SHUTTERSTOCK
poželjan

Od zdravlja očiju do sjajne kože - zašto bi beta karoten trebao biti dio svakog tanjura

Namirnice bogate beta karotenom imaju brojne zdravstvene dobrobiti

Kada govorimo o uravnoteženoj prehrani, povrće i voće su gotovo neizostavni dio preporuke što i ne čudi budući da njihova raznovrsnost u sebi sadrži pravo malo bogatstvo vitamina i minerala koji pomažu dovesti naš organizam u balans. Drugim riječima, dobro je za naše sveukupno zdravlje. Osim, možda najčešćih savjeta, korištenja zelenog lisnatog povrća, postoji i ostali spektar boja koje ove namirnice čini pravim i prirodnim izvorom zdravlja. Tanjur duginih boja, kolokvijalni je izraz koji se često upotrebljava kada govorimo o raznovrsnosti namirnica kojim obrok obiluje, a to mogu biti primjerice špinat, mrkva, rajčice ili brokula. Zanimljivo je da sve nabrojeno ima jednu zajedničku komponentu, beta karoten, koja čini ovo i drugo povrće poželjnom superhranom.

Što je beta karoten i koje su njegove prednosti

- Beta karoten je prirodan, biljni pigment i antioksidans koji pripada skupini spojeva karotenoida, a nalazi se u narančastom, žutom, crvenom i ponekad zelenom povrću, kao i voću. Naše ga tijelo pretvara u vitamin A koji je neophodan za zdravlje i imunitet - objašnjava dijetetičarka Ekta Singhwal.

Među ostalim, beta karoten može pomoći u sljedećem:

1. Zdravlju očiju

Beta karoten odnosno vitamin A je izuzetno važan za očuvanje dobrog vida. Ovaj je vitamin važan za pravilno funkcioniranje unutrašnje ovojnice oka, retine.

2. Smanjenje rizika od kroničnih bolesti

Beta karoten djeluje kao savršen antioksidans. Pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući i one povezane sa srcem.

3. Jača imunosni sustav

Ovaj biljni pigment i antioksidans doprinosi snažnom imunosnom sustavu, čija je funkcija jačanje obrane našeg tijela od raznih infekcija i bolesti.

4. Jača kognitivne funkcije

Nedavna studija, objavljena u Research Gate, ispitivala je ulogu beta karotena na kognitivne funkcije, zasebno i u kombinaciji s drugim komponentama. Utvrđeno je da je kombinacija beta karotena s nutrijentima koji u sebi sadrže više antioksidativnih svojstava, poput vitamina C i E te minerala cinka, igraju značajnu ulogu na kognitivnu funkciju (učenje, jezik, pamćenje i ostalo).

5. Zdravlje kože

Dok je nanošenje krema za sunčanje, obavezno pravilo u bilo koje doba godine, a posebice kad je sunce izrazito jako, beta karoten također ima važnu ulogu u zaštiti protiv loših UV zraka i to tako da štiti kožu od opeklina. Također, ovaj bogati spoj daje koži zdravi sjaj koji zapravo svi želimo.

Dnevne preporuke beta karotena

Dnevne doze beta karotena variraju, međutim, kod odraslih se one obično kreću između 3000 do 6000 mikrograma. Pretjerana količina beta karotena do koje obično dolazi kroz suplementaciju, može rezultirati stanjem poznatim pod nazivom karotenemija ili hiperkarotinemija. Drugim riječima kad koža tijela postane žućkasto - narančasta, što se ne smatra naročito opasnim stanjem. Suplementi beta karotena općenito se smatraju sigurnima ako se uzimaju u preporučenim dozama, međutim, ne odnosi se na sveukupnu populaciju.

- Pušači bi trebali izbjegavati suplemente s visokim dozama beta karotena jer mogu povećati rizik od raka pluća - navodi dijetetičarka Singhwal.

Uz pušače, konzumacija nekih lijekova ili sastojaka u proizvodima može djelovati kontraproduktivno ako se uz njih koristi beta karoten. Oni su sljedeći:

1. Mineralno ulje

Uglavnom se koristi kod stanja konstipacije, ali također može sniziti razinu beta karotena.

2. Niacin

Konzumacija beta karotena s vitaminima E i C te selenom, smanjuje učinkovitost niacina čija je osnovna funkcija povećanje vrijednosti (dobrog) HDL kolesterola.

3. Lijekovi za snižavanje kolesterola

Neki lijekovi za snižavanje kolesterola mogu u velikoj mjeri smanjiti razine beta karotena iz hrane.

Dakle, dok uzimate dodatke, dobro je biti dodatno oprezan. Ako ipak više naginjete konzumaciji vitamina i minerala kroz hranu, a u ovom slučaju prirodnom unosu beta karotena, birajte povrće i voće poput mrkve, slatkog krumpira, bundeve, špinata, kelja, manga, marelica i brokule.

Linker
25. travanj 2024 16:07