FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
opa!

Seksologinja razotkrila najveći mit o frajerima: Mnogi smatraju da zbog toga nisu ‘pravi muškarci‘

Prava istina o muškarcima koji ne žele mnogo seksa nije to da su nevjerni

Mnoge žene misle da muškarac ima veći libido od njih, no to nikako nije uvijek slučaj. Seksualna i obiteljska terapeutkinja Nadia Bokody odlučila je razotkriti seksualni mit da su muškarci 'uvijek za akciju' i tvrdi da može biti štetno pretpostavljati da je to točno.

U svojoj posljednjoj kolumni za News.com.au, Nadia je pisala o tome kako joj je prijateljica povjerila da je sa svojim partnerom imala spolni odnos samo šest puta u godini te da on ne želi više od toga. Prijateljica je također rekla da ona stalno želi seks, ali on ne želi i priznala da ne zna što bi trebala učiniti po tom pitanju. Njezin je partner obavio kontrolu razine spolnih hormona, razgovarao s psihologom, čak je pokušao i hipnoterapiju ne bi li nekako riješio taj problem. No, kako ništa od toga nije donijelo rezultate, njezina je prijateljica postavila ultimatum „ili će on češće inicirati seks ili će ona prekinuti s njim”.

Raspravljajući o problemu svoje prijateljice, Nadia je upozorila kako smo navedeni da vjerujemo da muškarci uvijek žele seks.

- Oni koji to ne žele ili imaju neki zdravstveni problem ili seks dobivaju negdje drugdje i s nekim drugim. Implicitna poruka je da je snažan libido sinonim za muževnost, a to je problematično iz niza razloga. Između ostalog i zato što se na taj način stvara ogroman pritisak na muškarce da budu hiperseksualni jer, ako to ne budu, smatrat će se da nisu „pravi muškarci” ili da su manje muževni - pojašnjava Nadia.


Zdrava količina seksa

Nadalje, ističe da takav stav i ženama govori da bi trebale biti zabrinute za budućnost svoje veze ako ih njihov partner ne pokušava neprekidno odvući u krevet. Dodaje i da je jedno od najčešćih pitanja koje joj upućuju kao seksualnoj terapeutkinji 'koja je to „zdrava” količina seksa'.

- Mogu dati statističke podatke koliko u prosjeku spolnih odnosa imaju parovi koji smatraju da imaju zadovoljavajući spolni život (jednom tjedno, prema istraživanjima), no nikada ne bih sugerirala da postoji neki ispravan broj spolnih odnosa mjesečno ili godišnje. I mislim da nitko ne bi trebao tako nešto tvrditi. Tvrdim da nema ništa lošeg u tome da se spolni odnos ima samo pet ili šest puta godišnje, ali jednako tako ne bih nikada pomislila da su oni koji se vole seksati dva puta dnevno neprirodno opsjednuti seksom - kaže Nadia.

Najčešće do problema dolazi kad jedan od partnera drugom nameće određenu učestalost seksualnih odnosa kao normalnu. Nažalost, u kulturi koja seks obavija stigmom i sramotom, izuzetno je teško voditi iskren razgovor o spolnoj želji tako da su ovakvi problemi zapravo prilično česti.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Prava istina o muškarcima koji ne žele mnogo seksa nije to da su nevjerni (iako je nevjera prisutna u mnogim vezama i mnogi muškarci zaista jesu nevjerni, manjak spolnih odnosa sam za sebe ne bi se smio gledati kao indikator nevjere), nego to da jednostavno ne žele puno seksa. Nadia upozorava da može biti izuzetno štetno očekivati da muško tijelo neumorno uvijek i u svakom trenutku bude na visini zadatka te da takvo razmišljanje može naškoditi vezi.

- Spolna želja nije fiksna, ona se javlja u svim dijelovima i intenzitetima spektra. Neki od nas imaju vrlo jaku spolnu želju, neki vrlo malu, a neki nikakvu. Inzistiranje na tome da postoji ispravna količina spolne želje dovodi do toga da osobe koje nemaju veliki interes za seks posežu za lijekovima jer misle da s njima nešto nije u redu - upozorava.

Naravno da postoje neka medicinska stanja, faktori koji se tiču načina života i lijekovi koji mogu negativno utjecati na nečiju spolnu želju. Kronične bolesti, stres i antidepresivi su samo neki od takvih faktora (ako mislite da je nešto od toga kod vas problem, o tome porazgovarajte sa svojim liječnikom). Ipak, ako se radi o nekom od spomenutih faktora, onda obično dolazi do iznenadnog značajnog pada spolne želje ili promjena u uobičajenoj razini spolne želje te osobe.

Na kraju, Nadia kaže da ništa od toga nije bio slučaj kod njezine prijateljice čiji je partner bio zadovoljan samo sa sporadičnom seksualnom aktivnošću. I zbog toga joj je rekla da na raspolaganju ima tri opcije: da predloži alternativni model (primjerice takav u kojem će ona biti svoje seksualne apetite zadovoljiti seksom sa slučajnim partnerima), da prekine tu vezu ili da prestane vršiti pritisak na svog partnera i da si kupi neki zaista dobar vibrator.

Linker
21. travanj 2024 14:51