SHUTTERSTOCK
slušajte svoje tijelo

Gdje se točno nalazi vaša podsvijest?

U pronalaženju pohranjenih sjećanja i emocija možda leži rješenje za neki problem koji vas dugo muči

Ovaj put za vas imam jedno zanimljivo pitanje: „Znate li gdje se točno nalazi vaša podsvijest?“

Jeste li se ikada ovo upitali? Sasvim sigurno ste čitali ili čuli informacije o moći vaše podsvijesti, ali moguće je da ste pri tom zamišljali da se ta podsvijest nalazi na nekom ‘neodeređenom mjestu‘ - tamo negdje iza područja vaših svjesnih misli. Moguće je i da niste nikada zastali i podrobnije razmislili o tome.

A podsvijest se, baš kao i vaša intuicija, nalazi u - cijelom vašem tijelu! I to je izuzetno važna informacija.

Zašto je ovo važno

No po čemu možete znati da je tome tako? Vrlo jednostavno - ako neke fizičke radnje dovoljan broj puta ponovite, upravo je tijelo ono koje će ih zapamtiti - mišići i živci će ih zapamtiti i više uopće o njima nećete morati misliti. Poput vožnje bicikla ili učenja plesnih koraka. Primjerice, već godinama plešem salsu i svaki put se oduševim kako moje tijelo sada već samo zna plesati, čak i ako ja u nekom trenutku razmišljam o nečem sasvim desetom.

No, možda biste mogli reći: „To što potpuno bez razmišljanja vozim automobil ne znači da je moje tijelo zapamtilo sve potrebne pokrete, možda ih je zapamtio neki dio mog mozga, dio koji je zadužen za podsvijest.“ Naravno da i mozak sprema informacije i to je nešto što svi znamo, ali istovremeno je pamćenje koje sprema tijelo izuzetno važno, a o njemu se premalo govori.

Nedavno sam pročitala jedan tekst s predavanja Deepaka Chopre (kliničkog profesora obiteljske medicine i javnog zdravlja na Kalifornijskom sveučilištu) u kojem kao dokaz za sjećanja koja se pohranjuju u svakoj našoj stanici navodi slučajeve mnogih pacijenata koji su nakon presađivanja određenog organa odjednom dobili žudnju za najdražim jelima svog donora, kao i prisjećanja na neke događaje iz njegovog života. S obzirom na to da su se takva sjećanja pojavila u velikom broju slučajeva, ovo je za mene najjasniji i zaista nedvojben dokaz da baš svi dijelovi našeg tijela pohranjuju informacije, ali i - emocije.

A zbog čega je jako važna ova spoznaja? Zbog toga što upravo u pronalaženju pohranjenih sjećanja i emocija možda leži rješenje za neki problem koji vas (dugo) muči.

Porblemi koji nas muče

Još pred 20-ak godina, dok sam pohađala školu za integrativne terapeute, učili su nas da svaka stanica u tijelu ima pamćenje i da svaki dio tijela ima neku vrstu inteligencije. I upravo zato se razvila, danas srećom sve popularnija - tjelesno orijentirana psihoterapija - čiji terapeuti u radu s klijentima uključuju i tu komponentu, odnosno pomažu da se sjećanja kojih možda niste ni svjesni, oslobode iz tijela s mjesta na kojima su pohranjena i tako vas oslobode ometanja koja vam na nesvjesnoj razini prouzrokuju. I ono što je najbitnije - da iz svojeg tijela oslobodite emocije koje ste potisnuli i oslobodite se njihovog utjecaja.

Još veću važnost ove informacije otkrila sam u jesen 2019. pohađajući edukaciju za vođenje procesa nazvanog „The Journey“(Putovanje). Autorica ove metode, Brandon Bays osmislila ju je upravo za pronalaženje i oslobađanje emocija duboko pohranjenih u tijelu, a razvila ju je utemeljeno na vlastitom životnom iskustvu. Naime, veliki tumor koji se bio formirao u njezinoj trbušnoj šupljini, u samo 6 tjedana je potpuno nestao kad je pronašla i proradila emocije skrivene u njemu. Oduševljena ovim uspjehom, poželjela je svoja otkrića i svoje ‘Putovanje‘ podijeliti sa svijetom.

Dakle, uz sva ova saznanja, nije li vrijeme da svi postanemo svjesni kako je naše tijelo nositelj svih sjećanja i osjećaja iz našeg cijelog života (od kojih smo mnoge na svjesnoj razini i zaboravili) i da se upravo njima trebamo pozabaviti kad želimo pronaći odgovore i ključeve za rješavanje nekog životnog problema koji nas muči.

Sasvim sigurno ste već čuli onu poznatu uputu: „Slušaj svoje tijelo!“. Vrijeme je da ju zaista svi poslušamo, jer naše tijelo je puno puta mudrije od uma.

Linker
13. ožujak 2024 08:55