prevrtljivo vrijeme

Ovo je nezapamćeno! Izvadite kape, šalove i rukavice, ne spremajte ni kišobrane, bit će turbulentno: Stižu bablje huke!












 

 Tom Dubravec/Cropix/arhiva

Hrvatsku ovog vikenda očekuje nestabilno vrijeme, s kišom, snijegom u gorju i jakim vjetrovima, uključujući buru na Jadranu. Prema najavama meteorologa, temperature bi mogle padati do nule, stvarajući opasnost od mraza koji bi mogao naštetiti biljkama.

Prognoza za vikend najavljuje kišu koja će prvo zahvatiti zapadnu i središnju Hrvatsku, dok će se prema večeri proširiti i na jug zemlje. Na sjevernom Jadranu očekuju se pljuskovi i grmljavina, a u višem gorju susnježica i snijeg. Istok zemlje bi trebao ostati većinom suh, s vjetrom slabog do umjerenog intenziteta koji povremeno može jačati.

Na Jadranu će prevladavati jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, s lokalno jakim udarima, dok će bura biti osobito izražena na sjevernom dijelu obale, gdje se očekuju i olujni udari. Meteorolozi su izdali upozorenja zbog jake bure na Jadranu.

Oblačna nedjelja

U nedjelju se predviđa uglavnom oblačno vrijeme s povremenom kišom, posebno u istočnoj Hrvatskoj, Dalmaciji i gorju. Snijeg je moguć u gorjima na visinama iznad 600 metara. Tijekom dana očekuje se razvedravanje s jugozapada, a vjetar će biti umjeren do jak, sjeverni i sjeveroistočni.

Temperatura zraka će se kretati od 2 do 7 stupnjeva Celzijusa u unutrašnjosti, dok će na obali biti nešto toplije, s minimalnim temperaturama od 7 do 12 stupnjeva Celzijusa. Najviše dnevne temperature zraka kretat će se od 8 do 12 stupnjeva u unutrašnjosti, i od 14 do 17 stupnjeva na Jadranu.

image

Split, 090324
Kisa subota u gradu.
Foto: Josko Ponos/ CROPIX

Josko Ponos/Cropix

Meteorolog amater Dino Dundić upozorava na teške vremenske uvjete koji dolaze s sjevera. “Nova fronta s sjevera donosi obilne oborine, kako kišu, tako i snijeg u gorju, uz granicu snježne oborine na otprilike 600 metara nadmorske visine,” izjavio je Dundić. Također upozorava na potencijalnu štetu od mraza, posebno u nizinama, te savjetuje zaštitu biljaka.

‘Obilate porcije svega‘

“Čekao sam večerašnje nove modele da vam što točnije prenesem što oni crtaju vezano za turbulentni period vremena u vikendu pred nama i početkom idućeg tjedna. Dakle nalet sa sjevera koji upravo prelazi Alpe donosi solidnih kiša u nizini i uz obalu, ali i obilatih porcija snijega i to glavninom u nedjelju 21.04.2024. i u utorak 23.04.2024.

Snijegu se nije htjelo kroz zimu kada je trebao, a evo ga sada kroz neugodne “Bablje Huke” koje nam PV šalje s sjevera kao svoje ogranke, taman kada je vegetacija u punom soku, a masline evo danas gledam u punom cvatu i loza već dobro bacila listove i peteljke.

Nažalost utjecaja Afrike i njene topline koja nam sada svima treba neće biti sve do početka svibnja, što u prijevodu znači da treba izdržati ovaj period jako neugodnog hladnog nastrujavanja sjevera, uz snijeg u gorju, te nažalost opasnost od neugodnog i jakog mraza koji može nanjeti i velikih šteta i u niziniama, ako se biljke ne budu štitile protiv zaleđivanja”, piše Dundović na Facebooku.

Očekuje se da će ovo nestabilno vrijeme trajati do početka idućeg tjedna, s nadom na poboljšanje i toplije temperature tek početkom svibnja. Građani i poljoprivrednici savjetovani su da prate upozorenja i štite osjetljive biljke od niskih temperatura i mraza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:02