SHUTTERSTOCK
Vrijeme je za promjene

Prakticirate li vi neke od ovih navika tijekom čišćenja? One čine vaš dom prljavim

Možda ste i vi i vaši ukućani razvili neke loše navike zbog kojih vaš dom nije baš tako čist

Možemo biti iskreni, svi tražimo načine kako ćemo brže i učinkovitije očistiti svoj dom. No, vjerovali ili ne, neki "brži" načini vam dugoročno otežavaju čišćenje. Možda ste i vi i vaši ukućani razvili neke loše navike zbog kojih vaš dom nije baš tako čist. Ovo su samo neke od navika koje čine vaš dom prljavijim.


Korištenje previše proizvoda za čišćenje

Zaista nema potrebe da koristite više od preporučene doze proizvoda za čišćenja. Uz to, ne morate imati nekoliko vrsta deterdženata za jednu stvar.

- Posebno je zadovoljstvo gledati one videe čišćenja na TikToku s nekoliko proizvoda, ali toliko deterdženta može ostaviti sloj koji privlači prljavštinu. Kada koristite previše proizvoda, također postoji rizik da ostaci ostanu aktivni i da se spoje s drugim proizvodima za čišćenje i stvaraju opasne pare - objašnjava stručnjakinja za čišćenje Katie Berry za The Spruce.

Ona preporučuju korištenje jednog proizvoda, količine koju savjetuje proizvođač, ali i da ne preskačete ispiranje ako je to preporučeno na etiketi.

Gubite vrijeme i novac na dodatne proizvode.


Čišćenje prljavim alatom

Ne možete očekivati čisti dom ako koristite prljavi alat. Primjerice, ako vaša perilica ima neugodan miris zbog nakupljenih bakterija u ostacima deterdženta, vaša će odjeća smrdjeti. Ako je vaša vrećica za usisavanje puna prašine, više neće dobro usisavati. Prljava krpa ili spužva samo šire prljavštinu.

Odvojite vrijeme za temeljito čišćenje alata nakon svake uporabe tako da ga potpuno ispraznite ili operete u vrućoj vodi i dodate sredstvo za dezinfekciju. Povremeno zamijenite krpe, spužve, vrećicu za usisavač i slično.


Korištenje jedne dezinfekcijske maramice za čišćenje cijele kupaonice

Jednokratne dezinfekcijske maramice su nam promijenile i olakšale život. Lako obrišemo prašinu, sredimo kupaonicu i druge prostorije u domu. Međutim, jednu maramicu ne možete iskoristiti za cijelu kupaonicu. Ako ste očistili umivaonik njome, dok dođete do wc daske ili ručki, dezinfekcijskog sredstva više nema i samo širite bakterije s jedne površine na drugu.

Da bi bila učinkovita, maramica bi trebala sadržavati dovoljno dezinfekcijske vlage tako da površina ostane mokra najmanje četiri minute. Za temeljito čišćenje upotrijebite više maramica ili čistu krpu i dovoljno dezinfekcijskog sredstva.


Ostavljanje prljavog posuđa u sudoperu

Imate li vi i možda onog ukućana koji voli ostaviti neko posuđe da se "natopi"? I vas to jako živcira? Pa zapravo u pravu ste, ostavljanje prljavog posuđa u sudoperu savršeno je za razmnožavanje bakterija i nakupljanje insekata.

Naučite sve ukućane da suđe stave u perilicu ili da ga odmah operu.


Nošenje vanjske obuće u kući

Jeste li i vi među onima koji imaju dodatne papuče za sve goste i tražite skidanje vanjske obuće? To je odlično za održavanje čistoće. Skidanjem cipela svaki put kad uđete u kuću, uštedjet ćete sate usisavanja. Da ne spominjemo bakterije i klice koje će ostati izvan vaših prostorija.

Možete svima olakšati ovu naviku tako što ćete osigurati klupu ili stolicu za lakše izuvanje.


Gomilanje hrane u hladnjaku

Ako znate da vaši ukućani ne jedu ostatke hrane, zašto ih skupljate u hladnjaku? Ako nećete ubrzo pojesti hranu koju ste spremili u hladnjaku, bolje ju baciti. Većina ljudi ne voli baciti hranu i nadaju se da će u jednom trenutku pojesti ono što im je ostalo, ali ako se to ne događa, samo skupljate bakterije. Naime, nepravilno skladištena hrana potiče rast plijesni i bakterija te otežava čišćenje hladnjaka.


Brisanje prašine nakon čišćenja

Prostoriju treba čistiti odozgo prema dolje tako da prašina padne na pod kako bi se usisala. Nekad se zadnja brisala prašina jer usisavači nisu imali filtere koji bi spriječili izbacivanje prašine u zrak.

- Za one koji koriste moderni usisavač, najbolje je prvo obrisati prašinu, a zatim usisati - navodi Berry.

Ako koristite jednokratne maramice za brisanje prašine, redovito ih mijenjate tijekom čišćenja.

Linker
18. travanj 2024 15:08