Nisu nam bez razloga bake i mame u djetinjstvu spravljale šalicu toplog mlijeka prije spavanja...
 Foto: iStock
Loše spavate?

I san dolazi kroz želudac...

04. studeni 2016.
U posljednje vrijeme sve se više ljudi žali kako loše spava no, pored meditacije, fizičke aktivnosti ili tableta, postoji još jedan način da napokon počnete spavati spokojno i čvrsto kao nekad...

Sve je već odavno utihnulo, mrkla je noć, kazaljke na satu odvrtjele su i nekoliko sati otkako ste legli u krevet s namjerom do zaspete, ali san vam jednostavno ne ide na oči?

Takav scenarij, čini mi se, u posljednje vrijeme proživljava sve više ljudi. Ne prođe ni dan, a da ne čujem nekoga kako se žali kako nije mogao zaspati.

Izuzmemo li kronični stres te izvanredne i teške životne situacije, zapravo nam se to ne bi smjelo događati.

Naime, ističu stručnjaci, ako razlozi nisu oni koji smo već naveli, a nikada prije u životu niste doživljavali besane noći zbog promjene vremena ili punog mjeseca, možda biste trebali bolje razmisliti što jedete.

Naime, pored meditacije, fizičke aktivnosti te, u krajnjim slučajevima, tableta, postoje i namirnice koje mogu pomoći da lakše zaspite.

Ovo su namirnica koje je poželjno jesti prije spavanja ako vam je cilj dobar san:

Banane

Ovo voće je najbolja alternativa tabletama za spavanje jer sadrži kalij i magnezij koji opuštaju mišiće i na taj način umiruje tijelo.

Kada je prije nekoliko godina jedna moja prijateljica spomenula čaj od banane, mislila sam da se zabunila. No, ispalo je da je jako dobro znala o čemu priča. Naime, čaj od banane postoji i možete ga napraviti sami.

Foto: iStock

Čaj od banane

1 l vode
1 banana
1 žličica cimeta

Priprema:

  1. U širi lonac stavite kuhati vodu sa cimetom.
  2. Bananu operite, odrežite joj vrhove i stavite je kuhati cijelu - s korom.
  3. Kada voda zakuha, lončić maknite s grijača, izvadite bananu i poslužite.

Bademi

Poput banana i ovi su orašasti plodovi bogati magnezijem pa djeluju na jednaki način - opuštaju mišiće i pospješuju san. Također, bademi za vrijeme sna održavaju stabilnom razinu šećera u krvi zbog čega će vaše tijelo biti dodatno smireno.

Toplo mlijeko

Kad se sjetim djetinjstva jedna od najčešćih slika je šalica toplog mlijeka prije spavanje koju bi nam brižno svake večeri servirala baka. Još i sada mogu "namirisati" tu scenu...

I uopće nije čudo što se šalica tog toplog napitka nudila djeci. Naime, mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja sudjeluje u stvaranju hormona sreće - serotonina i hormona koji regulira ritam spavanja i budnosti - melatonina.

Dodajte mu malo cimeta i uživajte.

Foto: iStock
Poželjne namirnice možete i kombinirati, odličan primjer je riža na mlijeku s malo meda.

Jasmin riža

Istraživanja su pokazala kako bi ovu vrstu riže trebalo češće jesti kao posljednji obrok u danu. Naravno, ne baš neposredno prije spavanja, već nekoliko sati ranije. To za posljedicu ima dvostruko manje vremena potrebnog da biste zaspali.

S obzirom na to da ima nizak glikemijski indeks, tijelo je sporo probavlja te na taj način polako ispušta glukozu u krvotok.

Žitarice

Bogat su izvor vitamina B6 potrebnog za proizvodnju melatonina, koji će vam pomoći da zaspite.

Zeleno lisnato povrće

Zelena salata, kelj, špinat, blitva, kupus povrće je bogato vitaminima B skupine, ali i magnezijem. Ukoliko se zasitite prije spavanje zdjelicom salate ili nekom od navedenih namirnica pripremljenih lešo s malo maslinova ulja - san neće izostati.

Savjet više!

Pored navedenh namirnica, ne morate izbjegavati niti med, slane perece, biljne čajeve, slatki krumpir, odnosno batat te puretinu.

Ipak, prije spavanje trebali biste zaboraviti na tešku i masnu hranu, čokoladu, vino, krumpir, rajčicu i patliđane. Navedene namirnice sadrže tiramin, poznati okidač migrene koji stimulira mozak i na taj način ne da "snu na oči".

Teme
Linker
16. rujan 2021 05:56