SHUTTERSTOCK
Signali upozorenja

Kada tijelo šalje poruku da nešto nije u redu - sedam simptoma na koje ne biste trebali zažmiriti

Kada akutna faza upale postane kronična, imunosni se sustav napada sam sebe

Upala ne mora uvijek biti loša. Primjerice, kada nakon pada zaradite bolnu posjekotinu na koljenu, vaše će se tijelo prirodno putem limfnog sustava pobrinuti za akutnu upalu. No, nevolje počinju kada akutna faza postane kronična odnosno kada se imunosni sustav počinje boriti sam protiv sebe. Zato, na neke od simptome koji nam se u kontinuitetu događaju i nisu nimalo ugodni, ne bismo smjeli zažmiriti. Oni mogu biti znakovi kroz koje tijelo šalje poruku da nešto nije u redu. Jedan od najboljih koraka koji možete napraviti za smanjenje upale je da počnete liječiti svoje tijelo iznutra prema van.

Sedam simptoma koji traže našu reakciju

1. Glavobolje i migrene

Iza osjećaja neprestanog pulsiranja glave mogla bi se kriti upala, odnosno migrena.

Kako si pomoći? Na prirodan način, konzumiranjem organskih proteina poput govedine i unosom više hrane bogate vlaknima. Osim toga, obratite pozornost i na magnezij. Nedostatak ovog minerala također može uzrokovati glavobolje.

2. Zdravlje zubi i desni, loš zadah i gingivitis

Doživljavate neugodnosti zbog lošeg zadaha ili vam je dijagnosticiran gingivitis? Krivac za ovo stanje može biti upala. Parodontne bolesti počinju kao bakterijske infekcije koje napreduju u upalu koja pak može dovesti do raširenijih, sistemskih bolesti u tijelu.

Kako si pomoći? U dnevnu rutinu oralne njege uvedite čišćenje koncem i to svaki dan kako biste se riješili one sitne hrane koja može dovesti do rasta bakterija. Isprobajte grgljanje desni kokosovim uljem kako biste održali oralno zdravlje i spriječili gingivitis.

3. Bolesti crijeva, uključujući probavne smetnje, sindrom iritabilnog crijeva (IBS) i propusna crijeva

Sve bolesti crijeva imaju korijen u upali. Njoj mogu pridonijeti konzervansi u hrani, preopterećenost toksinima i neravnoteža u bakterijama.

Kako si pomoći? Ispijanje juhe od kostiju. Naime, ljekovita svojstva ove juhe pomažu umiriti sluznicu crijeva pritom sprječavajući ulazak toksina u krvotok. Probiotici i enzimi također su korisni u prirodnom liječenju upalnih bolesti crijeva.

image
SHUTTERSTOCK

4. Promjene raspoloženja i anksioznost

Ako ste već neko vrijeme tjeskobni, neraspoloženi i potišteni, sjetite se mogućnosti aktivacije upalnog procesa. Istraživanja pokazuju da upalni citokini ili proteini koje stanice oslobađaju, mogu potaknuti ponašanje slično depresiji.

Tjeskobu možete smanjiti uvođenjem ashwagandhe, adaptogene biljke, u svoju svakodnevnu rutinu za ublažavanje stresa. Konzumiranje više vitamina B12 i omega-3 masne hrane, oboje izvrsni načini za borbu protiv depresije i tjeskobe putem prehrane.

5. Poremećaji spavanja i nesanica

Nemiran san i nesanicu od koje pate mnogi također se može pripisati upali.

Postavljanje prave sobne temperature, korištenje eteričnih ulja, smanjenje stresa i ograničavanje kofeina samo su neki alati koji mogu pomoći kvaliteti sna. Također, mnogi nisu svjesni da niske razine kalija i magnezija imaju važnu ulogu u opuštanju tijela, proces koji je važan za san.

6. Kroničan umor

Razorna moć upale uz već nabrojene posljedice, može direktno utjecati na stalnu prisutnost umora. Jedno je istraživanje pokazalo da su kod miševa s upaljenom jetrom uslijedile promjene ponašanja poput umora. Upala crijeva jedan je od simptoma koji se također povezuje sa sindromom kroničnog umora.

Ako se osjećate iscrpljeno, u svoju rutinu uvedite sljedeće podizače energije:

  • Napravite svoj sok od raznolikog povrća
  • Pojačajte higijenu i kvalitetu sna
  • Konzumirajte adaptogene biljke poput Ashwagandhe, bosiljka i ginsenga
  • Smanjite unos ugljikohidrata
  • Uvedite chia sjemenke u obroke
  • Pijte dovoljno vode i elektrolita
  • Jedite hranu bogatu vitaminom B12 (jaja, ribu, jetrica, govedinu, grčki jogurt…)
  • Pijte biljne čajeve
  • Krećite se

7. Artritis i ukočeni zglobovi

I upalni artritis (reumatoidni i psorijatični) kao i bol u zglobovima mogu se pripisati upali zglobova. Olakšajte učinke ovih simptoma uzimanjem dodataka proteolitičkih enzima (enzim koji razgrađuje bjelančevine), unosom više esencijalnih masnih kiselina, poput onih koje se nalaze u divljem lososu i govedini te povećanjem unosa kalija i natrija za revitalizaciju stanica tijela i uklanjanje toksina.

Linker
09. ožujak 2024 09:03