Zdrava kuhaona

Super je taj SMOOTHIE kao doručak

Najbolji je izbor za prvi i najvažniji jutarnji obrok kako za školarca, tako i za mamu koja juri na posao. Ako mislite da je komplicirano, uvjerit ćemo vas da nije!

Iako znamo da je to pogrešno, zašto ujutro najčešće ništa ne pojedemo? Zašto i djeca odlaze u školu bez doručka ili u najboljem slučaju kupivši si uz put pecivo iz pekare, a tako je važno da taj prvi obrok bude pun energije za dan koji slijedi? Moram priznati da se i meni to pitanje nametalo još dok je Lucija išla u vrtić.
I moram priznati da sam imala sreće. Lucija je gladna čim se probudi i gotovo nikad ne iziđe iz kuće bez da nešto ne stavi u usta. A neradnom se danu, odnosno danu bez škole, veseli i zbog doručka u velikom stilu: lijepo postavljenog stola, finog čaja u čajniku, izbora slanih i slatkih zalogaja.

Snimila: Berislava Picek/EPH
Lucija voli da njezin doručak u čaši bude na bazi voća uz mali dodatak povrća kao što je mrkva.

Zdrava navika

Kad je prije nekoliko godina u modu došao smoothie, koji su nutricionisti naveliko hvalili kao cjelovit obrok, prepun vitamin i zdravih masnih kiselina, otkrila sam da kad ga popijem zaista imam neusporedivo više energije pa sam prije posla počela svraćati u obližnju voćarnicu po svoju jutarnju dozu zamjene za kavu. Iako je u Zagrebu smoothije cijedilo sve više voćarnica, a sve su se češće mogli nabaviti i u supermarketima, ubrzo su mi se okusni pupoljci razmazili i shvatila sam da mi se ne sviđa kad odstoje i počnu fermentirati, odnosno da je taj napitak najbolje popiti čim se spremi. Također, neki su se stajanjem raslojavali, pogotovo u kombinacijama s kravljim mlijekom, koje mi također baš nije odgovaralo jer me napuhivalo i uvjetovalo mi grčeve, pa sam tražila zamjenu.
Nametnulo mi se da bi bilo najbolje kad bih si ujutro sama iscijedila svoj smoothie, no u početku sam i ja smatrala kako je to komplicirano. Tko će ujutro stići pripremiti sve potrebno voće i povrće, pa još i oprati blender?

Snimila: Berislava Picek/EPH
Lucijina mama ljubiteljica je zelenih napitaka pa njezinim smoothijem dominiraju celer, peršin i mrkva.

Prvo je trebalo naći pravi stroj. Željela sam da posuda u kojoj se blenda bude staklena i radi održavanja i kako bih u njoj mogla blendati i tople napitke i krem juhe. Kad sam ga pronašla, krenula sam eksperimentirati: samo sezonsko voće ili povrće, malo jednog malo drugog, ubacivati orašasto voće radi zdravih masnoća, pa super food namirnice za energiju i jačanje imuiteta: chia sjemenke, klorelu, maca prah, lanene sjemenke. Ili začinsko bilje, a mi volimo mentu.

Nije komplicirano!

Pokazalo se da uopće nije komplicirano! Uvijek u hladnjaku ima ostataka voća i povrća u količinama nedostatnim za cijelo jelo, koje se tako može iskoristiti. A može se ubaciti i smrznuto voće, na primjer maline, borovnice. Imate li organske plodove, kao mi s našeg vrta nedaleko od Lekenika, bolje ga je i ne guliti jer se pod korom skriva najviše vitamina. Umjesto mlijeka, probala sam dodati vodu, ali najbolji okus i punoću postigla sam bademovim mlijekom.

I Lucija i Beri imaju svoj omiljeni recept, ali često znaju eksperimentirati s novim okusima i namirnicama - neka vam budu inspiracija!


Pomislila sam kako bi to bio super doručak i za moju školarku, ali kako je privoljeti da popije nešto što na prvi pogled izaziva nepovjerenje i pitanje: a što je sve unutra? No, za razliku od mene, koja u sadašnjoj njezinoj dobi nisam željela probati ništa iole čudno, Lucija je zbog svojih alergija navikla na neuobičajenu hranu i nije imala tih predrasuda. A znatiželjna kakva je, rado se priključila i mojim eksperimentima. I tako smo pomalo počele otkrivati omiljene kombinacije, ljeti dodavati i led. U lijepoj čaši i divnim bojama baš je mljac, danas kaže Lucija.


Danas pijemo: BADEMOVO MLIJEKO

Baš kao što je badem najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod, tako je i bademovo mlijeko nutritivno najbogatije od svih mlijeka, odličan izvor omega 3 masnih kiselina, minerala i vitamin, a sadrži malo kalorija i masti. Dobar je izbor za sve koji izbjegavaju mlijeka životinjskog podrijetla, osobe koje imaju alergiju na soju te koje pate od intolerancije na laktozu. U jelima njime možete zamjeniti bilo koje drugo mlijeko.

Može se kupiti gotovo, na našem ga tržištu ima raznih proizvođača, ali vrlo se jednostavno može napraviti i kod kuće, mnogo se jače osjeća okus badema.

Snimila: Berislava Picek/EPH
Odlučite li se napraviti bademovo mlijeko sami, nemojte ih baciti jer od ostataka badema koje ste procijedili možete ispeći zanimljive muffine.

Još kombinacija za fine vitaminske bombice u čaši

  1. banane, maline, menta, jagode, bademovo mlijeko
  2. špinat, ananas, đumbir, limun, javorov sirup, bademovo mlijeko
  3. kakao, banane, zobene pahuljice, vanilija, bademovo mlijeko

1 šalica badema

7 dl vode

malo meda ili sladila prema izboru

prstohvat soli

Priprema:

  1. Bademe preko noći namačite u vodi. Ujutro ih ocijedite, stavite u blender, dodajte vodu, med i sol.
  2. Izmiksajte i procijediti kroz gazu. Dobije se malo više od pola litre mlijeka.
  3. Od ostataka badema koje ste procijedili možete ispeći zanimljive muffine.

bademovo mlijeko

jabuka

kruška

banana

naranča

mrkva

bobičasto voć

đumbir

chia sjemenke

Priprema:

  1. Chia sjemenke namačite desetak minuta u bademovu mlijeku.
  2. Ako je povrće i voće iz eko uzgoja, ne treba ga guliti, samo dobro oprati. Ako nije, bolje mu je odstraniti koru.
  3. Đumbir naribajte i sok ulijte u blender. Ako niste navikli na njegov ljutkast okus, najbolje da postupno povećavate količinu.

bademovo mlijeko

limun

celer

list peršina

crvena naranča

mrkva

đumbir

psyllium ljuskice

Priprema:

  1. Chia sjemenke namačite desetak minuta u bademovu mlijeku.
  2. Ako je povrće i voće iz eko uzgoja, ne treba ga guliti, samo dobro oprati. Ako nije, bolje mu je odstraniti koru.
  3. Đumbir naribajte i sok ulijte u blender. Ako niste navikli na njegov ljutkast okus, najbolje da postupno povećavate količinu.

ocijeđeni izmiksani bademi

2 žlice chia sjemenki

1 žlica kokosova ulja

1 žlica javorova sirupa

vanilija

3-4 žlice brašna od pira ili prema želji

3-4 žlice bademova mlijeka

1 mala žličica praška za pecivo

šećer u prahu

Priprema:

  1. Sve sastojke izmiješajte u smjesu koja je prilično mekana i sočna.
  2. Kalupe za muffine premažite masnoćom ili pobrašnite.
  3. Ulijte smjesu i pecite 20 minuta na 180°C.
  4. Pečene posujte šećerom u prahu ili još bolje šećerom s naribanom narančinom koricom.

Linker
22. travanj 2024 09:26