SHUTTERSTOCK
koristite ga

Neophodan je za stvaranje kolagena, sprječava nastanak bora i celulita i odličan je za suhu kožu

Esencijalno ulje limuna ima lagan, prozračan i osvježavajuć miris, pa je česti sastojak parfema, toaletnih vodica i kozmetičkih preparata

Piše: Zrinka Jezdić, mag.med.techn., clin aromath.

Limun je prirodni kozmetički preparat. Dobar je izvor minerala kao što su kalcij, magnezij, kalij. Bogat je i vitaminom C, koji je neophodan za stvaranje kolagena, proteina koji ima važnu ulogu u zacjeljivanju rana, sprječava nastanak bora i celulita i odličan je za suhu i zrelu kožu.

Esencijalno ulje limuna (Citrus limon) dobiva se hladnim tještenjem vanjskih dijelova svježe kore. Najdominantniji spojevi su monoterpeni d-limonen, α i β pinen, te γ terpinen.

Hormonsko djelovanje α i β pinena, nalik je kortizolu, hormonu kore nadbubrežne žlijezde koji ima jako protuupalno djelovanje i vrlo je stimulativno za organizam. Pogodan je kod atopijskog dermatitisa, jer smanjuje pretjeranu reakciju imunološkog sustava, pa time ublažava upalne procese na koži i smanjuje svrbež.

Adstrigentni i antibakterijski učinak monoterpena iz limuna pokazao se koristan kod smanjenja proizvodnje sebuma, te kod akni i masne kože naročito kod tinejdžera.

image
SHUTTERSTOCK

Ljepši izgled kože

Stimulirajućim i tonizirajućim djelovanjem na krvne žile osigurava protok energije te opskrbu stanica hranom i kisikom, pridonosi čvrstoći kože, pospješuje cirkulaciju i umanjuje nakupljanje tekućine, što smanjuje stres i pridonosi ljepšem i svježem izgledu kože.

Spoj d- limonen svojim lipolitičkim svojstvom (topivost u masti, uljima i lipidima) vrlo važnu ulogu ima kod celulitom zahvaćenog tkiva i dobar je u kombinaciji s esencijalnim uljem cedra (Cedrus atlantica) i čempresa (Cupresus semorevirens), s kojima u sinergiji pridonosi sprječavanju pucanja kapilara te nastanku proširenih vena.

Najčešće korišteno biljno ulje u kozmetici je badem (Prunus amygdalus var.dulcis.) Sadrži vitamine A, B1, B2, B6, D i E, minerale, glukozide i proteine, a bogato je i nezasićenim masnim kiselinama. Pogodno je za sve tipove kože jer nema iritirajuća svojstva. Smiruje upale, ekcem, psorijazu, dermatitis i opekotine od sunca.

Esencijalno ulje limuna dobro se miješa sa baznim ulje lješnjaka (Corylus avellana) koje je bogato vitaminom E, monozasićenom kiselinom i jedino je ulje koje ima adstringentno svojstvo, pa je naročito preporučljivo za njegu masne i aknama zahvaćene kože. Tonizira i zateže kožu, jača stijenke kapilara i potiče regeneraciju stanica.

Jojoba ulje (Simmondsia chinensis), tekući je vosak i sadrži proteine, minerale te je također bogato vitaminom E. Regulira vlažnost kože i sprječava njeno isušivanje, ima antialergijsko i protuupalno djelovanje, i zajedno sa esencijalnim uljem limuna pogodan je za tretiranje ožiljka, dermatitisa i psorijaze.

Ulje sjemenki divlje ruže (Rosa mosqueta) bogato linalolnom i linoleinskom kiselinom. U kombinaciji s esencijalnim uljem limuna koristi se u tretmanima hiperpigmentirane, prerano ostarjele, ljuskave, ispucane i suhe kože. Vrlo je popularno u kozmetici u preparatima za sprečavanje starenja kože, jer ima jaka pomlađujuća svojstva.

Ulje limuna

Zbog svojstva fototoksičnosti, nakon dermalne primjene esencijalnog ulja limuna nije preporučljivo izlaganje UV zrakama najmanje nekoliko sati.

M Naganuma, S Hirose, Y Nakayama, K Nakajima, T Someya, (A study of the phototoxicity of lemon oil, 1985) istraživali su ulja limuna zbog sadržaja furokumarina koji izaziva fototoksičnost. U ovoj studiji ulje limuna je frakcionirano, a njegovo fototoksično djelovanje je mjereno biološkim testom. Tvar koja proizvodi fototoksičnost identificirana je postupkom kromatografije visoke učinkovitosti a to je oksipeucedanin. Ustanovili su da oksipeucedanin izaziva fotopigmentaciju na koži obojenog zamorca bez vidljivog eritema.

Korištenje hidrolata limuna posebno je namijenjeno njezi masne i nečiste kože, naročito za vlasište i kod kose koja se brzo masti. Hidratizira kožu i kosu te daje im prirodan sjaj. Može se upotrebljavati i kao tonik za osvježavanje kože lica i tijela, jer potiče cirkulaciju i osvježava, te pridonosi svježem i sjajnom izgledu kože i kose.

Zbog niskog postotka esencijalnog ulja, hidrolat limuna ne djeluje fototoksično i pogodan je za korištenje u ljetnim mjesecima.

Esencijalno ulje limuna ima lagan, prozračan i osvježavajuć miris, pa je česti sastojak parfema, toaletnih vodica i kozmetičkih preparata.

Sapun s eteričnim uljem limuna na bazi shea maslaca pruža koži neophodnu vlažnost, mekoću i istovremeno ima blagotvoran učinak na kožu sklonu alergijama. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (između 7 i 12%), vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala koje pomažu u obnovi stanica kože i usporavaju njeno starenje.

image
SHUTTERSTOCK

Maska za umornu i dehidriranu kožu

Sastojci:

  • 10 ml maslinovog ulja (Olea europaea)
  • 10 ml toplog mlijeka
  • 3 kapi esencijalnog ulja limun (Citrus lemon)

Izrada:

Sve sastojke ulijte u prikladnu posudicu i dobro promiješajte.

Upotreba:

Nanesite masku na čistu kožu lica i ostavite da djeluje 15 minuta pa isperite lice toplom vodom. Ova maska hrani umornu kožu i daje joj mekoću i elastičnost. Primjena dva puta tjedno.

Maska protiv bora i starenja kože

Sastojci:

  • 10 ml ulja avokado (Persea americana)
  • 10 ml maslinovog ulja (Olea europaea)
  • 3 kapi esencijalnog ulja limun (Citrus limone)

Izrada:

Sve sastojke ulijte u prikladnu posudicu i dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

Upotreba:

Ovu jednostavnu masku nanesite na čisto lice, vrat i dekolte i ostavite da djeluje 15 minuta pa isperite toplom vodom. Primjena dva puta tjedno.

Kupka za stopala

Sastojci:

  • 3 do 4 litre vode
  • 2 žlice sode bikarbone (omekšava grubu kožu i uklanja mrtve stanice kože)
  • 1 žlica magnezijevog sulfata (gorka sol)-(izvlači toksine iz tijela)
  • 10 kapi esencijalnog ulja limuna (citrus limon)
  • 3 kapi esencijalnog ulja eukaliptus (eucalyptus globulus)

Izrada:

U veću posudu (lavor)ulijte vodu koju ste prethodno zagrijali da bude dovoljno topla za vaša stopala. Dodajte sastojke i promiješajte .Uronite stopala u pripremljenu kupku i ostanite tako 15 do 20 minuta. Nakon toga obrišite stopala ručnikom i namažite balzamom ili kremom za tijelo.

Upotreba: Kupku koristite dva puta tjedno ili po potrebi. Ova kupka kožu čini mekšom i čišćom.

Linker
13. ožujak 2024 10:10