Znate li da je sindrom policističnih jajnika najčešći uzročnik neplodnosti?
 Foto: Istock
Pogađa između 8 i 20 posto žena

7 znakova koji ukazuju da imate sindrom policističnih jajnika

Hormoni koordiniraju velike i male procese, od metabolizma i plodnosti do rasta dlaka i koliko često morate ići u kupaonicu. No, nažalost, skloni su i lošem ponašanju.

Hormoni su nužno zlo. Ovo kemijski glasnici našeg tijela koordiniraju velike i male procese, od metabolizma i plodnosti do rasta dlaka i koliko često morate ići u kupaonicu. No, nažalost, skloni su i lošem ponašanju.

Jedna od najčešćih vrsta hormonalnog problema je sindrom policističnih jajnika (PCOS), reproduktivni problem koji pogađa između 8 i 20 posto žena. To se događa kada žene imaju višak androgena, ili muških hormona.

Kao što ime sugerira, mnoge žene razvijaju ciste na jajnicima. Mnoge čak i ne znaju da imaju PCOS, a to je zato što se sindrom, kažu stručnjaci, pojavljuje kao kombinacija brojnih različitih simptoma i stoga je ovo stanje teško dijagnosticirati.

Ovo su znakovi zbog kojih biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom.

Neredovite menstruacije

Ne sjećate se kad ste imali zadnju menstruaciju? To bi mogao biti znak PCOS-a. U dijagnostici se koriste tri glavna simptoma, a neredovita menstruacija je glavni znak. Ne samo da žene s PCOS-om imaju visoku razinu muških hormona, već i njihovi jajnici ne mogu proizvesti dovoljno progesterona (ženski hormon) da bi imale normalan menstrualni ciklus.

Ne možete se riješiti akni (a niste u pubertetu)

Lice prepuno bubuljica je simptom #2 u dobivanju službene dijagnoze. Budući da hormoni u pubertetu često uzrokuje akne, razumljivo je da bi višak hormona uzrokovan PCOS-om učinio isto.

Dlake na neočekivanim mjestima

Ako imate malo dlaka na bradi, ne brinite. Nekoliko dlačica vjerojatno nije znak PCOS-a, ali ako 'bujaju' na bradi, bokovima, gornjim usnama ili drugim mjestima gdje ne očekujete, posjetite doktora.

Pretjerana dlakavost, odnosno hirzutizam treći je glavni simptom sindroma policističnih jajnika.

Gubitak dlaka na mjestima na kojima ne želite

Dok povišene razina androgena može dovesti do dlakavosti na mjestima na kojima ne želite, nažalost, to također može uzrokovati gubitak kose. Naime visoka koncentracija hormona dovodi do primjetnog slabljenja korijena dlake. Rast nivoa androgena utječe negativno na rast kose i izaziva alopeciju. To se ipak ne događa baš u svakom slučaju.

Ne možete zatrudnjeti

PCOS je vodeći uzrok neplodnosti. Kada vaše tijelo ne stvara dovoljno progesterona za potpuni menstrualni ciklus, dolazi do pretvaranja nerazvijenih jajašca u ciste. Ciste tada sprječavaju zdrava jajašca da putuju niz vaše jajovodne cijevi do maternice.

Imate predijabetes, ili dijabetes tipa 2

Iako liječnici nisu potpuno sigurni zašto, PCOS je povezan s inzulinskom rezistencijom (stanice ne mogu pravilno koristiti inzulin što dovodi do visokog šećera u krvi). Tijekom vremena, i ako se ne liječi, to može uzrokovati dijabetes tipa 2.

Udebljali ste se

Razmislite. Jeste li u jednom trenutku u vašem životu brzo i neočekivano dobili kilograme? PCOS bi mogao biti krivac, pogotovo ako vam je izrazito teško sad izgubiti te kile.

Težina ne bi trebala biti jedini simptom za dijagnozu, ali može biti jedan od višestrukih znakova da se nešto događa. I PCOS specifično uzrokuje debljanje u gornjem dijelu tijela i trbuha.

Što možete učiniti?

Ako ste primijetili nekoliko simptoma - osobito neredovite menstruacije, akne i dlakavost - posjetite liječnika. Nažalost, nema standardnog liječenja i tretmani su vrlo personalizirani. Liječnici trenutačno predlažu kombinaciju lijekova i promjenu životnih navika kako bi se liječili simptomi koje imate.

Linker
05. travanj 2024 11:51