SHUTTERSTOCK
slušajte sebe

Intuicija vam uvijek želi dobro te vam daje znakove koji zaista mogu olakšati život

Najvažniji korak za čovjeka je - promjena autoriteta

Nedavno je kroz Hrvatsku proputovala jedna moja poznanica iz Nizozemske pa smo se prijateljica i ja našle s njome na kavi.

Među ostalim, razgovarale smo o tome koliko su joj dobroga na njezinom višetjednom putovanju donijele spontane odluke - ono što se zove "flow" - kad su stvari jednostavno tekle i kad je s potpunom prirodnošću mijenjala planove, ako joj je tako došlo. Slušajući srce, slušajući tijelo, slušajući intuiciju. Puno važnih i posebnih trenutaka dogodilo joj se upravo zbog takvih ‘odstupanja od plana‘.

Već sam vam više puta pisala o sličnoj temi, ali zaista je beskrajno važna. Ne mogu dovoljno istaknuti koliko nam je u svakodnevnom životu važno stalno osluškivati vlastito unutarnje vodstvo. I ne samo osluškivati, nego mu vjerovati i po njemu postupati!

Vaša intuicija vam uvijek, baš uvijek želi dobro i daje vam znakove koji zaista na svakom koraku mogu olakšati život.

Mijenjanje autoriteta

Toliko puno puta mi se dogodi u trgovinama da mi odjednom zapne za oko neki proizvod na polici, za koji nema nekog posebnog razloga da ga kupim. I onda imam izbor - poslušati um koji mi objašnjava da mi to ne treba, ili pak intuiciju koja uvijek ima širu sliku i na neki zagonetan i čudesan način je povezana i s budućnosti. Kad god poslušam intuiciju, poslije mi bude beskrajno drago, a kad ipak (na žalost) poslušam um...

Primjerice, nedavno sam sa suprugom kupovala neke boje za soboslikara u trgovini boja i lakova. I dok je suprug dovršavao narudžbu, ja sam prošetala trgovinom, razgledavajući njihovu ponudu. I odjednom, pozornost mi je privukla metalna strugalica. Imala sam osjećaj kao da ju trebam kupiti. No um me odmah počeo razuvjeravati svojim objašnjenjima: „Što će ti to, pa soboslikar će sve napraviti, što bi ti uopće strugala i kad će ti to trebati? Samo ćeš to bez veze kupiti i onda će stajati u spremištu!“ Moram priznati da su mi ti argumenti zvučali logično pa sam, usprkos intuiciji, ipak poslušala um.

Naravno, ne moram vam ni reći da se već za nekoliko dana pojavila situacija u kojoj bi mi ona strugalica zlata vrijedila!

Ustvari, uz ovu temu mi je povezana još jedna važna spoznaja do koje sam došla. Naime, zaključila sam da je najvažnija stepenica, najvrjedniji pomak koji čovjek današnjice može i treba napraviti, upravo - okretanje unutarnjem vodstvu, nasuprot vanjskog. Ili još jasnije- mijenjanje AUTORITETA kojega slušamo!

Svi smo od malena odgajani da slušamo vanjske autoritete, a nitko nas nije poučavao kako osluškivati sebe. U svim područjima života.

Na svakom koraku smo skloni poslušati nečiju diplomu, iskustvo, društveni položaj ili funkciju. Tako smo odgajani, tako smo navikli. No, jako je važno da svi takav pristup počnemo mijenjati i da prestanemo priznavati bilo čiji autoritet u situacijama kad se radi o našem vlastitom životu. Ničija diploma, znanje, iskustvo ili položaj nisu ga osposobili da određuje vašu istinu, vaš način, vaš put. Nitko drugi ne može znati potrebe vaše duše. Ali vaše srce, tijelo i intuicija znaju.

Kad god se nađete pred bilo kojom odlukom, prvo osluhnite te svoje unutarnje mudre pomagače. Isključite sve vanjske glasove, sve tuđe savjete i sve ‘autoritete‘, ma koliko uvjerljivo govorili. Osluškujte svoju unutarnju čistu istinu.

Za takav pristup je potrebna odvažnost, jer je slušati vanjske autoritete puno lakše i jednostavnije. Ali ako poslušate intuiciju, poslije ćete sami sebi biti zahvalni. A to je najvažnije od svega.

Zamislite kako bi vam život izgledao da ga živite baš kao putovanje moje nizozemske prijateljice - da imate planove i ciljeve, ali da vas prema njima vodi prvenstveno intuicija, kojoj ćete vjerovati kad vam prišapne da treba zastati ili sasvim promijeniti smjer. Intuicija koja će to putovanje učiniti uzbudljivim i punim zanimljivih otkrića i iznenađenja. Želim vam upravo takvo putovanje kroz svaki vaš dan!

Linker
31. ožujak 2024 16:23