SHUTTERSTOCK
pripazite

Moćan je, ali ne toliko... Ovih pet stvari u vašem domu nikad nemojte čistiti octom

Čini više štete nego koristi

Ocat je čudesan proizvod koji našim kućanstvima služi na bezbroj načina. Ova oštra tekućina je nevjerojatno, netoksično sredstvo za čišćenje koje mnogo toga može blistavo očistiti, od unutrašnjosti vaše mikrovalne pećnice do kade.

Međutim, koliko god bio moćan, alkoholni ocat ima svoja ograničenja kada je u pitanju čišćenje, a sastojak zapravo može biti prilično štetan za određene predmete u vašem domu.

1. Kuhinjska radna ploča

Kiselina u octu može biti štetna za korištenje na određenim površinama, a ne želite je koristiti za čišćenje većine vrsta kamena kao što su mramor, granit ili vapnenac. Koristite isključivo sredstva koja je preporučio proizvođač. I ne možete pogriješiti s vodom i sapunom.

2. Elektronički uređaji

Iako brzo prskanje octa za dezinfekciju zaslona laptopa ili tableta može zvučati kao jednostavna metoda za uništavanje mikroba na vašim uređajima, zapravo može oštetiti premaz na zaslonu. Umjesto toga, obrišite svoje gadgete proizvodima posebno formuliranim za njih ili upotrijebite čistu, suhu krpu od mikrovlakana da osvježite zaslon.

3. Određene tave

Držite proizvode za čišćenje na bazi octa dalje od aluminijskih i lijevano željeznih posuda. Visok sadržaj kiseline slabo će reagirati s ova dva materijala te može uzrokovati to da aluminij i zaštitni premaz na lijevanom željezu budu izjedeni, čineći ih sklonijima hrđanju.

4. Pegla

Glačalo za odjeću još je jedan primjer kućanskog predmeta koji može, ali i ne mora biti siguran za čišćenje octom, ovisno o njegovoj izradi. Prije upotrebe octa za uklanjanje kamenca s glačala, provjerite upute kako biste bili sigurni da neće uzrokovati nepopravljivu štetu na metalnim dijelovima.

5. Noževi

Ako imate mrlje na svojim noževima, izbjegavajte koristiti ocat za njihovo čišćenje. Sadržaj kiseline može nagrizati metalne oštrice i otupjeti rubove noževa. Najbolji način za održavanje kuhinjskih noževa je jednostavno pranje sapunom i toplom vodom .

image
SHUTTERSTOCK

Kada je ocat dobar izbor

Čišćenje kupaone

Mješavinom alkoholnog octa i sode bikarbone možete očistiti i osvježiti zahodsku školjku - jednostavno pospite sodu po unutrašnjosti školjke, pa prelijte octom. Pomoću četke za čišćenje zahoda rasporedite mješavinu po cijeloj površini, protrljajte i isperite.

Ocat može biti koristan za skidanje nakupina kamenca. Naslage na sudoperu i slavinama istrljate krpom ili spužvom namočenom u ocat, pa potom isperite vodom.

Protiv začepljenih odvoda

Ulijte malo mješavine alkoholnog octa i sode bikarbone u kuhinjski odvod kako biste spriječili začepljenje. Ova kombinacija može razgraditi masnoće i pružiti svjež miris. Preporučuje se koristiti jednom tjedno.

Linker
26. travanj 2024 18:38