SHUTTERSTOCK
Stvarno nije teško

Doktorica otkriva trik: zdravlje crijeva očuvat ćete ako jedete prema ovom jednostavnom rasporedu

Zaštita zdravlja počinje odmah na početku dana

Posljednje se desetljeće puno pažnje posvećuje zdravlju crijeva i tome koliko je ono ključno za cjelokupno zdravlje. Među ostalim, zna se da je zdravlje crijeva povezano sa stresom, umorom i smanjenjem produktivnosti. Također, kada je u pitanju hrana, koja je neupitno važna u zdravlju crijeva, često se preporučuje raznolika, u kojoj su zastupljeni povrće, voće, proteini te složeni ugljikohidrati. Međutim, pokazalo se da je jednako tako važno i kada jedemo, a liječnica opće prakse, Zoe Williams naglasila je kako dnevna rutina igra veliku ulogu u zdravlju vaših crijeva.

Kada je najbolje vrijeme za jelo kako bismo očuvali zdravlje crijeva?

Dr. Williams je naglasila kako zaštita zdravlja crijeva počinje odmah na početku dana.

- Kada se probudite, recimo da je to u sedam ujutro, steknite naviku ispijanja velike čaše vode. Možda će vam u početku trebati podsjetnik pa pokušajte sa sljedećim, ostavite čašu pored svoje četkice za zube ili na noćnom ormariću pored kreveta - rekla je.

To je zato što dobra hidratacija pomaže dobrom funkcioniranju crijeva i pomaže probavi na način da sudjeluje u razgradnji hrane kako bi tijelo moglo apsorbirati hranjive tvari.

Za doručak, dr. Williams preporučuje fermentirani jogurt.

- Odličan je izbor za doručak. Sadrži kalcij koji doprinosi održavanju zdravih crijeva. Lako se jede, a izuzetno je efikasan za one koji baš i nisu jutarnji tip i ne vole provoditi vrijeme pripremajući prvi obrok u danu - kaže.

Ručak je prema ovoj doktorici idealno vrijeme za unos vlakana i hrane kao što su cjelovite žitarice i mahunarke jer su lagane i dobre za zaštitu zdravlja crijeva tijekom ostatka dana.

- Konzumiranje redovitih obroka pomaže nam osigurati energiju i hranjive tvari za održavanje užurbanog načina života. Dokazi upućuju na to da dobar obrazac spavanja također može podržati zdravlje crijeva zato, pokušajte otići u krevet u vrijeme koje vam omogućuje da spavate svih sedam do osam sati - savjetuje Williams i dodaje kako jedenje dva do tri sata prije spavanja daje tijelu dovoljno vremena da pravilno obradi hranu.

Linker
26. travanj 2024 14:35