SHUTTERSTOCK
nije teško

Jeste li čuli za dan bez soli? Osim za snižavanje tlaka, odlično je za još jedno često stanje

Iako bolno, lako si možemo pomoći sami

Sol na sebe veže tekućinu, a svaki gram soli, odnosno natrija, zadržava 70 mililitara vode. Što je više natrija u krvi to je više tekućine u tijelu i veći je cirkulacijski volumen, a povećanje cirkulacijskog volumena sigurno dovodi do povišenih vrijednosti krvnog tlaka. Stoga je smanjenje soli u prehrani važan alat u borbi protiv hipertenzije. No, kako sol veže vodu na sebe, to dovodi i do jedne druge česte pojave - oticanja gležnja i stopala.

Ako se niste ozlijedili, oticanje gležnja na nogama obično znači nakupljanje vode u tkivu, poznato i kao periferni edem. Mnogo je uzroka i stanje može varirati od blagog do ozbiljnog pa se uvijek savjetuje potražiti pomoć liječnika, koji će isključiti bolesti srca ili bubrega. O posjetu liječniku nemojte se nimalo dvoumiti ako uz edem otežano dišete ili osjećate bol u prsima, toplinu u nogama ili imate povišenu tjelesnu temperaturu.

Glavni krivci

Ipak, najčešće je nakupljanje vode bezopasno, čak i ako su natečena stopala bolna. Dugo stajanje ili sjedenje, malo kretanja, pregrijane prostorije ili vrućine, slana hrana, hormonske fluktuacije glavni su krivci koji mogu potaknuti nakupljanje vode u nogama. Takav učinak imaju i neki lijekovi. Ako se isključe bolesti i stanja koja zahtijevaju liječenje ili promjenu neke dosadašnje terapije, a noge vam i dalje otiču, mogu pomoći neke jednostavne mjere. Smanjiti sol u prehrani ili uvesti dan bez soli među najučinkovitijim je mjerama za ublažavanje oticanja nogu.

Savjetuje se nikada ne dosoljavati hranu na stolu, izbjegavati jako slanu hranu poput kobasica, čipsa i nekih pekarskih proizvoda. Postupno sve manje solite hranu dok se ne naviknete. Vidjet ćete, s vremenom će vam trebati sve manje soli, a hrana će vam biti finija. Kako se savjetuje ponedjeljak bez mesa ili subota samo na vodi, tako si odredite i jedan dan bez soli. To će omogućiti tijelu da se oporavi, što također pomaže protiv vode u nogama i natečenih stopala. Na primjer, taj jedan dan jedite rižu ili tjesteninu koju ste skuhali u neslanoj vodi. Povrće obogatite začinima. Pijte više (nezaslađenog) biljnog čaja i običnu vodu.

Kućne metode koje pomažu

Za ublažavanje oticanja nogu postoje i druge kućne metode. Primjerice, pomaže ako što češće stavljate noge na povišeno jer se krvne žile tako oslobađaju pritiska. Ako puno sjedite tijekom dana ili za velikih vrućina, navečer biste trebali staviti noge na kauč dok gledate TV ili čitate.

Vježbanje i bilo koji trening također pokreću cirkulaciju u venama nogu. A to onda rješava i nakupljanje vode oko zgloba. Osim toga, redovita tjelovježba može spriječiti razvoj proširenih vena. Dobrodošle su sve aktivnosti u kojima su noge u pokretu, poput biciklizma, plivanja i plesanja.

Bilo bi dobro i usvojiti naviku tuširanja (barem nogu) hladnom vodom. Prvo usmjerite hladni mlaz vode na desnu nogu, od malog nožnog prsta s vanjske strane do stražnjeg dijela koljena pa ponovite još nekoliko puta, a potom natrag do nožnih prstiju s unutarnje strane desne noge. Zatim sve ponovite s lijevom nogom. Osim što sprečava zadržavanje vode u nogama, ovaj postupak također dugoročno jača vene. Dobro je i naizmjence se tuširati toplom i hladnom vodom, s tim da tuširanje uvijek završite hladnom. Zatim obrišite noge i opustite se držeći ih u povišenom položaju.

Ako vam noge često otiču, a isključili ste ozbiljnije bolesti, dobro je uvesti svakodnevnu gimnastiku stopala. Prvo hodajte na vrhovima prstiju, a zatim na petama povlačeći pritom prste prema peti. Istegnite se visoko na prstima, ispravite koljena. Ako možete, legnite na leđa, a noge oslonite uza zid. Ova je vježba vrlo korisna i u otpuštanju napetosti u kralježnici i cijelom tijelu, olakšava bol kod artritisa, glavobolje, nesanice, umanjuje simptome menopauze, predmenstrualnog sindroma, poboljšava probavu... Ispod leđa možete staviti jastuk kako bi vam bilo još udobnije i usredotočiti se na duboko disanje.

Postoji još jedna tradicionalna metoda koja blagotvorno djeluje na zdravlje nogu, a time sprečava i nakupljanje vode, tj. oticanje zglobova. To je hodanje bosih nosu - tako vježbate više mišića u stopalu, što zauzvrat potiče otjecanje nakupljene vode u nogama i pokreće protok krvi. Puno manje mišića pokrećemo ako smo u cipelama, stoga hodajte bosi kad god možete - ljeti, na primjer, bez papuča kod kuće ili šetajte bosi na plaži ili livadi.

I neke ljekovite biljke pomažu ublažiti oticanje nogu. Više o tome pročitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od 7. ožujka.

Linker
05. ožujak 2024 17:54