SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Koliki je vijek trajanja silikonskih implantata

Najnovije generacije implantata vrlo su sofisticirane

Planiram povećati grudi silikonskim implantatima jer imam jako male grudi. Dvadeset i devet mi je godina. Je li nakon nekog vremena potrebno zamijeniti implantate?

  • Ria A., Split

Odgovara dr. Duje D. Ostojić, estetski kirurg:

image
BILJANA GAURINA/CROPIX

Stare silikonske implantate koji su ugrađeni prije 15 i više godina svakako se preporučuje zamijeniti, posebno ako su se pojavile komplikacije koje su vrlo česte nakon tog perioda, npr. pucanje implantata, stvaranje čvrste ožiljne ovojnice oko njega ili kapsularna kontraktura.

No, najnovije generacije implantata (posebno šesta generacija, kao Motiva implantati) vrlo su sofisticirane, tehnički unaprijeđene i smatram da ih ne treba mijenjati ako je sve u redu. Naravno, svaka žena koja ima silikonske implantate u grudima trebala bi jednom godišnje ići na kontrolni ultrazvuk, a svake četvrte godine na kontrolnu magnetsku rezonanciju dojki. Takav stav dijeli većina estetskih kirurga u svijetu. S druge strane, proizvođači silikonskih implantata preporučuju zamjenu nakon 20 godina. Dakle, nema jedinstvenog stava o tom pitanju.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
31. ožujak 2024 17:34