SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Može li povišeni tlak biti posljedica anemije i lošeg vida?

Odgovara dr. Milan Mazalin

Imam 46 godina, anemična sam i loše vidim. Uz loš vid počeo me mučiti i povišeni tlak. Nemam višak kilograma i jako pazim na prehranu. Može li povišeni tlak biti posljedica anemije i lošeg vida?

  • Vlasta R., Pag

Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. opće medicine, Dom zdravlja Zapad, Zagreb

Povišeni krvni tlak, slabiji vid i anemija tri su različite bolesti koje mogu biti međusobno sasvim nepovezane i zahtijevaju speciično liječenje. Međutim, moguće je da u nekim slučajevima postoji uzročno-posljedična veza među njima. Tu glavnu ulogu igra povišeni krvni tlak, koji se često i ne bez razloga naziva "tihi ubojica" jer može biti uzrok raznih bolesti i poremećaja mnogih organa i organskih sustava.

Visoki tlak može dovesti do oštećenja velikih i malih krvnih žila i time slabijeg funkcioniranja brojnih organa. Tako može doći do slabljenja i začepljenja krvnih žila očne pozadine (retine) i posljedičnog slabljenja vida. Promjene na krvnim žilama bubrega dovest će do slabljenja njihovih funkcija, među kojima je izlučivanje eritropoetina, tvari nužne za stvaranje eritrocita, te time do anemije. Pravilnom kontrolom tlaka mogu se izbjeći ili ublažiti ove posljedice. To ne znači da spomenute pojave ne treba sagledavati u široj slici uzimajući u obzir i druge faktore koji bi mogli dovesti do ovih bolesti.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. travanj 2024 03:20