Pamela Anderson

 FOTOGRAFIJE: SHOOTING STAR/DDP USA/PROFIMEDIA SHOOTING STAR/DDP USA/PROFIMEDIA
kao prave

Slavi se 60 godina silikona: Povijest je ispisala američka domaćica, a Pamela Anderson pokrenula je trend ‘što veće, to bolje‘

Timmie Jean Lindsey je prva žena kojoj je napravljena operacija povećanja grudi

Znate li da je prva operacija povećanja grudi napravljena tek prije 60 godina? I to sasvim slučajno?

Američka domaćica Timmie Jean Lindsey je došla u bolnicu na uklanjanje tetovaže na prsima u proljeće 1962. godine te nije ni slutila da će postati dio povijesti, piše The Sun.

Kirurzi Frank Gerow i Thomas Cronin ponudili su tada 29-godišnjoj majci šestero djece priliku da isproba prvu operaciju povećanja grudi. U samo dva sata njezine grudi su povećane od B do C košarice u The Jefferson Davis bolnici u Houstonu. I tako je nastala operacija povećanja grudi!

- Pomislila sam kako su ispale savršeno - jednom prilikom je rekla.

Dodala je kako su na dodir bile zaista mekane, kao prave grudi.

- Mislim da nisam shvaćala rezultat povećanja dok nisam izašla u javnost te su mi muškarci na ulici počeli fućkati - ispričala je Timmie.




Trendovi u povećanju grudi

U 60 godina mnoge stvari su se promijenile kad je u pitanju povećanje grudi. U Hrvatskoj je cijena povećanja grudi od 20 do 40 tisuća kuna, a pacijentice mogu odabrati različite oblike, veličine i teksture. Isto tako, grudi više ne moraju biti povećane silikonima, može se iskoristiti i masno tkivo.

- Iako su povećanja i dalje popularna, osnažujuća poruka za današnje žene je da su svi oblici i veličine grudi jednako lijepi - rekla je konzultantica za operacije grudi Lucy Khan za The Sun.

To, dakako, nije uvijek bio slučaj. Do prije nekoliko godina vrijedio je jedan narativ "Što veće, to bolje!". Popularnost velikih grudi povećala je i zvijezda Baywatcha Pamela Anderson. Kao i muški časopisi 90-ih godina.

image

Pamela Anderson

FOTOGRAFIJE: COLLECTION CHRISTOPHEL/AFP/PROFIMEDIA COLLECTION CHRISTOPHEL/AFP/PROFIMEDIA

- Njihov izbor ženskih modela na naslovnicama i liste "najseksipilnijih žena" poticao je ovaj način razmišljanja, a uz to je i generacija Baywatcha bila vrlo utjecajna. U toj eri, mnogi su muškarci podržali ili platili svojim ženama povećanje grudi - istaknula je Khan.

Do 1990. godine gotovo milijun žena diljem svijeta odlučilo se za povećanje grudi.

Trend povećanja grudi se nastavio do danas, a mnoge zvijezde su ga napravile. Victoria Beckham je povećala grudi od košarice 34A do 34DD nakon što je postala majka 1999. Međutim, kasnije ih je izvadila. Istu stvar je napravila i Chrissy Teigen koja je putem Instagram 2019. najavila da će ih izvaditi jer jednostavno više nema potrebu za njima.

Britanska starleta i model Katie Price prvu je operaciju povećanja grudi napravila s 18 godina, od B do C košarice. Danas 43-godišnja majka petero djece je od tada napravila još 13 operacija povećanja grudi. Trenutno se nalazi na veličini košarci 32GG. Katie ih počela povećavati u razdoblju kad su u trendu bile velike grudi.



Zašto se žene odlučuju za povećanje grudi?

Zapravo postoji više razloga za ovu estetsku operaciju:

  • Promjena izgleda grudi ako misle da su male
  • Promjena simetrije grudi ako je jedna manja od druge
  • Smanjenje veličine grudi nakon trudnoće ili značajnog gubitka težine
  • Ispravljanje nejednakosti ili problema s grudima nakon operacije dojke zbog drugih stanja
  • Poboljšanje samopouzdanja



Što trebate znati ako se odlučujete za povećanje grudi?

Posavjetujte se s plastičnim kirurgom o vašim željama po pitanju veličine, osjećaja i izgleda. Kirurg će vam opisati vrste implantanata, kao i opcije za kirurške tehnike.

Pažljivo pregledajte pisane informacije, kao što su podaci od proizvođača implantata koje ćete dobiti, i sačuvajte kopije za svoju evidenciju.

Linker
10. travanj 2024 17:17