SHUTTERSTOCK
Wow efekt

Njega iznutra - zadivljujući sjaj kože lica postignite uz ovih 10 namirnica

Osjećaj peckanja, suhoće i zatezanja kože lica koja je izložena hladnijim vremenskim uvjetima siguran je put do gubitka njezine elastičnosti i sjaja

Osjećaj peckanja, suhoće i zatezanja kože, a posebice kože lica koja je izložena hladnijim vremenskim uvjetima siguran je put do gubitka njezine elastičnosti i sjaja. Zato, ovo kasno jesensko i zimsko godišnje doba zahtijevaju pružanje dodatne pažnje njezi tijela.

image
SHUTTERSTOCK

Postizanje blistavog sjaja kože

Osim što pomažu tijelu iznutra, vitamini i minerali imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja i blistavog izgleda kože. Potaknut će obnovu stanica, neutralizirati slobodne radikale, smanjiti crvenilo, pomoći u apsorpciji kalcija pritom pospješujući čvrstoću i otpornost kože. Vitamini će također pomoći u zadržavanju vlažnosti kože sprečavajući suhoću i osjećaj zatezanja. Minerali će odigrati ključnu ulogu u zacjeljivanju rana te obrani od infekcija, a omega-3 masne kiseline u kontroli upale. Sve nabrojeno možemo u koži osigurati kroz konzumaciju ovih namirnica:

Citrusi

Ako u narednim mjesecima želite svoju kožu održati zdravom, u prehranu obavezno uključite agrume. Naranče, grejp, limun odličan su izbor budući da obiluju vitaminom C. Uz obrambenu ulogu ovog vitamina od okolišnih oštećenja, potiče kožu na proizvodnju kolagena koji ju čini blistavom i mladolikom.

Avokado

Bogat izvor zdravih masnoća avokado čini savršenim saveznikom za održavanje hidratacije i podatnosti kože. Osim toga, sadrži vitamin E, još jedan antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja.

image
KAREPASTOCK SHUTTERSTOCK

Batat

Slatki krumpir ili batat odličan je izvor beta karotena koji tijelo pretvara u vitamin A. Uloga ovog vitamina je neophodna u obnovi stanica, a to pomaže koži u postizanju svježeg i blistavog izgleda.

Orašasti plodovi i sjemenke

Ova hrana obiluje izvorima vitamina E, ali i zdravim mastima te cinkom, mineralom koji pomaže regulirati proizvodnju ulja i spriječiti izbijanje prištića.

Losos

Riba koja je bogata izvorom omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za održavanje kože hidratiziranom i elastičnom. Losos sadrži i vitamin D čija je uloga zaštiti kožu od oštećenja.

Špinat

Špinat je zeleno lisnato povrće koje obiluje vitaminom K. Ovaj će vitamin biti vaš saveznik u smanjivanju podočnjaka te će poboljšati cjelokupni izgled kože. Špinat također sadrži vitamin C i beta-karoten, koji su posebno važni u zimskim mjesecima.

Sir

Žuti tvrdi sir može poslužiti i kao zdrava grickalica tijekom druženja. Kao i losos, bogat je omega-3 masnim kiselinama, ali i proteinima, kalcijem i cinkom koji su važni za blistavu kožu.

image
SHUTTERSTOCK

Nar

Šipak ili nar, citrusno voće koje je karakteristično za ovo doba godine, izvrstan je izvor antioksidansa koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja te potiču proizvodnju kolagena. Kao i ostalo citrusno voće, nar obiluje vitaminom C koji će pomoći u smanjenju pojave bora.

Rajčice

Rajčica je dobar izvor likopena, antioksidansa koji je saveznik u zdravlju kože te ju štiti od oštećenja od sunca. Također, sadrži vitamin C.

Crvena paprika

Još jedno povrće bogato vitaminom C koji pomaže u poticanju proizvodnje kolagena i smanjuje pojavu bora. Paprika sadrži i vitamin A koji će učiniti kožu mekom i hidratiziranom.

Linker
25. travanj 2024 16:10