Budite prijatelj koji normalizira sve njihove uspone i padove tijekom oporavka.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Utješite ih

Evo što nikako ne trebate reći ako vam se prijatelj razvodi, ali i što možete učiniti da pomognete

Razvod je ogroman stres, a ako želite prijatelju olakšati njihovu bol, mi znamo kako

Razvod je jedna od najstresnijih situacija koju osoba može proći, a kada se dogodi vašem prijatelju ili voljenoj osobi, možda se pitate što možete učiniti ili reći kako biste im pokazali da ste tu za njih. Terapeut i stručnjak za odnose Ken Page otkrio je za MindBodyGreen što svatko od nas može učiniti ili reći.


Poštujte ono kroz što prolaze

Put do ozdravljenja nakon razvoda nije linearan, a Page kaže da jedna od najboljih stvari koje može učiniti kao prijatelj je poštovati ono kroz što prolaze.

- Vaš prijatelj može biti dobro jednog dana, tugovati sljedećeg, probuditi se usred noći plačući i osjećati se spremnim za spoj sljedećeg dana - rekao je Page.

Ova vrsta gubitka ima mnogo slojeva, uključujući bol, učenje i rast, dodaje terapeut. Budite prijatelj koji normalizira sve njihove uspone i padove tijekom oporavka, pomozite im da vide da ova vrsta boli nadilazi naše razumijevanje, istaknuo je Page.


Poštujte njihove potrebe

Uz poštovanje onoga kroz što prolaze, Page kaže da je također važno poštovati njihove zahtjeve. A to uključuje razumijevanje da im je ponekad potrebna tišina, nekad povezanost, ponekad će željeti podijeliti neke detalje, a nekad se neće osjećati spremnima pričati, napominje.

- Pitajte ih što im treba i pokušajte im to dati. Pozovite ih na okupljanja bez obzira na to dolaze li ili ne, posebno tijekom praznika - kaže Page.


Podignite im samopouzdanje

Nikada nije loše svojim prijateljima potaknuti samopouzdanje, ali prijatelju koji prolazi kroz razvod treba dodatna doza. Uz opće komplimente, Page ističe da ih također možete podsjetiti na sve dobre osobine koje su pokazali u vezi, poput toga koliko su se trudili i koje su žrtve napravili da bi veza opstala. Podsjetite ih na to da svu ljubav koju su dali u vezi sada mogu dati sebi.


Ne ističite njihove greške

Svi se želimo osjećati viđeno i shvaćeno, a ljudi to najviše žele kada su povrijeđeni. Pružanje empatije je izvrstan način za to, pogotovo ako znate da je vaš prijatelj odigrao važnu ulogu u razvodu.

- Ponekad znamo da je veza završila u značajnom dijelu zbog našeg prijatelja. Možda su varali, odgurnuli supružnika ili nisu rješavali probleme. Bez obzira na to što je razlog zadržite svoje mišljenje i ne pričajte o tome dok ne budu spremni i dok vas sami ne pitaju. Možete nježno postaviti pitanje ili dva, ali nakon toga stanite. Oni će sami progovoriti o tome kad budu spremni - naglašava Page.


Potaknite ih da se uključe kada budu spremni

I na kraju, pozivi na izlete, putovanja i kave mogu poslužiti kao izvrstan podsjetnik da je vaš prijatelj voljen i da nije sam.

- Radite zabavne stvari s njima - kaže Page. Isto tako, možete ih potaknuti i na meditacije, odlazak terapeutu i druge oblike rješavanja stresa koji im mogu pomoći. Sve u svemu, najvažnije je dati im prostora i pokazati da vam je stalo.

Linker
25. travanj 2024 20:06