Jeste li danas doručkovali
 FOTOGRAFIJE: LOLOSTOCK GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
zdravlje

Neće vam se svidjeti... Što se događa našem tijelu ako svaki dan preskačemo doručak

Neka su istraživanja pokazala da glad u jutarnjim satima može biti povezana s debljinom kako kod djece i mladih tako i kod osoba starije životne dobi

Doručak se obično naziva najvažnijim obrokom u danu, no velik broj ljudi taj obrok preskače gotovo svaki dan. Ako to činite, moglo bi vas zanimati što se onda događa u vašem tijelu (možda vas to navede da se predomislite i da napokon počnete doručkovati).


1. Možete se udebljati

Iako mnogi misle da će im preskakanje doručka pomoći u mršavljenju, to nije točno. Neka su istraživanja pokazala da glad u jutarnjim satima može biti povezana s debljinom kako kod djece i mladih tako i kod osoba starije životne dobi. Vjerojatno je razlog to što preskakanje doručka i glad koja se razvija dovode do prejedanja kasnije u danu, kao i zbog toga što jedenje prije odlaska u krevet vodi u debljanje. No, jedno je istraživanje pokazalo da preskakanje doručka može dovesti do debljanja čak i ako se nakon toga ne prejedate, jednostavno zato što ta navika uzrokuje poremećaj unutrašnjeg sata tijela.


2. Raspoloženje se kvari

Preskakanje doručka se povezuje s poremećajima raspoloženja kod odraslih osoba. Osobe koje ujutro ne jedu sklonije su depresiji. Osim toga, preskakanje jutarnjeg obroka 4 ili 5 puta tjedno povećava rizik za razvoj dijabetesa tip 2 za čak 55 posto. A ta se navika može povezati i s niskom razinom šećera u krvi: u toj situaciji dolazi do naglih promjena raspoloženja i razdražljivosti.


3. Osjećate umor između podneva i 16 sati

Ujutro, nakon duge pauze bez hrane, zalihe glikogena su niske pa vam je potrebno više energije da biste mogli biti produktivni. Kad doručkujete, tijelo počne probavljati masne kiseline kako bi proizvelo energiju koja mu je potrebna. Ako ne doručkujete, čak i ako se ujutro osjećate dobro, nakon nekoliko sati ćete se osjećati vrlo iscrpljeno, a vjerojatno ćete i teško zadržavati koncentraciju.


4. Um bi se mogao izoštriti

Znanstvenici su otkrili da povremeni post ima neke pozitivne učinke na tijelo. Takav način jedenja znači da svaki dan imate određeni period posta (obično je raspored takav da imate 8 sati tijekom kojih možete jesti i 16 sati posta). Dakle, ako preskočite doručak jer je obuhvaćen s ovih 16 sati posta, to bi moglo biti dobro za vaš mozak, a naročito za pamćenje. Ipak, ako se ne radi o ovakvom načinu prehrane (povremeni post), preskakanje obroka može imati negativan učinak na aktivnost mozga.


5. Proces starenja bi se mogao usporiti

Možda vam je to teško za povjerovati, ali preskakanje obroka može usporiti proces starenja. Restrikcija kalorijskog unosa i povremeni post mogu pomoći u povećanju razine hormona rasta u tijelu te u sniženju razine inzulina. No, možda je ipak bolje da izaberete preskakanje večere, a ne doručka.


6. Povećava se razina kiselosti u organizmu

Nutricionisti kažu da je doručak još važniji za osobe koje pate od žgaravice. Preskakanjem doručka može doći do povećanja razine kiselosti u organizmu te do pogoršanja problema žgaravice i pojave nekih probavnih problema.


7. Možete osjećati vrtoglavicu ili imati glavobolje

Neodgovarajuća prehrana i preskakanje obroka mogu biti okidači za pojavu glavobolja i migrene. Stručnjaci tvrde da čak i zakašnjeli doručak ili neredovito doručkovanje mogu utjecati negativno na tijelo, a obično je razlog za to pretjerano spuštanje razine šećera u krvi. Glavobolja koja je posljedica nedostatka hrane u organizmu može biti jaka i praćena mučninom, bljedilom i znojenjem.


8. Razina kortizola raste

Preskakanje doručka može dovesti do porasta razine kortizola jer tijelo to percipira kao stresan događaj. Posljedica toga mogu biti tjeskobnost i razdražljivost. Bilo bi dobro napraviti krvni test kojim možete provjeriti postoji li povezanost između vašeg psihološkog stanja i razine kortizola u tijelu.


9. Povećava se rizik za razvoj srčane bolesti

Osobe koje preskaču doručak imaju 21 posto veći rizik za razvoj srčanih bolesti. No, važno je i što jedete ujutro, a ne samo da li jedete. Krafna nije dovoljna da tijelo opskrbite svim potrebnim nutrijentima kako bi moglo pravilno funkcionirati.


10. Imate loš zadah

Osobe koje ne doručkuju dvostruko češće imaju loš zadah, a mnogi od njih toga nisu uopće svjesni. Neunošenje hrane u organizam ujutro omogućava bakterijama koje uzrokuju neugodan miris da se zadrže u ustima nakon noći.


11. Mogao bi vam se poremetiti menstrualni ciklus

Istraživanja su pokazala da preskakanje doručka može biti povezno s neredovitim menstrualnim ciklusom. To može izazvati i pojačane predmenstrualne bolove i grčeve pa, ako vam se to događa, bilo bi bolje da počnete doručkovati.

Linker
21. travanj 2024 07:06