SHUTTERSTOCK
Promislite ponovno

Preskakanje doručka nije baš pametna ideja, a evo što o tome kažu nutricionisti

Konzumacija uravnoteženog doručka ujutro može učiniti čuda za vaše zdravlje

Dok ste bili dijete, roditelji su vam vjerojatno do besvijesti ponavljali da je doručak „najvažniji obrok u danu”. I danas znamo da su bili u pravu. Istraživanja pokazuju da je konzumiranje zdravog doručka povezano s većim unosom nutrijenata tijekom dana i općenito boljom kvalitetom prehrane. No, nažalost, nemaju svi vremena za doručak. Osim toga, neki ljudi preferiraju postiti ujutro te prvi obrok pojesti kasnije tijekom dana. No, znate li što se događa u tijelu kad preskočite doručak? Evo što kažu nutricionisti o tome koje su moguće posljedice po zdravlje ako to činite.

Doručak je više od obroka

Konzumacija uravnoteženog doručka ujutro može učiniti čuda za vaše zdravlje. Doručak je više od obroka, on je katalizator koji pokreće vaš metabolizam i hrani tijelo i um. Istraživanje koje je 2018. objavljeno u časopisu Nutrients zaključilo je da osobe koje jedu doručak konzumiraju manje dodanih šećera i više vlakana, vitamina i minerala od osoba koje ne doručkuju. No, osim što ćete unijeti manje važnih nutrijenata u organizam, koje bi još mogle biti nuspojave preskakanja doručka?

1. Razina šećera može pasti

Bez unosa nutrijenata iz zdravog i dobro uravnoteženog jutarnjeg obroka, vaša razina šećera u krvi može naglo pasti, što će vas učiniti umornim, razdražljivim i nesposobnim da se usredotočite na dnevne obaveze. Prema istraživanju iz 2019., osobe koje preskaču doručak imaju povećanu razinu šećera u krvi i lošiju kontrolu šećera u krvi.

- S obzirom na to da postite cijelu noć dok spavate, vaša razina šećera u krvi prirodno se spušta nakon buđenja. Ako je ne podignete konzumacijom dobro uravnoteženog doručka, razina šećera će nastaviti padati tijekom cijelog jutra. S vremenom to može dovesti do velikih promjena u razini šećera u krvi i nestabilnosti, a to može dovesti do razvoja predijabetesa i dijabetesa - kaže nutricionistica Caroline Young dodajući da su istraživanja pokazala da je preskakanje doručka povezano s povećanim rizikom za dijabetes tip 2.

2. Poteškoće s koncentracijom

Doručak donosi esencijalne nutrijente koji hrane mozak kako bi se mogao usredotočiti na dnevne obaveze i posao. Preskakanje tog nutritivnog temelja može dovesti do otežane koncentracije i mentalne zamagljenosti. Studija iz 2017. je uočila da su ispitanici koji su preskakali ili konzumirali nezdravi doručak imali slabije kognitivne sposobnosti tijekom dana nego osobe koje su jele zdrav doručak. Nutricionistica Trista Best pojašnjava da doručak tijelo i mozak opskrbljuje esencijalnim nutrijentima i energijom nakon noćnog posta.

- Kod nekih osoba, preskakanje doručka može dovesti do smanjenih kognitivnih sposobnosti, uključujući poteškoće s koncentracijom, pamćenjem i rješavanjem problema. To može biti naročito uočljivo ujutro kad su mentalni zahtjevi visoki - kaže Best.

3. Metabolizam može usporiti

Preskakanje doručka kad je tijelo uvjetovano da prima kalorije ujutro može imati neželjeni učinak na metabolizam. Studije sugeriraju da se tijelo tome može prilagoditi tako da usporava brzinu metabolizma, što može za posljedicu imati debljanje.

- Redoviti obroci, uključujući i doručak, imaju važnu ulogu u održavanju ravnoteže metabolizma. Preskakanje doručka može narušiti tu ravnotežu te utjecati na sposobnost tijela da učinkovito koristi i pohranjuje energiju – pojašnjava Best.

4. Glad može postati neutaživa

Ono što je bio vaš svjestan izbor da preskočite jutarnji obrok može za posljedicu imati intenzivnu glad i čežnju za hranom kasnije u danu, a to može dovesti do prejedanja i otežati održavanje razumnog i uravnoteženog pristupa hrani. - Vašem je tijelu potrebna ravnoteža, a preskakanje doručka može dovesti do više gladi i prejedanja kasnije u danu jer tijelo nastoji nadoknaditi izgubljene kalorije. Jedno je istraživanje otkrilo da osobe koje preskaču doručak konzumiraju više ugljikohidrata (uključujući i dodane šećere), ukupnog šećera i ukupnih masti nego osobe koje doručkuju - kaže nutricionistica Sarah Schlichter.

5. Razina kortizola može porasti

Hormon stresa kortizol ne reagira samo na emocionalan stres, već i na psihološki stres izazvan preskakanjem obroka. Prema studiji iz 2021., objavljenoj u časopisu Nutrients, preskakanje doručka može jako povisiti jutarnju razinu kortizola, a to može dovesti do povećanog apetita i loše kvalitete sna.

- Bilo koji oblik restrikcije hrane, uključujući i preskakanje doručka, je oblik mentalnog i tjelesnog stresa. Da bi vaš živčani sustav pravilno funkcionirao, potrebna je odgovarajuća količina nutrijenata. Stoga, kad preskačete doručak, tijelo će ući u bori se ili bježi način, a on je praćen anksioznošću, ubrzanim pulsom i razdražljivošću - pojašnjava Young.

6. Razina energije može pasti

Doručak donosi gorivo koje je potrebno tijelu da pokrene metaboličke procese te da ima potrebnu energiju za dnevne aktivnosti. Kad ga preskočite, razina šećera može pasti i to dovodi do umora, letargije i razdražljivosti. Prema istraživanju iz 2021., preskakanje doručka je povezano s povećanim osjećajem umora i manjom kvalitetom sna.

- Hrana je ono što nam doslovno daje energiju, a nastavljanje posta koji je trajao noću preskakanjem doručka može dovesti do umora, mentalne magle, glavobolja, promjena raspoloženja i lošijih kognitivnih sposobnosti - upozorava Schlichter.

Linker
25. travanj 2024 16:30