Povremenom konzumacijom badema osiguravate dugotrajnije blagodati za svoj organizam.
 Foto: Pixabay
Blagodat orašastih plodova

Bademi i bolja prehrana

Svakodnevna umjerena konzumacija badema može znatno poboljšati kvalitetu prehrane odraslih i djece.

Novo američko istraživanje u kojem je sudjelovalo 29 parova roditelja s malom djecom prosječne dobi 35 i 4 godine (za djecu), pokazuje da bademi u znatnoj mjeri doprinose boljoj ukupnoj kvaliteti prehrane. U sklopu istraživanja parovima se osigurala dovoljna zaliha badema i bademovog maslaca kako bi ih mogli svakodnevno konzumirati. Odraslima se savjetovalo da djeci daju oko 15 g bademovog maslaca na dan, a da oni sami svakodnevno unesu oko 45 g cjelovitih badema.

Nakon nekoliko tjedana su se, prema planu, vratili uobičajenim prehrambenim navikama, ali su znanstvenici i dalje pratili njihovu prehranu. Naknadna analiza prikupljenih podataka uz pomoć Indeksa zdrave prehrane - Healthy Eating Index - HEI - pokazala je da su bademi u znatnoj mjeri doprinijeli boljoj ukupnoj kvaliteti prehrane parova. HEI zapravo predstavlja ljestvicu koja boduje prehranu od 0 do 100, a svakodnevni unos badema pripomogao je prosječnom povećanju HEI bodova s 54 na 61.

Navedenom je najviše doprinio relativno visok sadržaj proteina i esencijalnih masnih kiselina u bademima, iako se ovo orašasto voće cijeni i zbog znatnog sadržaja vitamina E i magnezija.

Linker
29. travanj 2024 22:33