Vrijedi isprobati

 SHUTTERSTOCK
tako moćna

Ma tko je ne bi volio? Zahvaljujući njoj kilogrami se lakše tope, a samo je trebate ubaciti u smoothie

Ako dosad niste razmišljali o tome da u svoje smoothieje dodate brokulu, vrijeme je da počnete

Brokula se smatra jednom od najzdravijih vrsta zelenog povrća općenito, a naročito je bogata vitaminom C te jedna šalica sadrži više od sto posto dnevno potrebne količine tog vitamina.

Ovo je povrće i idealan izbor za detoksikaciju i prirodno čišćenje jetre jer sadrži priličnu količinu vitamina E, koji ima antioksidativno djelovanje te štiti jetru od prijevremenog propadanja i oštećenja. Visok udio vlakana u brokuli pospješuje probavu, a time ujedno regulira razinu kolesterola. Mnogima će biti zanimljiva i činjenica da brokula sadrži tvar koja se naziva glukozinolat, a prema istraživanju iz 2017. glukozinolati mogu spriječiti razaranje hrskavice te tako zaštititi zglobove.

Nažalost, nije svima omiljeno povrće pa ako se ubrajate među one koji nisu ljubitelji brokule, probajte povećati unos te zdrave biljke postupno i na razne načine. Ako dosad niste razmišljali o tome da u svoje smoothieje dodate brokulu, vrijeme je da počnete. Ne brinite se o okusu, jer kad se brokula pomiješa sa slatkastim voćem, smoothie će biti itekako ukusan. Kako biste se navikli na njezin okus, u početku stavite malo više banane nego što je navedeno u receptu, a poslije postupno promijenite omjer pa smanjite količinu banane i povećajte količinu brokule.

Ovaj smoothie može biti sastavni dio bilo kojeg plana mršavljenja i dijetnog jelovnika, kao i obrok za oporavak nakon naporne tjelovježbe. Brokula obiluje nutrijentima poput vlakana, vitamina K i C, željeza i kalija, a uz to je odličan izvor proteina.

image
SHUTTERSTOCK

Recept za smoothie:

SASTOJCI:

  • 3/4 šalice usitnjenih cvjetova brokule
  • 1 banana
  • 1/2 šalice ananasa narezanog na komade
  • 1/2 šalice bademovog mlijeka (ili nekog drugog)
  • 1/2 čajne žličice peludi
  • 1/2 čajne žličice sjemenki lana
  • Ako vam smoothie nije dovoljno sladak, dodajte čajnu žličicu meda.

PRIPREMA:

  • Sve sastojke stavite u blender i miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu.
  • Natočite u čašu i ukrasite s nekoliko smrznutih jagoda, trešanja ili borovnica uvaljanih u malo šećera.
Linker
20. travanj 2024 18:38