SHUTTERSTOCK
Topiv u vodi

Možemo li pretjerati s vitaminom C - signali tijela

Ovaj esencijalni vitamin ima mnogo uloga u tijelu, uključujući antioksidacijsku, proizvodnju kolagena te imunološku funkciju

Iako je moguće pretjerati s uzimanjem vitamina, ovaj scenarij se ipak rijetko događa. Vitamin C, poznatiji i pod nazivom esencijalni vitamin što znači da ga trebamo unositi vanjskim putem, hranom ili suplementima jer ga naše tijelo ne može samo proizvesti.

Za razliku od vitamina topivih u mastima, koji se mogu nakupljati u tijelu i izazvati nuspojave, vitamin C je topiv u vodi. Jednom kada vaše tijelo dobije ono što mu je potrebno, jednostavno izbacite višak.

Ovo je razlog zašto vrlo velike doze vitamina C, veće od dopuštenih, obično ne proizvode dodatnu korist i budući da se ne skladište u tijelu, nisu toksične.

Dopuštena doza vitamina C

Dnevno bismo u svoje tijelo trebali unijeti oko 75 mg ovog vitamina, što je moguće putem prehrane, ali i kroz suplementaciju. Dopuštena gornja granica vitamina C za odrasle iznosi 2000 mg. Sve više od toga, dokazano, može uzrokovati mučninu i proljev.

S unosom najčešće možemo pretjerati ako ne čitamo etikete na poleđini proizvoda. Ako uz regularnu dozu vitamina C uzimamo razne suplemente koji, između ostalog, sadrže određenu dozu ovog vitamina mogli bismo prijeći dopuštenu dozu i kao posljedicu imati probavne tegobe. Osim spomenutih problema, pojedini su stručnjaci ukazali na problem stvaranja bubrežnih kamenaca. Švedsko istraživanje napravljeno na 23.000 muškaraca pokazalo je da su visoke doze vitamina C kod 2 posto ispitanika izazvalo razvitak kamenaca.

Većina bubrežnih kamenaca napravljena je od kalcijevog oksalata, zbog čega postoji ideja da bi ovaj kemijski spoj u vitaminu C mogao pridonijeti stvaranju kamenaca. Dodatno, oksalati iz vitamina C zapravo mogu nastati iz saharoze i drugih sastojaka koji se koriste pri izradi ovog suplementa. Iako je teško da ćete pretjerati, nikad nije na odmet dodatno se savjetovati s medicinskim osobljem o drugim načinima na koje dodatak vitamina C može utjecati na vaše zdravlje.

Linker
27. travanj 2024 08:21