A možda uopće niste zainteresirani da ponovo uspostavite bliskost kakvu ste nekad imali s partnerom?
 FOTOGRAFIJE: PEOPLEIMAGES GETTY IMAGES
Veza u krizi

Znakovi koji otkrivaju da se vi i vaš partner udaljujete i postajete stranci

Kriza sedme godine? Prema statističkim podacima, opasna zona u kojoj najčešće dolazi do razvoda nešto je šira i proteže se od pete do osme godine veze

Vjerojatno ste čuli za krizu sedme godine, teoriju prema kojoj parovi upravo u tom periodu obično prestaju osjećati sreću i zadovoljstvo brakom. Ipak, prema statističkim podacima, opasna zona u kojoj najčešće dolazi do razvoda nešto je šira i proteže se od pete do osme godine veze. Jedan od ključnih razloga raskida je polagano, ali neprekidno udaljavanje partnera do kojeg dolazi dijelom zbog „zaglavljenosti” u rutini svakodnevice, a dijelom zbog nedovoljno truda s obje strane. Ovo je sedam upozoravajućih znakova da se vi i vaš partner udaljujete: nemojte ih ignorirati.

1. Partner vas često iznenađuje, ali ne na pozitivan način

Sve što vaš partner učini ili kaže čini vam se potpuno različito od onog kakav je bio nekoć. Toliki je manjak komunikacije među vama da ste se prestali truditi biti s njim u kontaktu. No, činjenica je da se ljudi nikada ne prestaju razvijati i mijenjati, znači ako više ne prepoznajete njegovo mišljenje ili ukus, to je upozoravajući znak.

Rješenje: Barem jednom tjedno pitajte partnera kako je, ima li što novo kod njega ili nešto što ga je posebno dirnulo ili zaintrigiralo u posljednje vrijeme. Također, nastojte pogledati zajedno barem jedan film tjedno i porazgovarati o njemu.

2. Više se ne svađate

To je mit da se sretni parovi ne svađaju. Svađa nastaje zbog uzburkanih emocija – ako vam se ne sviđa nešto što je partner učinio, želite mu to reći kako to više ne bi činio u budućnosti. Prestanete li voditi takve rasprave, to može dovesti do frustracije i manjka bliskosti. Uostalom, ako nemate potrebu raščistiti nejasnoće i postići neke kompromise, znači da vam zaista više nije stalo niti da vas bilo što što vaš partner kaže ili učini uopće ne zanima niti može povrijediti.

Rješenje: Obratite pažnju na to kako se osjećate u vezi bilo čega što vaš partner čini ili kaže i nemojte to ignorirati. Ukoliko vas nešto smeta, recite mu to.

3. Ne znate ime niti jednog kolege kojeg vaš partner ne podnosi ili s kojim se najbolje slaže

Najveći dio dana svi provodimo na poslu i zapravo je nemoguće da neke od frustracija s posla ne donesemo kući na kraju dana. Sretni parovi svakodnevno pročešljaju dnevne događaje, dakle razmislite malo koliko vam vaš partner govori o svom poslu i kolegama. Ako je odgovor na to pitanje, malo ili nimalo, imate problem u komunikaciji koji ne biste smjeli zanemariti.

Rješenje: Nemojte samo općenito pitati kako je bilo na poslu, već pamtite što vam govori o sastancima ili zadacima koji su pred njim ili o kolegama te postavljajte konkretnija pitanja. Partner će primijetiti da ste zainteresirani za ono što se njemu događa i oboje ćete biti zadovoljni kad prestanete s tim dosadnim, apstraktnim i općenitim razgovorima.

4. Ne raduje vas podijeliti s njim dobre vijesti

Zamislite da dobijete nevjerojatno dobru vijest, tko će biti prva osoba koju ćete nazvati i to podijeliti s njom? Ako vaš prvi pa čak niti drugi izbor nije vaš partner, to znači da ste se već prilično udaljili jedan od drugoga.

Rješenje: Razmislite o uzroku problema. Jeste li prestali dijeliti dobre vijesti s partnerom zbog njegovih reakcija ili jednostavno zato što je među vama komunikacija općenito zamrla? U svakom slučaju, morate pokušati ponovo uspostaviti tu vezu: za početak mu se svako toliko javite, tek toliko da zna da mislite na njega, a potom polako pokušajte podijeliti s njim neku sitnicu koja vas je tijekom dana razveselila.

5. Tišina među vama postala je neugodna

Sjećate li se još vremena kad je bilo dovoljno da budete pored njega, bez da bilo što posebno radite ili govorite? Taj osjećaj ne bi trebao nikada nestati: ako je među vama sve u redu, trebali biste se osjećati ugodno kad ste u istom prostoru, čak i ako se svatko bavi nekim svojim poslom.

Rješenje: Počnite polako tako što ćete jednom tjedno nešto činiti zajedno: to može biti igranje neke društvene igre, gledanje tv programa ili filma pa čak i kuhanje. Radite zajedno nešto o čemu možete razgovarati ako nastupi neugodan trenutak tišine.

6. Primijetili ste da izbjegavate gledati partnera u oči

Kontakt pogledom na neki način nas tjera da budemo u interakciji s nekim. Izbjegavate li njegov pogled, to bi moglo značiti da ne želite razgovarati s njim ili ga slušati i da se otvoreno distancirate od njega. Drugi znak upozorenja da s vašim odnosom nešto nije u redu jest ako on ne podiže pogled s mobitela kako bi vas pogledao dok mu nešto govorite.

Rješenje: Kad vam se pogledi sretnu, pokušajte se nasmiješiti i pričekati da vidite kakva će njegova reakcija na to biti.

7. Jednostavno vam više nije stalo

Zapitajte se jeste li samo pročitali znakove u ovom tekstu, a preskočili rješenja i odlučili da nećete potrošiti ni minutu duže da biste eventualno razmislili o svemu. Možda uopće niste zainteresirani da ponovo uspostavite bliskost kakvu ste nekad imali s partnerom, već ste zadovoljni ovakvom situacijom.

Rješenje: Razgovarajte s njim o tome. Vrijeme je da vi i partner otvoreno porazgovarate o svemu što se događa u vašoj vezi. Možda njemu trenutačna situacija i manjak bliskosti ne odgovaraju pa možda neće biti zainteresiran nastaviti dalje tako ukoliko vi ne pokažete želju da poradite na tome. O tome kakva će biti vaša veza i vaš odnos i da li će ga uopće biti ne odlučujete samo vi.

Linker
22. travanj 2024 13:44