Sanela Kovačević Nelly

 FOTOGRAFIJE: privatni album
Sanela Kovačević

Stručnjakinja za veze otkriva s kojim problemima joj se žene najčešće javljaju, kojoj temi nije mjesto na prvom spoju i zašto on ne želi vezu

Sanela Nelly Kovačević (39) je stručnjakinja za veze i spisateljica, a nama je dala odgovore na goruća pitanja

Kako žena može pronaći kvalitetnog muškarca? Treba li napraviti prvi korak? Zašto muškarac gubi interes? Sve su to pitanja na koje odgovore ima Sanela Nelly Kovačević (39), stručnjakinja za veze i spisateljica. Iako je završila Turističko hotelijerski menadžment, spletom okolnosti počela se baviti muško-ženskim odnosima. Napisala je tri knjige i jedan priručnik te ih prodala u više od 10 tisuća primjeraka.

- Dugo sam istraživala muško-ženske odnose, pročitala puno knjiga i skupljala iskustva. Tek nakon 10 godina istraživanja sam napisala svoju prvu knjigu "Muškarac u šaci" koja je izašla 2015. - govori Sanela.

Dodaje kako je odmah postala hit, a od tada su joj izašla još dvije knjige: "Muškarac iz snova" i "Muškarac u vezi" te priručnik "Tajne uspješnog dopisivanja s muškarcem".

Godina 2019. obilježava početak njezine internacionalne karijere, kada uz najpopularnije stručnjake za ljubavne odnose gostuje na američkim summitima, kao renomirani love coach za žene.

Sva njezina iskustva i znanja potaknula su je da počne raditi sa ženama jedan na jedan i pomogne im u ljubavnom životu.




Najčešći problemi

Sanela ističe kako ljubavne probleme imaju žene i od 19 i od 60 godina, ali najčešće joj se javljaju one u kasnim 20-ima do srednjih 40.

- Ove žene su stvorile neku karijeru i sad se žele skrasiti i ostvariti kao majke. Dolaze i razvedene žene koje ponovno žele pronaći sreću. Međutim, primijetila sam da je velika motivacija majčinstvo, posebno za one u 40-ima - rekla je.

Dodaje kako joj dolaze zaista uspješne žene pa je uočila da ima istine u tome da su moćne žene same.

- To su alfa žene koje su vrlo sposobne i pametne, znaju se nositi s problemima, a kako djeluju u jednoj muškoj energiji u poslovnom svijetu, to često prenose na odnose. Nose sve na svojim leđima, što znači da ne ostavljaju prostora muškarcu da se iskaže. Tu se on počinje osjećati kao slabić jer nema svoju svrhu. Naime, muškarac se zaljubljuje onda kad se on trudi, ne onda kad se žena trudi - objasnila je Kovačević.

- Naravno da muškarac od žene želi osjetiti da je dobar i divan, ali on mora raditi te korake. Da bi žena bila uspješna u muško-ženskim odnosima mora se prebaciti natrag u žensku energiju. Biti opuštena i njemu davati smjer - istaknula je.

To naravno ne znači da žene ne smije napraviti prvi korak, kaže, ali treba znati kad stati.

- Žene su zbunjene oko toga, a bila sam i ja. Slobodno pokažite muškarcu interes. Možete reći nešto tipa „Sviđaš mi se”, a sramežljivije mogu i reći „Sviđa mi se kako razmišljaš”, izvući neki segment. Nakon toga treba njega pustiti da nešto napravi s tom informacijom - rekla je.




Spoj je bio super, no on se ne javlja?

Sigurno ste se susreli s tim da ste otišli na jedan ili nekoliko spojeva s muškarcem, no on se nakon toga više nije javio.

- Žena ne treba kriviti sebe, možda je pronašla muškarca koji jednostavno izlazi s više žena. Isto tako možda je zauzet pa eksperimentira, a možda je već pronašao neku koja mu se više sviđa. Često žene previše krive sebe, a to ne treba raditi - ističe.

Isto tako, Sanela navodi kako muškarac ponekad ne osjeti „klik”.

- Moramo biti svjesni toga da se nitko od nas ne može svidjeti svakome - kazala je.

Stručnjakinja za veze govori kako ono što ona savjetuje nisu kritike za žene nego jednostavno objašnjava kako muški mozak funkcionira.

- Kad naučimo komunicirati sa suprotnim spolom, sve će postati vrlo jednostavno. Svaka se žena može spasiti od razočaranja, ali mora neke stvari naučiti - rekla je.

Dodaje kako žene trebaju naučiti biti ležerne, koketne i zanimljive na prvim spojevima.

- Politika, religija i crna kronika nisu teme za prvi spoj, kao i to da ste umorni od posla. Ako ga želite zainteresirati, pokušajte shvatiti što je njemu bitno i ohrabrite ga da priča o tome - kazala je.

Iako nerijetko muškarci potaknu temu seksa, Sanela navodi kako njoj nije mjesto na prvom spoju ako želimo nešto dugoročno.

- Žena ne treba pristajati na nešto što ne želi kako bi se svidjela muškarcu. Isto tako, ne treba se ljutiti ako on potakne temu seksa, ali može postaviti granicu. Primjerice „Marko, ti si meni privlačan, ali još uvijek se ne znamo dovoljno dobro za ovakve teme”. Time postavlja granicu, ali i pokazuje da ga je voljna bolje upoznati - rekla je.

Ističe i da tijekom faze upoznavanja ne treba pristajati na spojeve u četiri zida. Kao ni razgovarati o bivšima.

- Brojne žene su doživjele traume u prošlim vezama, kao i muškarci. Prvi spojevi nisu mjesto ni vrijeme za priče o tome - objasnila je.


Ležeran odnos se može pretvoriti u vezu

Sanela ističe kako su ležerni odnosi veliki problem i zato je napisala knjigu „Muškarac u vezi”.

- Žena može već na prvom spoju reći da nije zainteresirana za ležeran odnos. Naravno, treba i naglasiti da najprije želi nekoga upoznati, ne srljati u odnose, ali da nije osoba za avanture. Brojne žene misle ako strpljivo čekaju da će muškarac poželjeti vezu. Pri tome mu ne daju do znanja da im veza bez obaveza ne odgovara. Uz sve to mu kuhaju, čiste stan i šetaju psa. To je velika greška - rekla je Sanela.

Dodaje kako se mnoge žene boje reći ako je nešto krenulo ležerno da ipak žele vezu. Osjećaju da će ispasti glupe, a onda se skuplja frustracija.

- Nikoga ne možemo prisiliti da bude s nama u vezi, ali možemo motivirati. Ako je krenulo ležerno, može reći „Gledaj, meni je lijepo provoditi vrijeme s tobom i zato sam htjela vidjeti koja je tvoja vizija našeg odnosa jer ja više nisam u fazi u kojoj želim provoditi vrijeme u ležernom odnosu. Ne želim gubiti vrijeme na odnos koji u samom startu ne vodi nikamo.” Ona mu taj način daje do znanja da želi nešto više, ne može ni ona obećati vezu, ali isto tako želi znati gubi li svoje dragocjeno vrijeme - navela je.

Međutim, naglašava kako ne trebaju se koristiti ultimatumi.

- Ako on kaže da ne želi vezu, ona treba reći, ali i stajati iz toga, „Razumijem, žao mi je što ne razmišljamo isto oko toga, ja bih onda dala priliku nekome drugom”. Jako je važno da se to ne koristi kao taktika nego da zaista ona stoji iza svojih riječi. Tu se često muškarci predomisle, kad vide da gube sjajnu ženu - rekla je.




Gdje upoznati kvalitetnog muškarca?

Ako ste još uvijek u potrazi za kvalitetnim partnerom, sugovornica ističe kako se ne trebate ograničavati.

- Svugdje se mogu upoznati muškarci - rekla je.

Ona potiče žene da naprave aplikacije za upoznavanje i da aktivno traže muškarce.

- Nekad je ta kvantiteta bitna da bismo došli do nekog kvalitetnog. Da sam solo, napravila bih Tinder, izlazila na druga mjesta, odlazila na izlete. Treba se dopisivati s ljudima, a onda selektirati s kim možemo otići na kavu - navela je.

Preporučuje ženama da obrate pozornost i na ljude u dućanu oko nje. Odlična su ideja i tečajevi, kako oni uživo tako i online.

- Ako žena želi uspješnog muškarca, neka ide na tečaj o uspjehu. Tamo će upoznati muškarce koji su uspješni ili žele biti uspješni. Može upoznati i nekog s drugog kraja svijeta. Kad je muškarcu stalo, prijeći će cijeli svijet. Udaljenost postaje problem kad netko nije zainteresiran. Udaljenost je zapravo samo dobar izgovor - rekla je.


Najčešća greška - prebrzo preuzimanje uloge djevojke

Upravo prevelika želja žene da mu se svidi, objašnjava Sanela, može potaknuti muškarca da izgubi interes.

- Muškarci na početku veze znaju biti zainteresirani, a žena je možda još rezervirana. Međutim, kad žena osjeti tu neku sigurnost veze, dok ona još nije definirana, počne se opuštati i ponašati kao da je u vezi. Čak se i previše trudi. Tu muškarcu splasne želja - objasnila je.

Dodaje kako se muškarac mora truditi i treba mu to dopustiti.

- Ne treba tražiti neka čuda, ali i ako je on nešto predložio, neka i organizira - rekao je.

Isto tako, Sanela kaže kako su mnoge žene u zabludi, smatraju da su u vezi, a nisu.

- Klijentice mi često govore kako im se muškarac javlja dva puta tjedno, a viđaju se jednom mjesečno. To nije veza. Muškarac se javlja svaki dan kad mu se žena sviđa - objasnila je.


Savjete me traže i žene u vezi

Sanela je više puta kroz razgovor spomenula važnost kvalitetne, opuštene i smirene komunikacije. Upravo zbog tog problema joj se javljaju i žene koje su u vezi.

- Najčešće muškarci i žene ne znaju komunicirati, i tu dolazi do velikih problema. Kad mi žena koja je u vezi dođe, već znam kako ona i partner razgovaraju. Najčešće su oboje krivi jer tijekom svađa napadaju, žele oboje dokazati da je druga strana kriva, a ne riješiti problem - objasnila je.

Dodaje kako je prirodno braniti se kad dođe do vikanja, no tada druga osoba ne sluša više.

- Veze pucaju gdje nema razumijevanja, može biti jaka kemija, ali to nije dovoljno - tvrdi Sanela.

Smatra kako je važno birati ton i na miran način reći da nešto nije bilo u redu.

- Primjerice „Povrijedilo me kad si rekao (XY) i to sam htjela podijeliti s tobom. Ne trebaš ti nešto poduzimati po tom pitanju, ali mi je jako važno da razumiješ kako se ja osjećam" - govori nam.


Žena nikad ne smije zapostaviti sebe

Iako su brojne žene u vezi s oženjenim muškarcima, Sanela ne drži moralne prodike.

- Savjetujem svakoj ženi da drži do sebe, a ljubavnički odnos je takav da ti nikad nisi prva nego druga. Smatram da žena treba uvijek biti prva, i sebi i drugima. Moja misija je naučiti žene da cijene sebe. Svaka od nas može i treba raditi na sebi i učiti, kako na privatnom tako i na poslovnom planu - kaže Sanela.

Dodaje kako baš zbog toga puno radi na samopouzdanju sa svojim klijenticama jer takve žene drugačije pristupaju izlascima s muškarcima.

- Brojne žene kad se zaljube znaju zapostaviti sve, karijeru, učenje i svoje interese - navodi.

Zato ističe kako svaka žena treba gledati kako da oplemeni sebe, a tada će se bolje osjećati i u komunikaciji s muškarcem.

- Cilj mi je osnažiti svaku ženu da vjeruje u sebe, osvijesti svoje kvalitete, da ne bude prestroga prema sebi i da ne krivi puno sebe za svoje pogreške. Jer meni svaka žena koja dođe osjeća da je napravila greške. No, tu smo da okrenemo novi list i krenemo ispočetka - navela je.

Zajednički nazivnik za sve što Sanela govori je ovo:

- Cijenite sebe i radite na sebi. To je vrijeme koje će se uvijek isplatiti - zaključila je.

Linker
03. travanj 2024 15:30