Soda bikarbona i ocat su odlični pomagači u čišćenju kuće

 SHUTTERSTOCK
Jednostavno i učinkovito

Isprobali smo popularni recept za odčepljivanje odvoda! I da, itekako djeluje, a ima samo tri sastojka

Ovaj recept s TikToka se isplati kopirati


Jeste li čuli za #CleanTok, hashtag pod kojim možete pronaći milijune savjeta za čišćenja? Ponekad ga pogledam i tu i tamo spremim neki video koji ću kao pogledati kasnije, a to se nikad ne dogodi. Naravno, dok ne pojavi neki problem. Tada u bespućima spremljenih videa pokušavam pronaći nešto što će mi nabrzinu pomoći. Ovog puta mi se začepio odvod u kupaonici i voda je presporo odlazila. Srećom, pronašla sam rješenje.


Kako odštopati odvode?

Glavni sastojci su: voda, soda bikarbona i alkoholni ocat. Super je što sastojci nisu štetni, a i to što sam ih imala kod kuće.

1. Započnite izlijevanjem lonca kipuće vode u odvod.

2. Zatim ulijte šalicu sode bikarbone i šalicu octa. Dogodit će se reakcija u obliku mjehurića koja pomaže olabaviti začepljene odvode.

3. Dopustite mješavini da djeluje 5-10 minuta. Važno je pustiti da djeluje. Za to vrijeme skuhajte još jedan lonac vode.

4. S obzirom na to da je mješavina octa i sode bikarbone dosad već djelovala, ponovno izlijte lonac kipuće vode niz odvod. Ovim korakom uklanjate prljavštinu iz vaših cijevi. Pokušajte nekoliko sati ne puštati ništa niz odvod (npr. prati posuđe) ili još bolje, ostavite preko noći.

Moram priznati da sam isprobala razne trikove za čišćenje kuće, ali ovo je vjerojatno pobjednik. Bila sam malo skeptična, ali čini se da soda bikarbona i ocat iznova pokazuju svoj moć. Ne znam zašto sam se prije uopće trudila kupovati neka sredstva za odčepljivanje odvoda kad ove jeftine sastojke u svakom trenutku imam u svom domu. Ne moram brinuti koristim li neke toksične kemikalije. Dobro za mene i dobro za okoliš. I što je najvažnije, riješi problem.


Kako soda bikarbona i ocat pomažu?

S obzirom na to da sam ovu kombinaciju sastojaka koristila u razne svrhe, zanimalo me zašto je tako moćna.

Naime, soda bikarbona je natrijev bikarbonat, lužina. Ocat se sastoji od vode i octene kiseline, a to ga čini kiselinom. Kada ova dva sastojka kombinirate, događa se reakcija u kojoj se molekule izmjenjuju, stvarajući ugljični dioksid i vodu koji prolaze kroz začepljene, razbijajući ga i stvarajući labav materijal.

Odvodne cijevi nisu pod tlakom kao tipični vodovodni sustav. Kada koristite kipuću vodu za ispiranje, povećava se pritisak, a s gravitacijom, ovaj tlak pomaže u uklanjanju prljavština iz cijevi i tako odčepljuje odvode.

Linker
14. travanj 2024 15:52