SHUTTERSTOCK
Nova dimenzija

Cijelo vrijeme je pripremamo pogrešno! Jednostavni koraci uz pomoću kojih će zob (p)ostati omiljena namirnica

Priprema zobene kaše može postati sve samo ne jednostavan proces

Kada je riječ o doručku na ljestvici omiljenih namirnica kod mnogih zasigurno visoko kotira zdjela toplih zobenih pahuljica. I ne čudi da je tako jer ova superhrana obiluje hranjivim tvarima, uključujući manganom, fosforom, magnezijem, bakrom, željezom, cinkom, folatom i još mnogo toga. Zob je također bogat izvor vlakana, proteina i antioksidansa koji se bore protiv bolesti. Osim navedenih brojnih koristi zob je ujedno i finog okusa, zasitna je, cjenovno pristupačna i podnosi razne dodatke poput bobičastog voća ili meda.

image
SHUTTERSTOCK

Prva pogreška: Idealan omjer i nije tako jednostavan

Također, jednostavna je za napraviti. Ulijte 100 grama valjane zobi u lonac, dodajte 470 grama tekućine, zakuhajte i zatim pustite da kuha oko pet do 10 minuta dok zob ne omekša i tekućina se počne zgušnjavati. I gotov je vaš instant doručak ili pak ne sasvim. Naime, čak i uz ovako jednostavan proces, pravljenje zobene kaše može postati sve samo ne jednostavan proces. Ako niste pažljivi, lako možete završiti sa zdjelom guste, gumenaste ili previše tekuće i čudnog okusa zobi ispred sebe. Koje pogreške najčešće radimo i što napraviti kako bismo izbjegli spomenute nezgode?

Pravilan odabir zobi

Kada radite zobene pahuljice, uvijek se držite proizvoda koji su označeni kao 100 postotni na bazi zobi. Najbolja zob za zobene pahuljice je valjana zob, zrna koja su kuhana na pari, a zatim spljoštena velikim valjcima. Razlikujemo tri glavne sorte:

  • Čelično rezana,
  • valjana (cijela) i
  • brza zob.

Brza zobena kaša izvrsna je opcija za zobene pahuljice. Pogotovo ako vam ujutro nedostaje vremena, razmislite o instant zobi koja se još brže kuha. Čelično rezana zob sve je veći trend za mnoge koji brinu o zdravlju, a možete je koristiti i za zobene pahuljice. Samo imajte na umu da je ova zob minimalno obrađena, izrezana na velike komade čeličnim oštricama te nije prethodno kuhana. Budući da se najsporije kuha, prethodno ju je potrebno namakati nekoliko sati (ili preko noći) prije nego ih upotrijebite. Cijela zob se najsporije kuha. Riječ je o cjelovitom zrnu ili sjemenkama zobenih pahuljica s uklonjenom vanjskom ljuskom. Također su loš izbor za zobene pahuljice pa se koristite kao prilog za razne salate i rižota.

image
SHUTTERSTOCK

Rok trajanja

Nakon što odlučite kakvu ćete vrstu zobene kaše napraviti, važno je uzeti u obzir koliko je svježa zob. Neotvorena kutija bilo koje vrste zobi često će trajati jednu do dvije godine prije nego što istekne rok trajanja, međutim, kad jednom otvorite paket, zob treba iskoristiti u roku od šest do 12 mjeseci za maksimalan okus i svježinu. Što je zob starija, veća je vjerojatnost da će početi mirisati užeglo. Nasuprot tome, svježa zob imat će neutralan, blago orašasti okus. Starija zob također može doživjeti promjenu boje ili izgleda.

Druga pogreška: Ne tostirate zob

Različite vrste žitarica, od kvinoje preko ječma do sjemenki sezama, imaju koristi od brzog tostiranja prije upotrebe u bilo kojem receptu. Zobena kaša nije iznimka. Naravno, nepržena zrna još uvijek mogu biti vrlo ukusna, međutim, tostiranjem ćete primijetiti veliku razliku u svom jelu. Ovako tretirana zob ima mnogo intenzivniji okus kod kojeg do izražaja dolazi orašasta nota. Tostiranje također daje zobi čvrstoću, odnosno može stvoriti suptilnu hrskavost koja odlično odgovara finalnom proizvodu u zdjelici. Zob stavite u suhu tavu i tostirajte na srednjoj vatri uz često miješanje dok ne poprimi zlatnu nijansu.

Treća pogreška: Krivi omjer tekućine

Osnovni omjer tekućine i zobi pri pripremi bilo koje zdjele kuhane zobene kaše uvijek je otprilike dva naprama jedan. Međutim, postoji nekoliko prilagodbi ove formule koje biste uvijek trebali imati na umu. Za obrađenu odnosno sitnije rezanu zob trebat će manje tekućine. Dakle, ako kuhate instant ili brze zobene pahuljice, možda će biti potrebno smanjiti količinu tekućine pogotovo ako uživate u gušćoj, izdašnijoj zdjeli kuhane zobene kaše. Suprotno tome, cijela valjana zob i čelično rezana zob kuhaju se sporije. One će apsorbirati više vlage dok se kuhaju i zbog toga će biti potrebno koristiti više vode da biste dobili finu zobenu kašu.

Četvrta pogreška: Voda

Kuhanje zobi s običnom vodom savršeno je prihvatljiv način pripreme jutarnjeg obroka. Pogreška ovdje zapravo nije u tome što radite nešto loše. Voda je sasvim prihvatljiva opcija, međutim, postoji mogućnost da će gotovo jelo biti bljutavog okusa i pomalo bezokusno. Kako biste dodali takozvane živosti obroku, možete dio vode, primjerice 50 posto zamijeniti drugom tekućinom. Za bogatiju i kremastiju zdjelu zobenih pahuljica umjesto vode koristite mlijeko. Ili isprobajte biljnu opciju poput bademovog, zobenog ili čak mlijeka od konoplje. Za slađu zdjelicu zobenih pahuljica pokušajte upotrijebiti sok od jabuke ili naranče.

image
SHUTTERSTOCK

Peta pogreška: Preskakanje soli

Dodavanje soli namirnicama za doručak poput zobenih pahuljica mnogima se od nas ne bi nikada palo na pamet. Jednostavno, ne slaže se. Međutim, osim ako niste na dijeti s niskim unosom natrija i morate paziti na unos soli, preskakanje soli prilikom pripreme zobene kaše može biti velika pogreška koja dramatično utječe na okus jutarnjeg obroka. Zanimljivo je da čak i u hrani koju svrstavamo pod slastice poput kolača, sol igra bitnu ulogu. Ona naime pojačava prirodni okus svih vrsta sastojaka, uključujući zob. Iznosi slatkoću i bogatstvo i stvara sveobuhvatniji okus. Također pomaže uravnotežiti okuse i dodaje slane elemente jelu, sprječavajući da ono bude jednodimenzionalno. Za stvaranje ove fuzije okusa dovoljno je da u obrok stavite mali prstohvat soli što je otprilike do dva grama. Ako iz bilo kojeg razloga izbjegavate dodatan unos soli, za isti efekt možete dodati malo samljevenih orašastih plodova ili svježe naribane korice citrusa.

Šesta pogreška: Kuhanje umjesto krčkanja

Varijacija između ove dvije tehnike kuhanja posebno je važna kada se radi o jednostavnom jelu poput zobenih pahuljica. Kuhanje može dovesti do toga da se zob prekuha i zalijepi za dno posude ili čak zagori. Krčkanje na laganoj vatri s druge strane omogućuje ravnomjernije kuhanje i stvaranje boljeg okusa. Zapravo, vrlo je malo namirnica potrebno kuhati u kipućoj vodi, stoga držite se pravila laganog zagrijavanja.

image
SHUTTERSTOCK

Sedma pogreška: Zobene pahuljice puštate da predugo stoje

Za najbolji okus i teksturu zdjelu zobenih pahuljica treba poslužiti gotovo odmah nakon što su skuhane. Ako ostavite zobene pahuljice da odstoje predugo, mogu postati preguste, ljepljive i gnjecave. Ovako obrađena namirnica sa stajanjem također može apsorbirati previše dodatne tekućine te postati grudasta. Ako ipak trebate ostaviti zobene pahuljice da odstoje nekoliko minuta prije nego što ćete ih pojesti, pokušajte ih prestati kuhati i prije nego što budu savršeno mekane. Preostala toplina u posudi pomoći će im da dovrše kuhanje.

Osma pogreška: Previše dodataka

Iako su zobene pahuljice odlične u kombinaciji s maslacem, smeđim šećerom, svježim bobičastim voćem, komadićima čokolade, narezanim bananama i drugim dodacima, međutim, previše nagomilanih dodataka može rezultirati gubljenjem osnovnog okusa zobi. Kako biste izbjegli ovu uobičajenu grešku, odaberite jedan ili dva nadjeva u kojima najviše uživate.

Linker
05. ožujak 2024 18:00