S plijesni na kruhu, voću, povrću, mesu i mesnim prerađevinama, u kompotima i marmeladama treba biti jako oprezan
 Foto: iStock
Što izbjegavati?

Budite oprezni, iz ovih namirnica vreba opasnost!

Već vam se dogodilo da bacite namirnicu jer niste sigurni je li ili nije ispravna za jelo, ili vam se zametnula toliko dugo da je promijenila svojstva... Ne riskirajte, slijedite tri jednostavne upute.

Svi smo iskusili trenutke kada smo se pitali je li se nešto pokvarilo od hrane koju kanimo pripremiti za jelo. To se posebice događa kada kuhamo za jednog. Vaša majka, najbolji prijatelj, pa čak i Google, svi oni imaju različite odgovore, ali najbolje je izbjegavati ove tri stvari:

  1. Zeleni krumpir nije za jelo: Ukoliko krumpir svojom bojom nalikuje žapcu Kermitu iz Muppet showa, bacite ga. Zelena boja može biti signal prisutnosti štetnog toksina solanina, koji se ne može iskuhati. Isto savjetujemo za bilo kakav krumpir gorkog okusa.
  2. S plijesni se ne treba igrati: Čini se očiglednim, ali provjerite jeste li odrezali ne samo sve dijelove koje je načela plijesan, već i nekoliko centimetara oko njih. Ukoliko je plijesan više zahvatila hranu, bacite je. Iznimke postoje, poput sira s plemenitom plijesni, ali ukoliko niste sigurni bolje je puhati na hladno nego se kasnije kajati.
  3. Užeglo orašasto voće i ulja bacite odmah: Klonite se orašastog voća i ulja od čijeg vam okusa lice poprimi gadljivu grimasu. Ukoliko je okus doista gadan, vjerojatno je užeglo, što znači da su se masti i ulja počele raspadati. Manja je šansa da će vam od toga pozliti, ali vjerujete nam, svejedno to ne želite jesti.

Dobra vijest je da se mnogo hrane koja izgleda pokvareno i dalje može jesti. Jabuke koje posmeđe, kao i banane i krumpiri, posve su u redu jer ih štiti njihova kora. Isto vrijedi i za hranu koja je oštećena (samo uklonite oštećeni dio). Vjerovali ili ne, od ukiseljenog mlijeka (dok god je pasterizirano) neće vam biti muka, čak i kad gadno miriše. Vjerojatno ga nećete poželjeti piti, ali može se koristiti kao sastojak za pripremu drugih jela koja kuhate ili pečete.

Linker
20. travanj 2024 23:55