SHUTTERSTOCK
Otkriće

Ne bi nam nikad palo na pamet! Uz pomoć samo jedne namirnice lako može ukloniti ružnu hrđu s radijatora

Ovo čišćenje često zapostavljamo u svojoj rutini iako direktno utječe na zdravlje

S vremenom svaki predmet kućanstva zahtijeva neki oblik renovacije, odnosno dašak svježine koji će opet učiniti kao da smo ga netom donijeli iz trgovine. Jedni od takvih predmeta su radijatori koje često zapostavljamo u svojoj rutini čišćenja iako direktno utječu na naše zdravlje. Osim prašine koju možda nećemo odmah primijetiti, trn u oku će zasigurno predstaviti hrđa, pogotovo ako imate bijeli radijator. S vremenom ona će početi utjecati na kvalitetu samog uređaja, odnosno koliko dobro grije prostoriju i kako stoji pričvršćen na zid. Ako ste i u nekom naletu želje za čistoćom hrđu pokušali ukloniti samo vodom, vjerojatno ste ostali razočarani. Međutim, korisnici društvene mreže Pinterest pronašli su odličan trik, a on se sastoji u dodavanju aluminijske folije.

Zašto dolazi do hrđe?

Do hrđe dolazi kada metal radijatora prirodno reagira s kisikom i vodom. Obično se pojavljuje kao crvena ili narančasta mrlja. Iako je redovito čišćenje važno, ono ne zaustavlja uvijek pojavu hrđe kako vrijeme prolazi. Sljedeći korake korisnika Pinteresta, svom radijatoru možete dati novi izgled uklanjanjem svih mrlja hrđe koje su se nakupile tijekom godina.

Voda, aluminijska folija i krpa

  • Napunite posudu vodom, uzmite rolu aluminijske folije i krpu. Kako biste uklonili zahrđale mrlje s radijatora, prvo provjerite je li isključen i hladan na dodir kako vam čišćenje bilo ugodnije.
  • Zatim, aluminijsku foliju zgnječite u par komada u obliku kuglice. Umočite ih u vodu, ali ih nemojte potapati. U suprotnom će voda kapati na pod ispod radijatora.
  • Čvrsto ribajte zahrđala područja folijom dok trag ne nestane. Ne zaboravite dobro osušiti radijator prije nego što ga ponovno uključite.

Može i kečap

Folija i voda stvaraju tvar koja se zove aluminijev oksid, a koja učinkovito djeluje protiv hrđe i uklanja je. Ako samo folija i voda nisu dovoljni, možda ćete imati više sreće ako smjesi dodate kečap. Dodavanje male količine kečapa ima iznenađujuće prednosti čišćenja. Nanesite ga na zahrđalo područje i utrljajte koristeći foliju kao sredstvo za ribanje. Nakon toga obrišite radijator vodom i krpom kako biste uklonili zaostali miris, a zatim ga osušite kao i obično. Kečap bi mogao djelovati razlažući ugljik koji se nalazi u zahrđalom metalu. U kombinaciji s folijom, djelotvorno uklanja hrđe.

Linker
04. travanj 2024 02:27