6 jednostavnih načina

Artritis ipak možemo ublažiti prehranom

Ako vam se čini da određena hrana kod vas izaziva pojačanje simptoma, probajte ju izbjegavati neko vrijeme i pratite hoće li se dogoditi neka promjena.

Već 80 godina znanstvenici istražuju vezu prehrane i artritisa pokušavajući otkriti potiču li neke namirnice simptome te da li ih neke druge smiruju. Odgovori stižu, no oni nisu konačni.
Ključna bi mogla biti hrana koja smiruje upale, koje su česte kod reumatoidnog artritisa i koje igraju značajnu ulogu kod osteoartritisa: dvije vrste artritisa koje se povezuje sa starenjem.
Reumatolozi stoga predlažu šest promjena u prehrani koje bi mogle biti veliko olakšanje osobama koje pate od artritisa, a evo i kojih.

 

1. Jedite hranu koja je dobra za srce

Patite li od artritisa, vjerojatno samo mislite na to kako hrana može ublažiti bol i upale. To je razumljivo, no također biste trebali misliti i na svoje srce, kaže reumatologinja Rebecca Manno, asistentica na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins u Baltimoreu. Naime, ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa također su u većoj opasnosti i od bolesti krvožilnog sustava. Manno zato savjetuje svojim pacijentima da paze na kolesterol, što je zapravo dobar savjet za bilo koga. No, kako kaže doktorica Manno, to je naročito važno za one koji pate od artritisa.

 

No kako prilagoditi prehranu, a da bude zdrava za srce?
Čips zamijenite orašastim plodovima, umjesto majoneze koristite avokado, uzmite neke druge začine umjesto soli, a umjesto masnog komada mesa odaberite grahorice.

 

2. Usvojite mediteranski način života

Maslac valja zamijeniti maslinovim uljem, odrezak lososom, a bijeli kruh onim od cjelovitog zrna.

Mediteranska prehrana s puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i ribe, te vrlo malo crvenog mesa, može pomoći kod upala. Kad su stručnjaci usporedili pacijente s reumatoidnim artritisom koji su se hranili pretežno mediteranski, s onima koji nisu, otkrili su da ljudi u prvoj grupi koriste manje lijekova protiv upala i općenito su fizički u boljem stanju.
33-godišnja Cristina Montoya koja pati od reumatoidnog artritisa i članica je online zajednice CreackyJoints, veliki je zagovornik mediteranske dijete. Ova Kanađanka kaže kako joj je smanjeni unos crvenog mesa smanjio umor i upale.
'Jedem meso samo jednom ili dva puta mjesečno i ne nedostaje mi', kaže Montoya te dodaje kako prilagodba uopće nije bila teška.

fresh raw dorado fish with spicy herbs, top view
Foto: iStock

3. Ne zaboravite riblje ulje

"Nekoliko studija pokazalo je da riblje ulje ima sjajan učinak", kaže doktorica Manno. Neka istraživanja sugeriraju da riblje ulje bogato omega-3 masnim kiselinama smanjuju upale uzrokovane reumatoidnim artritisom, no nije do kraja jasno koliko to pacijentima zapravo olakšava njihove tegobe.

No strpljenje se možda isplati. Studije pokazuju da se pozitivni učinci mogu primijetiti tek 12 tjedana nakon početka redovitog korištenja omega-3 masnih kiselina.

No osim uzimanja nadomjestaka, doktorica Manno svakako preporučuje i češći unos masnijih riba poput lososa i haringi.

 

4. Izbjegavajte hranu od koje se vaši simptomi pogoršavaju

Mnogi ljudi s artritisom kažu da im se od određene hrane simptomi pogoršavaju. I dok doktorica Manno kaže kako je ovaj fenomen itekako stvaran, istraživači još nisu točno ustanovili koja je to hrana okidač.
Doktorica Manno kaže kako pacijenti to sigurno nisu umislili te kako se osjećaju bolje kad izbjegavaju umjetne zaslađivače i konzervanse. Neki ljudi kažu da se osjećaju bolje ako izbjegavaju gluten, prijeđu na vegetarijansku prehranu ili koriste određene začine. Sistemom pokušaja i pogrešaka možete ustanoviti što vama najbolje odgovara.

 

5. Izbjegavajte rafinirani šećer

Što više rafiniranog šećera konzumirate (slatkiši i junk food), to vam više upala prijeti, pokazuju studije. Smanjenje unosa šećera pokazalo se vrlo korisnim za Abigail Auer, 42-godišnjakinju kojoj je dijagnosticiran reumatoidni artritis.
"Moje je novo pravilo: Nema šećera prije 17 sati", kaže ona.
Smanjenje unosa šećera pomoglo je i 36-godišnjoj Chantelle Marcial koja također pati od artritisa: "Znam de je šećer okidač za upale, no iako jako volim slatko, nastojim se obuzdati. Također, nisam imala pojma koliko zapravo šećera jedem dok nisam počela malo pažljivije čitati deklaracije na proizvodima."
Sada umjesto u kolačima i pitama, uživa u tamnoj čokoladi koja je antioksidans i smanjuje upale.

Foto: iStock

Malo tamne čokolade svaki dan trebalo bi biti dovoljno da se nakon nekog vremena počnu osjećati pozitivnu učinci. Antioksidansi su također prisutni u crnom vinu, voću i povrću.

 

6. Ne gubite prehranu iz vida

"O dijetama i pravilnoj prehrani puno se govori, no nemojte dopustiti da vam to postane opterećenje. Usredotočite se na svježu, zdraviju hranu, no nije potrebno slijepo se držati uputstava", kaže doktorica Manno.
S vremenom će istraživanja vjerojatno točno odrediti koja to hrana smeta, a koja pogoduje artritisu, no za sada svatko može odlučiti sam za sebe što mu najbolje paše i od koje hrane se osjeća bolje. Ako vam se čini da određena hrana kod vas izaziva pojačanje simptoma, probajte ju izbjegavati neko vrijeme i pratite hoće li se dogoditi neka promjena. Tijekom dijete svakako pazite da i dalje unosite dovoljno kalorija i važnih nutrijenata kako biste imali dovoljno energije i osjećali se dobro.

 

Također, dajte si vremena, najmanje nekoliko tjedana, kako biste primijetili promjenu. I ono najvažnije, prije bilo kakve odluke i promjene prehrane, savjetujte se s liječnikom te slijedite njegove upute o tome što smijete a što ne smijete činiti.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo