Top view of Autumn food still life with season fruits and vegetables like Bangalore blue grape, red apples, pumpkins and figs on a table.

 SHUTTERSTOCK
dokazano

Nova studija: Samo nekoliko šaka grožđa dnevno može poboljšati zdravlje očiju

Ako niste ljubitelj mrkve, ova zamjena će biti jednako učinkovita

Mali, a iznimno složeni ljudski organ uz pomoć kojeg zamjećujemo stvari, prepoznajemo boje, oblike, izražavamo emocije te ukratko, doživljavamo svijet, naše su oči. Budući da je gotovo nezamjenjiv, ovom organu također treba posvetiti dovoljno pozornosti. Tako će oni koji su skloni suhom oku, koristiti umjetne suze. Drugi će pak, zbog osjetljivosti na sunčeve zrake, koristiti sunčane naočale, a oni s problemima kratkovidnosti ili dalekovidnosti, koristiti adekvatna pomagala; leće i dioptrijske naočale. Sve nabrojeno korisni su alati s kojima dodatno posvećujemo brigu prema svom vidu. No, bez obzira na zdravstveno stanje, ovom organu možemo posvetiti dodatnu brigu i to kroz unos adekvatnih namirnica.

image
SHUTTERSTOCK

Grožđe kao odlična zamjena mrkvi

Jedna od namirnica o kojoj znamo još iz doba djetinjstva i koju povezujemo s organom vida, svakako je mrkva. Osim što obiluje vitaminom A, ovo korjenasto povrće pravi je izvor bogatstva beta karotena, ali i ostalih vitamina i minerala što ga, među ostalim, čini izvrsnim saveznikom zdravog vida. Međutim, ne preferiraju baš svi ovo narančasto povrće. Srećom, i za ovu populaciju je pronađena sjajna zamjena i to u obliku voća.

Studija

Nova je studija pokazala kako se grožđe ispostavilo jednako dobrim za zdravlje očiju kao i mrkva. Tajna leži u činjenici da se dosta degeneracije očiju svodi na oksidativni stres, a grožđe je bogato antioksidansima. Studija Nacionalnog sveučilišta u Singapuru sugerira da konzumacija samo nekoliko šaka grožđa dnevno tijekom četiri mjeseca poboljšava zdravlje očiju. Do ovog zaključka istraživači su došli nakon što je 34 ispitanika konzumiralo šalicu i pol grožđa dnevno i placebo tijekom 16 tjedana. Oni koji su jeli grožđe, pokazali su značajno povećanje optičke gustoće makularnog pigmenta za razliku od onih na placebu. Ovo se voće također pokazalo dobrim za snižavanje kolesterola. Uz to, ispitanici koji nisu konzumirali grožđe primijetili su značajno stvaranje uznapredovalih proizvoda glikacije (engl.AGE) koji su ujedno i ključni čimbenici rizika za očne bolesti. Istraživači su otkrili da AGE može pridonijeti mnogim očnim bolestima, oštećivanjem vaskularnih komponenti mrežnice, ometanjem stanične funkcije i izazivanjem oksidativnog stresa. Međutim, grožđe, koje je prirodni izvor antioksidansa i drugih polifenola, može smanjiti oksidativni stres i zaustaviti stvaranje AGE-a, uz moguće blagotvorne učinke na mrežnicu.

- Naša je studija prva koja je pokazala da konzumacija grožđa povoljno utječe na zdravlje očiju kod ljudi, što je vrlo uzbudljivo, posebno s rastućom populacijom koja stari - rekao je koautor studije dr. Jung Eun Kim dodajući kako redovito uzimanje ovog voća može poboljšati zdravlje očiju kod starijih osoba, posebno u povećanju makularnog pigmenta te smanjenju AGE-a.

Linker
26. travanj 2024 22:27