SHUTTERSTOCK
POTENCIJALNO ŠTETNO

Trend kojeg se treba riješiti: ne odlazite u teretanu našminkani

Vježbanje s puderom na licu može izazvati pojavu prištića, mrlja i suhe kože

Novo istraživanje pokazalo je da biste trebali vježbati čistog lica jer nošenje podloge i pudera tijekom aerobne aktivnosti ima negativne posljedice za kožu i pore. U istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology bilo je uključeno 43 zdravih studenata - 20 mladića i 23 djevojke.

Ispitanicima je na polovicu lica, na čelo i obraz s jedne strane, nanesen puder u kremi, dok je druga strana ostala čista. Pomoću uređaja za analizu kože ispitanicima je detaljno pregledana koža prije i nakon 20 minuta vježbe na traci za trčanje.


Popratne nuspojave

- U trendu je odlazak na sportske aktivnosti s potpuno našminkanim licem, no to može smanjiti prirodnu razinu sebuma na koži i uzrokovati suhoću sa svim popratnim nuspojavama. Osim toga, šminka može zatvoriti pore na koži i povećati lučenje sebuma, što pak dovodi do toga da sebum, odumrle stanice kože i ostale tvari ostaju zarobljene u porama, a to za posljedicu može imati pojavu prištića i akni - objasnio je autor studije Dongsun Park s Korejskog nacionalnog sveučilišta.

Linker
26. travanj 2024 14:34