Ne testirajte svoje granice baš uvijek i zbog svega.
 Getty Images
KAD TE STISNU OBAVEZE

Tjedan dana spavao sam samo 2 sata dnevno i nakon svega, NE BIH to nikome PREPORUČIO!

14. srpanj 2019.
Zbog gomile posla i novih projekata koje nije stizao uvrstiti u dnevni raspored, jedan je muškarac odlučio žrtvovati prijeko potreban san da se pokaže na poslu. Na kraju, možemo zaključiti da se pokajao.

Prezaposlen muškarac odlučio je provesti radikalan eksperiment i pokušao je punih sedam dana spavati samo dva sata dnevno. Zvuči katastrofa, zar ne?

Za portal Bright Side objasnio je kako jednostavno nije stizao u toku dana obaviti sve što mu je bilo u rasporedu, pa je morao na neki način povećti broj radnih sati te je došao na ovu, mnogi će reći - suludu ideju.

Punih tjedan dana svog eksperimenta vodio je dnevnik i detaljno opisao što mu se događalo svakog dana.

 


Ponedjeljak

Umjesto da spavam cijelu noć, odlučio sam da dva sata namijenjena spavanju razlomim u drijemanja od 20 minuta. Nije trebalo dugo da se pokažu prvi rezultati. Neprestano sam zijevao i ispijao kave, ali dogodilo se upravo suprotno od očekivanog - bio sam fokusiran, zaspao bih bez problema i nije mi bilo teško probuditi se nakon 20 minuta odmora. Osjećao sam se odmorno.


Utorak

Drugi dan se situacija malo promijenila. Produktivnost mi je pala. Nije mi se radilo, samo sam čekao kad će doći vrijeme za spavanje, pa sam zbog toga obavljao manje posla nego inače. I dalje sam bio fokusiran i bistar. U kraćem roku bih savladao nove informacije i svakih pet minuta sam imao novu ideju.


Srijeda

Osjećao sam se poput zombija. Ništa me nije moglo razveseliti. Ne znam što bi bilo da nisam primijetio jednu pozitivnu promjenu - postao sam produktivniji. Napokon sam dobio one dodatne sate koje sam želio. Završio sam sve započete projekte, a čak sam imao i nekoliko ideja za nove. Iako sam sve to uspio riješiti, nisam osjećao radost ni olakšanje. Nisam osjećao ništa. Moje emotivno stanje bilo je daleko od dobrog, a to je utjecalo i na moju komunikaciju, odnosno interakciju s ljudima. Nisam imao volje nikoga vidjeti, ni s ikim razgovarati, čak ni na par minuta.


Četvrtak

Dogodio se preokret. Moje se tijelo naviklo na novi režim i sad sam se osjećao odmornije nakon svakog spavanja od 20 minuta. Radovao sam se novoj rutini. Nisam više toliko vremena gubio na prazne misli o tome što radim, već sam napravio novi raspored. Imao sam vremena za čitanje, meditaciju, trening i druge aktivnosti. Osjećao sam se živo, ali konstantno sam bio umoran.


Petak

Bio sam depresivan i osjećao monotoniju. Činilo mi se da gubim razum. Kada bih se pogledao u ogledalo, vidjeo bih iscrpljenu osobu s velikim podočnjacima. Produktivnost mi je ponovno pala. Zadnjih nekoliko dana napravio sam više toga nego u posljednjih nekoliko tjedana, ali sve mi je bilo dosadno i radio sam to mehanički. Nije me činio sretnim posao koji inače volim. Pomislio sam da je ovo bila loša ideja. Zamalo sam odustao, ali sam odlučio nastaviti i izdržati do kraja.


Subota

Slobodan mi je dan. Odlučio sam se opustiti, ali pokazalo se da to nije dobra ideja. Prošetao sam parkom, provozao se i otišao na koncert, ali nisam se imao čime okupirati. Imao sam višak slobodnog vremena i nisam imao što da radim. Vrijeme je sporo prolazilo i bio sam jako pospan.


Nedelja

Iako sam odlučio izdržati cijeli tjedan, u nedjelju sam prespavao, jer mi alarm nije zvonio. Spavao sam punih 12 sati. Osjećao sam se odlično. Dobro sam se naspavao, bio sam odmoran. Ponovo sam se osjećao živim i to je bio nevjerojatan osjećaj.

Young man working from a hotel room at night
Getty Images
Predanost poslu je lijepa kvaliteta, ali treba znati podvući granice.

Zaključak

Ne mogu reći da je ovo bilo užasno iskustvo. Za pet dana sam odradio posao koji sam planirao raditi kroz cijeli mjesec, ali bio sam toliko umoran i iscrpljen da je to utjecalo na kvalitetu mog rada i neke sam zadatke morao ponoviti. Imao sam problem u komunikaciji s ljudima. Izgledao sam si starije od svojih godina, a bez obzira na redovne treninge, uspio sam se i udebljati.

Negdje sredinom tjedna počele su me mučiti strašne glavobolje. Nikome ne bih preporučio da ponovi moj eksperiment. Ne pokušavajte stvoriti više vremena na poslu tako da manje spavate, radije odustanite od dodatnih projekata. Spavanje vam je potrebno kako biste se odmorili i bili u stanju raditi. Nema potrebe sebi otežavati život.

Uostalom, ne živimo da bismo radili. Ili barem ne bismo trebali.


ČITAJTE I:

Radite li ovo i vi? Navike koje sabotiraju naš san

Imate ozbiljnih problema sa spavanjem? Poremećaj od kojega možda patite prepoznat je kao autoimuna bolest

9 čudnih stvari koje se događaju našem tijelu dok spavamo

Joga za bolji san: opušta i umiruje da brže usnite i kvalitetnije spavate

Organizacija spavaće sobe - tri stvari koje ometaju vaš san

 

Teme
Linker
28. prosinac 2020 00:25