SHUTTERSTOCK
pripazite

Od kroničnog umora do krvarenja desni. Kako najlakše prepoznati nedostatak vitamina

Suptilni znakovi na koje treba obratiti pažnju

Iako ga isprva ne primjećujemo, nedostatak vitamina utječe na naše tijelo i može nas dovesti u ozbiljne probleme. Zato se posebno trebamo paziti kada smo na dijeti. Izbacivanje skupina namirnica može vrlo će brzo dovesti do problema.

Upravo se zato savjetuje da se uzimaju vitamini kao dodatak prehrani kada izbacujemo određene namirnice iz prehrane. Do čega može dovesti manjak vitamina?

ZNAKOVI NA KOJE TREBA PAZITI

Opadanje kose

Vitamin B7 (biotin) je nužan za zdravu kožu i kosu, oči te jetru. Također pomaže živčanom sustavu i mozgu, a ima ključnu ulogu u metabolizmu. Naći ćete ga u čokoladi, celeru, žutanjku, mahunarkama, mlijeku, orašastim plodovima, bananama…

Grčevi u mišićima

Česti grčevi znači da vam nedostaje kalcij, magnezij i kalij. To se može dogoditi ako puno vježbate, jer zbog znojenja mnogo minerala napušta vaše tijelo. Jedite više orašastih plodova (poput badema i lješnjaka), bundeve, banane i jabuke.

Osip na licu

Ovo može biti znak nedostatka vitamina B7. Osim prehrambenih dodataka koje možete kupiti u ljekarnama, možete povećati količinu unosa biotina mijenjanjem prehrane. Jedite gljive, krumpir, sir, kuhana jaja, špinat i cvjetaču.

image
SHUTTERSTOCK

Neobjašnjivi umor, vrtoglavica, trnci

Ako ste iscrpljeni čak i nakon što ste dobro spavali, vašem tijelu možda nedostaje vitamina B12. U ovom slučaju, transport kisika do organa je ometan i dovodi do umora, vrtoglavice i pospanosti. Ovaj vitamin također sudjeluje u normalnom funkcioniranju mozga i živčanog sustava. Nedostatak može uzrokovati obamrlost ili osjećaj strujnog udara.

Veći broj istraživanja pokazao je da postoji uska povezanost između manjka ovog vitamina i depresije. Opservacijske studije su otkrile da čak 30 posto osoba koje su hospitalizirane zbog depresije ima manjak vitamina B12, a liječnici sumnjaju da je taj broj i veći budući da testiranje razine vitamina B12 u organizmu nije standardna procedura u obradi psihičkih bolesnika.

Utrnulost u udovima

Ovo je znak da vam nedostaje hrane bogate vitaminima B6, B12 i B9. Jedite više graha, agruma, plodova mora i peradi.

Izrasline koje sliče aknama na bokovima i rukama

Može biti znak neravnoteže hormona, no često i nedostatak vitamina A i D i masnih kiselina. Trebali biste jesti puno lososa i oraha. Ne zaboravite na vitamin A koji se nalazi u povrću poput mrkve ili slatke crvene paprike.

Problemi sa zubnim mesom

Istraživanja su pokazala da osobe kojima nedostaje vitamin D često pate od parodontitisa. Hrana bogata kalcijem, fosforom i vitaminom D vrlo je važna za zdravlje vaših zubi. Jedite mliječne proizvode, smeđu rižu, rajčicu, grah, ribu, citruse i grožđe.

Žvale

Pukotine na rubovima usana pokazuju da tijelu nedostaju vitamini B3, B2 i B12 koji su bogati željezom i cinkom. Pokušajte jesti više peradi, ribe (lososa), jaja, graha i oraha. Također se preporučuje kombiniranje ove hrane s povrćem jer vitamin C pomaže u borbi protiv infekcije i poboljšava metabolizam željeza.

Linker
27. travanj 2024 00:48