SHUTTERSTOCK
ima nade

Devet namirnica koje mogu pomoći da se riješite celulita ili barem smanjite njegovu vidljivost

Koja je pobjednička strategija za reduciranje celulita

Svi imaju masno tkivo, koje čini oko 10 do 25 posto ukupne tjelesne težine. Ukupna količina masnog tkiva prirodno varira ovisno o spolu, dobi, genetskim i drugim faktorima. No, celulit nije u pravom smislu riječi masno tkivo: on je normalna fiziološka reakcija na pohranu masti do koje dolazi kad kolagenska vlakna, koja povezuju masno tkivo s kožom, popucaju ili se rastegnu, što omogućuje masnim stanicama ili adipocitima da se ispupče. U današnje vrijeme tržište je prepuno suplemenata ili losiona i drugih proizvoda koji se nanose na kožu za koje proizvođači tvrde da mogu smanjiti ili izliječiti celulit, no za njihovu učinkovitost ima vrlo malo dokaza. Ti proizvodi uglavnom privremeno zatežu vanjski, površinski sloj kože, no ne čine gotovo ništa kako bi se riješio problem u dubljim slojevima kože.

Umjesto toga, usredotočenost na zdrave oblike ponašanja, kao što su održavanje optimalne tjelesne težine, zdrava prehrana, hidratacija i odgovarajuća tjelesna aktivnost, anticelulitna masaža i madero pokazali su se mnogo korisnijim u dugoročnom održavanju celulita pod kontrolom, odnosno u prevenciji njegovog nastanka. Pobjednička strategija za reduciranje celulita je odrediti na koje načine možete izgubiti masno tkivo i povećati mišićnu masu. To znači da se treba usredotočiti na to da se stvori kalorijski deficit na način koji se najbolje uklapa u vaš životni stil, poput kontrolirane veličine porcija, manje dodanih masti, smanjenje dodanog šećera u prehrani. To može biti i povećanje vaše rutine tjelovježbe, primjerice tako da ubacite dodatni dan za neku kardio aktivnost ili za trening snage. Naposljetku, od pomoći vam mogu biti i namirnice za koje se u istraživanju pokazalo da mogu imati važnu ulogu u smanjenju celulita. Ovo je devet najvažnijih.

1. Borovnice

Dovoljno je dokaza koji podupiru tezu da je konzumacija voća, uključujući i borovnice, i povrća povezana s nižom tjelesnom težinom. Revizija studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition pokazala je da postoji i povezanost između konzumacije voća i povrća i smanjenog rizika za kronične bolesti poput povišenog krvnog tlaka.

2. Leća

Leća i druge jestive sjemenke mahunarki, poput graha, slanutka ili graška, odličan su izvor vlakana. Osim toga, u sistematskoj reviziji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, otkriveno je da dovode do umjerenog gubitka tjelesne težine kod osoba koje ih redovito konzumiraju.

3. Kruške

Kruške su jedno od voća s najvećim udjelom vlakana s oko 6 grama po plodu srednje veličine. A to znači da ćete se, pojedete li krušku u doba užine ili glavnog obroka, osjećati sitijim i pojesti manje, odnosno zadovoljiti se s obrokom manje veličine. Krušku možete nasjeckati i ubaciti je u salatu, umočiti je u kikiriki maslac ili dodati u zobenu kašu ili je jednostavno pojesti cijelu.

4. Kelj

Osobe koje su redovito konzumirale tamnozeleno lisnato povrće, kao što je kelj, ali i tamno narančasto ili žuto povrće, imale su manji postotak visceralne masti u odnosu na osobe koje nisu redovito konzumirale te vrste povrća, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

5. Avokado

Iako je avokado bogatiji kalorijama od drugih vrsta povrća i voća, on može pospješiti mršavljenje. Žene koje redovito konzumiraju voće i povrće, uključujući avokado, imale su veći gubitak tjelesne težine u periodu od 5 godina nego žene koje nisu redovito konzumirale tu hranu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients.

6. Gljive

Gljive su meso u biljnom svijetu. U koje god jelo ih dodali, pa tako i u mesna jela, gljive ga obogaćuju okusom i aromom te povećavaju nutritivnu vrijednost jela. To je vrlo jednostavan trik da smanjite unos kalorija kad idući put budete jeli burgere ili umak bolognese.

7. Voda

Iako je riječ o piću, a ne o jelu, voda ili bilo koja niskokalorična inačica, poput seltzera ili nezaslađene vode s iscijeđenim sokom od nekog voća pomažu vam da ostanete dobro hidrirani, ali i da spriječite nastanak celulita. Nastojte dnevno popiti 11,5 čaša vode ako ste žena te 15,5 čaša ako ste muškarac.

8. Banane

Banane su poznate kao dobar izvor kalija, minerala koji je povezan sa sprečavanjem oticanja s obzirom na to da je u inverznom odnosu s natrijem. Drugi riječima, konzumirate li puno soli, trebali biste unositi i više kalija kako biste izbjegli problem zadržavanja tekućine u tkivima koji može potaknuti nastanak celulita ili pogoršati stanje kod već postojećeg.

9. Batati

Ako tražite škrobno povrće, najbolji izbor je batat koji ima izuzetne dobrobiti za zdravlje, uključujući i visok udio vitamina A. Osim toga, batati obiluju i kalijem koji može smanjiti vidljivost celulita povezanu s prekomjernim unosom soli.

Linker
28. travanj 2024 16:29