SHUTTERSTOCK
Bolji izbor

Malo tko zna da ove četiri protuupalne namirnice mogu pomoći kod Alzheimera, dijabetesa i pretilosti

Ono što jedemo može imati ozbiljan utjecaj na naše zdravlje

Unatoč činjenici da danas više nego ikad imamo dostupnu raznovrsnu hranu, jednako tako činjenica je da nam se na pladnju nudi mnoštvo one koja je rafinirana, bogata masnoćama, šećerima i ostalim neželjenim spojevima. Sve to može aktivirati upalne procese u našem tijelu, značajno oslabiti imunosni sustav i potaknuti brojne bolesti poput dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i pretilosti.

- Važno je osvijestiti da ono što jedemo čini veliku razliku za naše zdravlje. Prehrana koja potiče kroničnu upalu obično uključuje mnogo rafiniranih žitarica, prženu hranu kao i pića s visokim udjelom šećera - objasnila je dijetetičarka dr. Carrie Ruxton koja je naglasila da odabir loše hrane jednako tako povećava rizik od bolova u zglobovima.

Nasuprot tome, protuupalna prehrana povezana je s poboljšanim markerima upale u krvi i tkivima što može smanjiti upalu u tijelu. Ova je dijetetičarka podijelila četiri protuupalne namirnice koje možete uključiti u svoju prehranu i koje mogu pomoći u smanjenju rizika od raznih zdravstvenih stanja.

Riba

Kao najvažniju namirnicu preporučuje ribu, koja je vrhunska protuupalna hrana jer je bogata omega-3 masnim kiselinama.

- Studija o hranjivim tvarima otkrila je da se osteoartritis poboljšao nakon što su pacijenti dobili dodatne omega-3 masne kiseline, a istraživači su uočili smanjenje boli i razgradnju hrskavice - rekla je.

Činjenica je da mnogi pate od bolova u zglobovima i mišićima, a posljedice nisu nimalo ugodne. Stoga, dr. Ruxton savjetuje da sve bolove koje osjećamo na tijelu treba na vrijeme liječiti.

image
SHUTTERSTOCK

Voće i povrće

- Uz ribu, trebali biste povećati unos voća i povrća. Studije pokazuju da konzumiranje više voća i povrća smanjuje upalni marker u krvi, nazvan C-reaktivni protein. Smanjivanjem upale, voće, osobito bobičasto te povrće pomaže u kontroli šećera u krvi i snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Upala je također ključna razvoju Alzheimerove bolesti, a proupalna prehrana povezana je s ovim stanjem - objasnila je.

Studija iz časopisa Neurology pokazala je da oni koji rijetko konzumiraju voće i povrće imaju veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Jogurt i fermentirana hrana

Dr Ruxton također preporučuje jedenje jogurta i druge fermentirane hrane.

- Neravnoteža u našoj crijevnoj mikrobioti povezana je s upalom. Poznato je da fermentirana hrana potiče dobre bakterije u crijevima i pomaže smanjiti upalu. To može pomoći kod crijevnih stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Kroz protuupalni učinak također se pokazalo da jogurt ima pozitivan učinak kad je u pitanju pretilost - rekla je dijetetičarka.

Mahunarke

Također, u prehranu biste trebali uvesti grah i mahunarke.

- Ovo može smanjiti upalu i pomoći onima koji se bore s pretilošću, a odlična je hrana i za osobe s dijabetesom. Posebno su se povoljnim pokazali proteini soje. Oni naime ublažavaju simptome osteoartritisa - zaključila je Ruxton.

Linker
13. travanj 2024 18:20