SHUTTERSTOCK
provjerite

Sedam uzroka naglog debljanja koji nemaju veze s hranom

Koja stanja mogu uzrokovati dobivanje kilograma

Brine li vas što ste se naglo počeli debljati, a ne jedete više. Otkrijte kojih su sedam mogućih uzroka i njihove znakove, a zatim odgovarajućom prehranom i načinom života krenite u proces zdravog mršavljenja

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je hormonalni poremećaj koji pogađa osobe s jajnicima. Može uzrokovati preskakanje ciklusa ili nepravilne menstrualne cikluse, neplodnost, pojavu akna, prekomjeran rast dlačica i debljanje. Sindrom policističnih jajnika narušava hormonalnu ravnotežu u tijelu i dovodi do promjena u metabolizmu, što za posljedicu ima inzulinsku rezistenciju, povećanu pohranu masti i pojačan osjećaj gladi. Rezultat može biti veći indeks tjelesne mase te otežano mršavljenje.

Stres

I akutni i kronični stres mogu dovesti do naglog debljanja. Kad ste pod stresom, vaše tijelo luči kortizol, hormon stresa koji može izazvati pojačan apetit i žudnju za visokokaloričnom, utješnom hranom. Osim stresa, možete primijetiti i simptome poput nesanice, umora, otežanog disanja, probavnih tegoba, bolova u mišićima, glavobolje i slično. Nažalost, svi ti simptomi također mogu pospješiti debljanje.

Hipotireoza

Hipotireoza je poremećaj kod kojeg štitnjača ne luči dovoljno hormona štitnjače, a može uzrokovati naglo debljanje. Hormoni štitnjače imaju ključnu ulogu u reguliranju metabolizma i kad ih nema dovoljno, metabolizam usporava, a to dovodi do debljanja. Ostali simptomi hipotireoze uključuju umor, nepodnošenje hladnoće i ispadanje kose.

Menopauza

Menopauza je prirodan dio procesa starenja kod žena. Često je povezana s debljanjem jer je u menopauzi hormonalna neravnoteža uobičajena, naročito smanjenje razine estrogena. To dovodi do debljanja, posebice u području struka. Takvo naglo debljanje nije samo frustrirajuće, već može i povećati rizik za bolesti srca.

Manjak sna

San je ključan za održavanje zdrave tjelesne težine. Stalan manjak sna može narušiti hormonalnu ravnotežu tijela, naročito hormona koji reguliraju apetit i metabolizam. Razina grelina, hormona koji stimulira osjećaj gladi, raste kad ste neispavani, dok razina leptina – hormona koji signalizira sitost, pada. Ta neravnoteža s vremenom dovodi do prejedanja i debljanja.

Antidepresivi i steroidi

Određeni lijekovi, poput antidepresiva i steroida, mogu doprinijeti naglom debljanju. Antidepresivi, naročito selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), mogu dovesti do povećanog apetita i smanjene sposobnosti da se osjeća sitost, a to za posljedicu može imati prejedanje i debljanje. S druge strane, steroidi, mogu uzrokovati zadržavanje vode i povećanje tjelesnih masti.

Cushingov sindrom

Cushingov sindrom je rijetka bolest uzrokovana prekomjernim lučenjem kortizola, hormona koji regulira razne tjelesne funkcije, uključujući metabolizam i imunološki odgovor. Kad je razina kortizola pretjerano visoka, to može dovesti do značajnog debljanja, naročito u području lica, vrata i trbuha. Ostali simptomi Cushingovog sindroma uključuju stanjivanje kože, sklonost modricama i slabost mišića.

Linker
01. prosinac 2023 08:41