SHUTTERSTOCK
Fine i zdrave

Devet najboljih namirnica za zdravlje štitnjače, jedete li ih uopće?

Disbalans ovog malog organa može dovesti do lošije kvalitete života

Štitnjača je izuzetno važan organ odgovoran za nekoliko funkcija u našem tijelu poput kontrole metabolizma, regulacije tjelesne težine i tjelesne temperature i određivanja razine energije. Utječe čak i na plodnost. Disbalans ovog malog organa može dovesti do usporenog rada (hipotireoze) ili ubrzanog (hipertireoze) što onda za sobom povlači niz neželjenih reperkusija na kvalitetu života. Bez obzira pripadate li skupini koja ima hipotireozu ili hipertireozu, dr. Jolene Brighten, međunarodno je priznata stručnjakinja za hormone i nutricionistica donosi popis od devet poželjnih namirnica za navedena stanja:

1. Blitva

Klorofil iz blitve pomaže povećati energiju i podržava zdravu detoksikaciju. Štitnjača može lako biti izložena toksinima, zbog čega su namirnice koje potiču detoksikaciju tako važne. Konzumirajte ovo lisnato povrće lagano pirjano s avokadom i kokosovim uljem. Posolite i popaprite po ukusu. Također, blitva može biti izvrstan dodatak smoothieju.

2. Sardine

Bogate selenom i jodom, ove male plave ribe vam daju dva glavna minerala koji osiguravaju zdravu funkciju štitnjače. Uz to obiluju omega-3 masnim kiselinama.

3. Špinat

Špinat obiluje mineralima, uključujući željezo i magnezij, koji su neophodni za rad štitnjače. Možete ga kao i blitvu dodati u smoothie, sendviče, salate ili ga kombinirati s jajima.

4. Piletina s kožom

- Da, jedite piletinu s kožom i uživajte u zdravoj dozi vitamina topivih u mastima koji vole štitnjaču! Ali što je češće moguće, pobrinite se da vaša piletina bude hranjena samo najboljom hranom i da je organska - objašnjava dr. Brighten.

5. Kokosovo ulje

Ova doktorica i nutricionistica također smatra da kokosovo ulje pomaže u pravilnoj ravnoteži šećera u krvi, što neizravno poboljšava zdravlje štitnjače i nadbubrežnih žlijezda i savjetuje da konzumirate žlicu ovog ulja uz svaki obrok za bolju ravnotežu hormona i šećera u krvi.

6. Slatki krumpir (batat)

Batat sadrži vitamin A, koji pomaže u korištenju hormona štitnjače unutar stanice. Stoga, u njemu možete uživati uz zdravu masnoću poput ghee maslaca ili maslinovog ulja s malo soli i papra.

image
SHUTTERSTOCK

7. Divlji losos

Esencijalne masne kiseline uravnotežuju imunosni sustav i smanjuju upalu kako bi stanice mogle koristiti hormon štitnjače. U tom će procesu pomoći i divlji losos i opskrbiti vašu štitnjaču važnim mineralima, selenom i jodom.

8. Juha od kostiju

- Juha od kostiju izvrsna je za liječenje crijeva, što je potrebno mnogim pacijentima sa štitnjačom. Također osigurava minerale i vitamine, poput magnezija i vitamina A, koji su potrebni ovom malom organu za funkcioniranje - kaže dr. Brighten.

9. Jagode

Bogate vitaminom C, kombiniranje jagoda s hranom koja sadrži željezo poboljšat će apsorpciju. Osim toga, vitamin C je važan antioksidans koji vas štiti od oštećenja slobodnih radikala.

Linker
07. ožujak 2024 08:04