SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Nakon dijete grudi su mi se objesile. Kako to sada riješiti?

Najčešći postupak korekcije takvih promjena na dojkama je povećanje volumena, odnosno augmentacija


Bila sam na dijeti i izgubila 10 kilograma. Moje su grudi izgubile jedrinu i baš ružno izgledaju. Može li se to popraviti?

Gordana V., Zagreb


Odgovara doc. dr. Sanda Stanec, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije:

image
RANKO SUVAR/CROPIX CROPIX

"Znatnije smanjivanje tjelesne težine u pravilu prate i promjene na dojkama. Dojke postaju prazne, gube napetost, a ovisno o njihovoj veličini mogu postati i viseće. Najčešći postupak korekcije takvih promjena na dojkama je povećanje volumena, odnosno augmentacija. Augmentacija dojki podrazumijeva ugradnju silikonskih implantata. Implantati se razlikuju po volumenu i obliku te strukturi silikonske ovojnice. Postupak povećanja dojki izvodi se najčešće u općoj anesteziji. Rez za postavljanje implantata može biti ispod dojke ili uz areolu bradavice. Danas se izbjegava rez u pazušnoj jami zbog moguće ozljede limfnih puteva. Položaj implantata određuje se tijekom kliničkog pregleda, kada odlučujemo hoćemo li implantat postaviti ispod žljezdanog tkiva ili ispod mišića ili će se raditi kombinacija ovih dvaju pokrovnih tkiva. Povećanje dojki spada u najčešće estetske operacije. Ako nakon mršavljenja postoji dovoljno volumena u dojkama, ali su izgubile napetost i postale viseće, može se učiniti kirurški postupak podizanja dojki, odnosno mastopeksija."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 18:37