Što ako osoba uzima i lijekove protiv masnoća, inzulin, protiv bolova i neke druge lijekove?
 Getty Images/iStockphoto
stručnjak objašnjava

Je li važno u koje se doba dana piju lijekovi za snižavanje tlaka?

Liječenju hipertenzije pristupa se individualno, ovisno o popratnim bolestima i drugim lijekovima koje su pacijentu propisani.

Većina današnjih lijekova za snižavanje tlaka uzima se samo jednom na dan i postižu učinak 24 sata. Nema strogih pravila kada se lijek mora uzeti, no istraživanja pokazuju da uzimanje navečer, prije spavanja, daje bolje rezultate u prevenciji srčanog i moždanog udara. U uputama većine lijekova ove skupine ne navodi se vrijeme uzimanja, važno je da to bude redovito, svaki dan u isto vrijeme.


Kako kombinirati lijekove

Liječenju hipertenzije pristupa se individualno, ovisno o popratnim bolestima i drugim lijekovima koje su pacijentu propisani. Ako niste sigurni, provjerite s ljekarnikom kakvu je uputu liječnik propisao na receptu. Ako je propisano doziranje dvaput dnevno, to je obično ujutro i navečer, objašnjava mag. pharm. Melita Petrović. Po današnjim smjernicama za liječenje povišenog krvnog tlaka, osim monoterapije, često se koristi i kombinirana terapija s dva lijeka, a ponekad i više.

Sve je veći broj dostupnih lijekova koji sadrže kombinaciju dvaju antihipertenziva u fiksnoj dozi (u jednoj tableti). Time se smanjuje broj tableta koje bolesnik treba popiti, čime se povećava suradljivost i ustrajnost pacijenta da će redovito i trajno uzimati terapiju. Ako nemate kombinirani lijek nego dva lijeka, uzimajte ih onako kako vam je odredio liječnik.

Što ako osoba uzima i lijekove protiv masnoća, inzulin, protiv bolova i neke druge lijekove? Kako ih kombinirati s lijekovima protiv tlaka? Svaki propisani lijek uzimajte točno prema uputi liječnika Ako trebate uzeti više vrsta lijekova u isto doba dana, treba napraviti pauzu od desetak minuta, a ne uzeti sve odjednom. Treba obratiti pažnju na OTC lijekove koje uzimate uz propisanu terapiju na recept, npr. često korištene lijekove protiv bolova - NSAR (nesteroidni antireumatici, npr. ibuprofen i sl.) nije dobro uzimati s antihipertenzivima, lijek izbora je paracetamol.


Hipertenzija prolaznog karaktera

Lijekovi iz skupine antihipertenziva ne ulaze u interakciju s hranom. Ne smiju se koristiti s alkoholom i sokom od grejpa kao i većina lijekova. Svejedno je uzimaju li se natašte, uz obrok ili između obroka, osim ako to nije izričito naznačeno u uputi lijeka. Važno je da se uzimaju uvijek u isto vrijeme, cijele tablete (ne lomiti), najbolje s čašom vode.

Određene skupine lijekova mogu utjecati na povišenje krvnog tlaka u bolesnika koji već primaju antihipertenzivnu terapiju, no to je hipertenzija prolaznog karaktera. To su lijekovi iz skupine kortikosteroida, oralni kontraceptivi, nesteroidni antireumatici, antidepresivi, imunosupresivi i hormoni štitnjače.

Linker
22. ožujak 2024 01:41