Ako vam je dosta "klasičnih" fitness sprava, predlažemo rekvizit koji će razbiti monotoniju.
 Snimila: Martina Šalov / TinyBizz Photography
Fitness & Food

TRX - idealan za sve koji žele u jednom treningu zategnuti cijelo tijelo

15. lipanj 2016.
Baš kao i naš kolumnist Edin Mehmedović i naša Daniela otkrila je sve čari TRX-a. Pogledajte kako izgleda njezin trening i što vam savjetuje ako ga želite primijeniti.

Što je zapravo TRX?

TRX trake su popularan fitness rekvizit koji lako pokreće svaki dio tijela. Ove trake tijekom svake vježbe aktiviraju i mišiće jezgre, te će brzo povećati vašu snagu, izdržljivost, koordinaciju, fleksibilnost i stabilnost.

 

TRX je odlično trenažno sredstvo i super način za osvježiti svoju rutinu vježbanja. Lagan je i stane u svaku sportsku torbu. Možete ga koristiti u dvorani, teretani, a kada počnu topli dani ja ga iskoristim i za trening u prirodi. 

 

Zašto je odličan?

  • Zato što aktivira cijelo tijelo, osnažuje core, a njime radite na snazi, izdržljivosti, stabilnosti i koordinaciji.
  • Prikladan je za napredne vježbače i za početnike jer promjenom pozicije tijela ili prilagođavanjem duljine traka utječete na težinu izvođenja vježbi.

 

Vježbe na TRX-u su teške i kompleksne, ali početnici ne smiju biti obeshrabreni! Svi smo jednom bili početnici, zar ne?!

Ukoliko ste početnik svaku od ovih vježbi izvedite u zadanom broju serija, ali smanjite broj ponavljanja. Dakle svaku ćete vježbu ponoviti prema vlastitim mogućnostima, ali  svaki naredni trening podignete za jedno ponavljanje! I pazite da svaku vježbu izvodite s učvršćenim trbuhom!

 

VJEŽBE ZA DONJI DIO TIJELA:

1. Jednonožni bugarski čučanj

Pazite da je sva težina na prednjoj nozi te da koljeno ne prelazi prste dok se spuštate u čučanj. Vježbu izvodite u 4 serije 6-10 ponavljanja za svaku nogu.

 

 

2. Čučanj - skok

Pri izvođenju ove vježbe TRX koristite samo za ravnotežu i pokušajte se što manje povlačiti rukama.  Vježbu izvodite 4 do 5 serija po 10 ponavljanja.

 

VJEŽBE ZA GORNJI DIO TIJELA:

1. Obrnuto veslanje

Tijelo držite u ravnoj liniji, nemojte dopustiti da leđa propadnu. Pokret povlačenja krećete spajanjem lopatica,  nemojte se povlačiti iz ruku.  Vježba će biti teža što niže spustite stopala i tijelo pod TRX. Vježbu izvodite u 4 do 5 serija po 5-10 ponavljanja.

 

 

2. Sklekovi

Kod ove vježbe pazite da tijelo učvrstite u ravnu liniju i stisnete trbuh. Vježba je lakša što su vam stopala bliže podu. Ukoliko želite izazov, trake namjestite u visinu svojih koljena. Vježbu izvodite u 4 serije po 3-8 ponavljanja.

 

 

3. Roll Out

Odlična vježba kojom ćete aktivirati svoj trbuh! Pazite da ruke ispružite do točke u kojoj ramena i leđa možete zadržati čvrsto, a tijelo stabilno. Ne idite preko te točke. Vježba je teža što je TRX bliže podu i što dalje ispružite ruke uz zadržavanje čvrstog trbuha i ravnih leđa.

 

 

Nadam se da ćete uživati u TRX-u jednako kao ja.

Zahvaljujem teretani Terminal 7 na ustupljenom prostoru i ljubaznosti. :)

 

Teme
Linker
03. siječanj 2021 21:52