Dodatno vrijeme za punjenje baterija i odmor može igrati važnu ulogu u sposobnosti radnika da ispune očekivanja svojih poslodavaca

 SHUTTERSTOCK
istraživanje

Dokazano je da četverodnevni radni tjedan potiče profit tvrtke i bolje zdravlje zaposlenika

Istraživači su dokazali da kraći radni tjedan može smanjiti stopu stresa povezanu s poslom, burnout, ali i povećati prihode tvrtke


Završen je najveći svjetski eksperiment o četverodnevnom radnom tjednu i rezultat bi se mogli svidjeti i zaposlenicima i poslodavcima. Istraživači su dokazali da kraći radni tjedan može smanjiti stopu stresa povezanu s poslom, burnout, ali i povećati prihode tvrtke. Rezultati su to pilot programa "Four-Day Week" koji je uključivao 61 tvrtku, oko 2900 radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a odvijao se između srpnja i prosinca 2022. godine.

Kod radnika koji su prešli u četverodnevni radni tjedan (obično od ponedjeljka do četvrtka, uz istu plaću), smanjio se stres, anksioznost, umor i problemi sa spavanjem do kraja eksperimenta, otkrili su istraživači. No, nisu samo zaposlenici uživali u prednostima. Mnoge tvrtke koje su sudjelovale u programa zabilježile su povećanje prihoda i manju fluktuaciju ljudi. Zbog čega 92 posto tvrtki koje su sudjelovale u ovom eksperimentu planirala dugoročno implementirati četverodnevni radni tjedan.


Koji su zdravstveni benefiti četverodnevno radnog tjedna?

Jedna od najistaknutijih prednosti je poboljšanje mentalnog zdravlje radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Rezultati mentalnog zdravlja sudionika porasli su s prosječnih 2,95 na 3,32 na ljestvici od pet, a oko 54 posto radnika prijavilo je smanjenje negativnih emocija vezanih uz posao. Uz to, njihova je anksioznost pala s 2,26 na 1,96 na ljestvici od četiri boda.

Naravno, većina sudionika doživjela je smanjenje stresa. Gotovo 40 posto radnika prijavilo je manje razine nakon što su skratili radno vrijeme. Sličan eksperiment s četverodnevnim radnim tjednom uključivao je 903 radnika u Irskoj i SAD-u, oni su također prijavili manje stresa povezanog s poslom.

Dale Whelehan, bihevioralni znanstvenik i izvršni direktor neprofitne organizacije 4 Day Week Global, rekao je da ovi rezultati pokazuju da kraći radni tjedan može biti zdravstvena intervencija za radnike.

Kratkoročno gledano, četverodnevni radni tjedan pozitivno utječe i na fizičko zdravlje. Najmanje trećina sudionika u obje studije prijavila je poboljšanja. Problemi sa spavanjem smanjili su se za 40 posto radnika u britanskom programu, a količina bolovanja je pala za 65 posto u najnovijem istraživanju.

Naravno, prerano je reći da četverodnevni radni tjedan može dovesti do dugoročnih zdravstvenih benefita. Međutim, s obzirom na to da kronični stres povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su srčane bolesti, moždani udar i visoki tlak, smanjenje radnog vremena moglo bi imati dugoročne poboljšati zdravlje radnika.

image
SHUTTERSTOCK

Više produktivnosti, manje burnouta

Četverodnevni radni tjedan ne samo da može poboljšati zdravlje nego može i povećati uspješnost na poslu. Nevjerojatnih 71 posto sudionika britanskog eksperimenta prijavilo je niže razine burnouta. Važno je napomenuti da taj eksperiment uključivao dva mjeseca priprema u tvrtkama koje se sudjelovale (uključujući radionice i mentorstvo) prije nego što je radni tjedan skraćen. Od radnika se u većini slučajeva očekivalo da zadrže istu razinu produktivnosti kao i tijekom duljeg radnog tjedna, što je zasigurno utjecalo na to da strateški razmišljaju i budu učinkovitiji na poslu.

Dvosmislenost i nedostatak jasno definiranih očekivanja mogu dovesti do porasta stresa, tjeskobe, što dovodi do burnout, rekao je Michael A. Carollo, klinički psiholog i asistent profesora medicinske psihologije na Sveučilištu Columbia Irving Medical Center. Jasna očekivanja smanjuju tjeskobu i stres te dovode do osnaživanja i dosljednosti, Što znači da radnici mogu biti jednako uspješni s kraćim radnim vremenom ako su ciljevi jasno definirani.

Dodatno vrijeme za punjenje baterija i odmor može igrati važnu ulogu u sposobnosti radnika da ispune očekivanja svojih poslodavaca u pogledu produktivnosti u kraćem radnom tjednu, navodi Whelehan.

- Znanost je pokazala da se kognitivne razine umora postižu nakon otprilike 3,5 sata rada dnevno, i to u idealnim uvjetima. Naš mozak ima ograničenu količinu kapaciteta za funkcioniranje tijekom dana, pa ako želite izvući maksimum iz njega, trebate prestati koristiti svoj mozak za rad nakon određenog trenutka kako biste bili sigurni da ćete i sljedeći dan izvući maksimum - ističe Whelehan.


Koji su izazovi četverodnevnog radnog tjedna?

Ne čudi nas da su trodnevni vikendi popularni među radnicima. Čak je 15 posto zaposlenika reklo da ih nikakav novac ne bi uvjerio da se vrate na petodnevni radni tjedan. Četverodnevni radni tjedan također postaje alat za zapošljavanje i zadržavanje radnika. Kickstarter je, na primjer, otkrio da je implementacija četverodnevnog radnog tjedna omogućila njihovom osoblju da žive ispunjenije.

Čak je došlo do pritiska od strane vlada da smanje sate radnika na poslu. Početkom 2023. zakonodavci Marylanda predstavili su zakon s poticajima za poslodavce da usvoje četverodnevni radni tjedan.

No, unatoč jasnim prednostima i privlačnosti, četverodnevni radni tjedan dolazi s određenim izazovima.

- Na radnom mjestu se povezujemo s drugima, a za pojedince s anksioznim ili depresivnim poremećajem, pitam se može li četverodnevni radni tjedan povećati izolaciju ili nepovezanost s ljudima - rekao je Carollo.

Osim toga, dodaje, ovo nije izvedivo za neke poslodavce jer ne mogu jednostavno zatvoriti radno mjesto (bolnica, policija i slično) tako da će možda trebati povećati broj zaposlenika prije nego što mogu smisleno smanjiti sate svojim radnicima, što nije lako.

Linker
21. travanj 2024 01:35