SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Jedna se odluka za novu 2024. godinu ispostavila najčešćom, no koliko je smislena

Iako od novogodišnjih odluka većina brzo odustane, uglavnom smo ih svi skloni donositi

Svaki dan dobar je za donošenje dobrih odluka, naravno, ako ćemo ih se pridržavati, no uobičajeno smo skloni važne korake vezati uz neki nama važan datum, a najčešće je to početak nove godine. Prema istraživanju novogodišnjih odluka za 2024. godinu, koje su u SAD-u proveli Forbes Health i međunarodna agencija za istraživanje tržišta OnePoll, najčešća odluka koju će odrasle osobe pokušati provesti u djelo od prvog dana siječnja poboljšanje je tjelesne kondicije.

Na tijelu će tako poraditi 48 posto ispitanika (52 posto žena i 42 posto muškaraca), njih 38 posto nastojat će poboljšati stanje financija, a 36 posto ispitanika pobrinut će se za svoje mentalno zdravlje (bilo je moguće dati više odgovora). Različiti su to podaci od istraživanja za 2023. godinu, prema kojem su ispitanici najčešće odlučivali poboljšati mentalno zdravlje.

image
SHUTTERSTOCK

U fokusu je zdravlje

Većina novogodišnjih odluka u aktualnom istraživanju vezana je uz zdravlje i kvalitetu življenja, pa se 34 posto ispitanih odlučilo za skidanje prekomjernih kilograma, a 32 posto za poboljšanje kvalitete prehrane.

Najmanje su ispitanici, izgleda, okupirani vlastitim zalaganjem na radnom mjestu, pa je samo njih tri posto odlučilo da će se u idućem razdoblju potruditi oko svojih poslovnih vještina, a isto toliko njih čvrsto je odlučilo da će piti manje alkohola. Oko pet posto ispitanika u novoj će godini redovitio meditirati, a 2024. bit će godina putovanja za šest posto ispitanika.

Pod pritiskom

Nije dobro to što su mnogi od ispitanika novogodišnju odluku donijeli zato što su mislili da to moraju učiniti; čak 62 posto izjavilo je kako osjećaju pritisak da donesu takvu odluku, žene (64 posto) nešto više nego muškarci (62 posto). Već to je znak da u njihovom ispunjavanju vjerojatno neće dugo izdržati, uostalom, samo je 20 posto ispitanih odgovorilo da će se odgovorno pridržavati ciljeva koje su si postavili, što je golem pad s prošlogodišnjih 77 posto. Ipak, čak 57 posto anketiranih misli da će njihova odluka utjecati na sljedeće tri godine njihova života, pa i više.

Realnost ne potvrđuje takvu optimističnost - neki tvrde da je drugi petak u siječnju dan kad se pozdravljamo s novogodišnjim odlukama, za druge je to 17. siječnja. Prema anketi Forbes Healtha i agencije One Poll, prosječno ćemo od čvrsto donesene novogodišnje odluke odustati nakon 3,74 mjeseca, što bi značilo oko 22. travnja.

Linker
31. ožujak 2024 18:32