SHUTTERSTOCK
Pred izgaranjem

Na ovih pet ‘ako‘ obratite pozornost - ukazuju na kronični stres

Ovo dugoročno negativno stanje može utjecati na zdravlje

Stres uvijek potiče kaskadu reakcija unutar uma i tijela, no najvažnije je kako na njega reagirate. Pod normalnim stresom osoba u stanju opuštenosti nailazi na stresor, započinje odgovor na stres, diže se na vrhunac, a zatim se vraća na početnu liniju. Međutim, kada je netko stalno pod stresom, sposobnost povratka na početnu liniju polako počinje opadati, nastupa kronični stres koji može dugoročno negativno utjecati na zdravlje.

Pet loših stanja

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju da ste preopterećeni stresom:

  • ako konstantno osjećate da ste pod stresom
  • ako osjećate kao da ste na autopilotu i ne možete se opustiti
  • ako imate problema s reguliranjem emocija
  • ako se počnete skrivati od života i ljudi
  • ako imate fizičke simptome kao što su glavobolje, bol u prsima, želučane tegobe, problemi sa spavanjem ili češće obolijevate.

Među fizičkim promjenama koje se mogu dogoditi kada uočite prijetnju je stvaranje hormona stresa - kortizola, očekujete nešto loše, pažnja postaje izrazito usmjerena na ono što se događa. Srce, pluća i mišići pripremaju se za borbu ili bijeg. Povećava se broj otkucaja srca, krvni tlak i brzina disanja jer stanicama treba isporučiti više kisika. Probavni i reproduktivni sustav u tom trenu nisu potrebni pa se njihove aktivnosti usporavaju. Imunosni sustav skreće pozornost s borbe protiv virusa, bakterija ili stanica raka i prelazi u upalni način rada povećavajući proizvodnju proteina zvanih citokini koji prilagođavaju taj proces. Kada netko shvati da je prijetnja prošla, tijelo se počinje oporavljati od tog odgovora, prebacuje se u stanje popravka, obnove i rasta.

- To je dobro jer razvija vašu otpornosti. Ako ste ikada prevladali stresni događaj u životu, obradili ga u potpunosti i dovršili taj ciklus, sljedeće slično iskustvo dočekat ćete s mišlju: ‘O ne, ali ja to mogu prevladati‘ - navode u Klinici Mayo.

U suprotnom primijenite antistresne i tehnike opuštanja, a ako ni one ne djeluju, potražite stručnu pomoć.

Linker
22. travanj 2024 23:56