SHUTTERSTOCK
zdravlje

Skloni ste bubrežnim kamencima? Ove popularne namirnice biste onda trebali izbjegavati

Određena hrana može dovesti do nastanka bubrežnog kamenca

Kamenac ili kamen u bubregu zapravo je tvrda masa minerala i soli koja izaziva jaku bol unatoč tome što je uglavnom jako malen. Smatra se da previše slane hrane, mesa i drugih životinjskih proteina može dovesti do nastanka kamena u bubregu. Općeniti je savjet ograničiti unos govedine, svinjetine, jaja, sira i ribe, jer oni mogu povećati rizik za većinu vrsta bubrežnih kamenaca. Ne zaboravite piti puno vode - ona pomaže da se razrijedi otpad u urinu i tako otežava stvaranje kamena. No, postoje i neke druge namirnice koje pogoduju nastanku određenih vrsta kamenaca.


Oksalatni kamenci

Ovo je najčešći kamen koji se nalazi u bubregu. Nastaje kada se kalcij u mokraći spoji s oksalatom, kemikalijom koja se prirodno nalazi u mnogim namirnicama. Teško ih je u potpunosti izbjeći, ali neke namirnice sadrže značajne količine oksalata pa ih manje jedite. Pokušajte ograničiti špinat, rabarbaru, bademe i indijske oraščiće, miso juhu, pečeni krumpir s ljuskom, prženi krumpir u ulju, ciklu, kakao, bamiju, maline, batat i zaslađivač steviju. Također, ako ove namirnice jedete zajedno s hranom bogatom kalcijem ili uz obrok pijete mlijeko, to može pomoći da tijelo ne iskoristi oksalate za stvaranje bubrežnog kamenca. Stoga svoju salatu od špinata obogatite nemasnim sirom. Možete i orašaste plodove ili bobičasto voće umiješati u jogurt. Konzumiranje mlijeka ne uzrokuje bubrežne kamence. Izbjegavajte sol. Ako jedete puno soli (odnosno natrija, koji je sastojak soli), povećat ćete količinu kalcija u urinu. Kad završite s jelom, sav višak oksalata "lijepi" se za kalcij u bubrezima, što može dovesti do stvaranja kamenaca. Stoga ograničite konzerviranu hranu, prerađeno meso, brzu hranu i začine. Također pripazite na vitamin C - ne uzimajte ga više od 500 mg dnevno. Previše ovog vitamina može potaknuti tijelo na stvaranje oksalata.


Fosfatni kamenci

Nastaju kada se kalcij u urinu spoji s mineralom fosforom. U ovom slučaju ne morate se brinuti o oksalatima, ali pripazite na hranu bogatu životinjskim proteinima (meso, jaja, sir, mlijeko, riba i morski plodovi), kao i na hranu koja urin čini alkalnijim kao što su svježi voćni sokovi (osim naranče, brusnice i nektarine), sokovi od povrća i melasa. Izbjegavajte i prerađenu hranu (brza hrana, kola, zamrznuta hrana i meso). Među sastojcima na deklaraciji to su oni koji počinju s "phos". Kuhinjsku sol, odnosno natrij, svedite na maksimalno žličicu dnevno.


Uratni kamenci

Nastaju ako je mokraća previše kisela. Ovo kamenje sadrži mokraćnu kiselinu, tvar koju tijelo proizvodi dok razgrađuje kemikalije u hrani. Za razliku od kamenaca građenih od kalcijeva oksalata i kalcij-fosfatnih, natrij ovdje nije poseban problem. Ono što potiče stvaranje više mokraćne kiseline su životinjske bjelančevine iz crvenog mesa, peradi, jaja i školjki. Osim što potiču tijelo da proizvodi više mokraćne kiseline, ujedno mogu smanjiti citrate, tvari koje pomažu u sprečavanju nastanka bubrežnih kamenaca. Stoga se savjetuje jesti manje životinjskih proteina, a više biljnih proteina iz graha, graška, leće, tofua i orašastih plodova. Dobro je znati da pića poput limunade i voćnih sokova prirodno sadrže citrate, ali suzdržite se od jako zaslađenih pića, a posebno od visokofruktoznog kukuruznog sirupa. Mogu dovesti do stvaranja kamenja, kao i alkohol, koji povisuje razinu mokraćne kiseline.


Cistinski kamenci

Oni nastaju uslijed rijetkog nasljednog poremećaja cistinurije, koji karakterizira povećano izlučivanje aminokiseline cistina u urin i stvaranje cistinskog kamenca. Obično je veći od drugih vrsta i ako ste imali jedan, vjerojatnije je da ćete imati i drugi. Nastojte piti više vode kako biste smanjili mokraćnu kiselinu, jer cistinski kamenci lakše rastu u kiseloj mokraći. Obuzdajte glad za mesom i jedite više voća i povrća te smanjite natrij (pomfrit, konzervirane juhe, pakirano meso i druga slana hrana).

Linker
11. travanj 2024 13:33