SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Kako smanjiti asimetriju dojki?

Poslije 18. godine, kada razvoj završava, kod 25 posto žena ostaje manja ili veća asimetrija

Imam 17 godina i zanima me postoji li rješenje za jako izraženu asimetriju grudi. Asimetrija se počela javljati u 13. godini. Lijeva dojka mi je znatno manja od desne i ta se razlika ne može prikriti običnom odjećom. Radila sam ultrazvuk dojki i hormonski status i nalazi su bili uredni. Što bi mogao biti uzrok asimetrije s obzirom na to da nitko u obitelji nema taj problem i kako ga riješiti?

  • Tea S., Bjelovar


Odgovara dr. Duje D. Ostojić, estetski kirurg:

U razvoju dojki u pubertetu može doći do nejednakog rasta žljezdanog tkiva. Poslije 18. godine, kada razvoj završava, kod 25 posto žena ostaje manja ili veća asimetrija. Može biti uzrokovana i pojavom dobroćudnih tumora ili skoliozom kralježnice. Poznato je da i kod Polandova sindroma, kada nedostaje veliki prsni mišić, dolazi do asimetrije. Upravo je zato prije postavljanja dijagnoze potrebna obrada, ultrazvuk dojki i pregled kralježnice. Ako se isključe patološke promjene, asimetrija je obično posljedica urođene anomalije u razvoju žljezdanog tkiva dojke.

Razlikujemo nekoliko tipova asimetrije pa ovisno o vrsti postavljamo indikaciju za korekciju. Standardni postupak je kirurška korekcija na odjelu plastične kirurgije i obavlja je specijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije koji je educiran za različite rekonstrukcijske postupke. Neki od postupaka su: povećavanje manje dojke silikonskim implantatom; smanjivanje ili podizanje veće dojke; podizanje veće i povećavanje manje dojke. Kada nedostaje mišić, dolazi u obzir korekcija primjenom lokalnog režnja. Predlažem da se s nalazima javite specijalistu plastične kirurgije radi kliničkog pregleda i dogovora o vrsti rekonstrukcije koja je optimalna za vas.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
27. travanj 2024 04:41