Što možete napraviti

Organizacija spavaće sobe - tri stvari koje ometaju vaš san

Dobra organizacija spavaće sobe počinje razumijevanjem osnovne namjene te prostorije, a to je kvalitetan odmor. Profesionalna organizatorica otkriva čime najčešće ugrožavamo svoj odmor, a time i zdravlje u cjelini.

 

Spavaća soba trebala bi biti mjesto koje omogućuje kvalitetan san i potpun odmor od svakodnevnih napora, ali praksa pokazuje upravo suprotno. Moderna spavaća soba sve više uključuje stvari koje nemaju veze sa spavanjem, već ga odgađaju i ozbiljno narušavaju.

 

ŠTO SE NE BI TREBALO NALAZITI U VAŠOJ SPAVAĆOJ SOBI

 

1. ELEKTRONIKA

Velik broj spavaćih soba uključuje barem televizor, a gotovo svaka i neki od prijenosnih elektroničkih uređaja poput laptopa ili pametnih telefona. Razlozi poput opuštanja uz film ili redovitog praćenja vijesti ili e-mailova zbog uređaja koji je pri ruci, opravdanja su kojima sami sebi “opraštamo” neodgovornost prema vlastitom odmoru i kvalitetnom snu.

Ovakve navike narušavaju svakodnevni odmor, a time i energiju neophodnu za normalno funkcioniranje tijekom dana. Plavo svjetlo kojeg emitiraju elektronski uređaji negativno utječe na lučenje melatonina (hormona sna) remeteći tako količinu i kvalitetu sna.

Dodamo li tome i činjenicu da je melatonin snažan antioksidant i čuvar imuniteta, postaje sasvim jasno da elektroničkim uređajima nije mjesto u spavaćoj sobi.

Savjet: uklonite televizor i prijenosno računalo iz spavaće sobe. Pametni telefon koristite samo za jutarnji alarm, ako nemate radio budilicu kraj kreveta. Umjesto gledanja u plavkaste odbljeske videa i kojekakvih uznemirujućih vijesti, pročitajte nekoliko stranica dobre knjige.

 

2. RADNI STOL

Baš kao i sadržaj koji iskače na zaslonima raznih elektroničkih uređaja, slika radnog stola i papira ili računala na njemu nepoželjan je stimulator umne aktivnosti u vrijeme kada takve aktivnosti treba privesti kraju. Na kraju napornog radnog dana dovoljno je teško opustiti se i prestati misliti na neriješena poslovna ili privatna pitanja i bez mnoštva podsjetnika u neposrednoj blizini kreveta.

Savjet: ne spajajte radni prostor sa spavaćim, ako je ikako moguće. Ako vam skučenost stambenog prostora to ipak ne dozvoljava, održavajte radnu plohu maksimalno urednom i na kraju dana praznom.

 

3. NERED

Ne trebate poznavati feng shui da biste osjetili nelagodu i nemir u pretrpanom i neurednom prostoru. Pristup krevetu, njegova slobodna površina, ali i uredan pod, ormari i police itekako utječu na način na koji privodite svoj dan kraju. Prašina na policama, hrpe časopisa ili razbacane odjeće ne čine vašu spavaću sobu ni najmanje udobnom, a kamoli dobro organiziranom za miran i zdrav san.

 

Savjet: ne tretirajte spavaću sobu kao skladište i ne pretrpavajte ormare i police nepotrebnim stvarima. Krevet neka bude uvijek pospremljen i slobodan za ležanje, a ne prepun stvari odloženih tijekom dana.

 

Trebate li stručan savjet ili pomoć oko organizacije vremena, slobodno mi se javite na www.slagalicaorganiziranje.hr

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo