SHUTTERSTOCK
Dobro je znati

Dileme po njezi suhe kože. Što izabrati - ulje ili losion za tijelo?

Ulja za tijelo pružaju intenzivnu hidrataciju i njegu, a losioni će osigurati nemasni završni sloj

Budući da više od 60 posto tijela čini voda, logično je i da naša koža voli vlagu i to ne samo zbog mekog i glatkog osjećaja koji hidratacija pruža već zato što je primarna funkcija ovog organa zaštititi tijelo. Ako nedostaje vlažnosti, koža postaje suha, dehidrirana, a nerijetko izaziva i svrbež. No kada je riječ o odabiru pravog proizvoda za njegu koji će hidratizirati kožu iznova se postavlja pitanje što je bolje ulje ili losion za tijelo?

Što je ulje za tijelo?

Ulje za tijelo sadrži formulacije koje se prvenstveno sastoje od prirodnih ulja, kao što su kokosovo ulje, bademovo ulje ili ulje jojobe. Ova su ulja bogata masnim kiselinama i hranjivim tvarima koje pomažu hidratizirati i omekšati kožu. Ulja za tijelo posebno su učinkovita u zadržavanju vlage u koži i stvaranju zaštitne barijere protiv stresnih okolišnih faktora.

Što je losion za tijelo?

Losioni za tijelo su formulacije na bazi vode koje sadrže kombinaciju vode, ulja i emulgatora. Lakše su teksture i relativno se brzo upijaju što ih čini prikladnima za sve tipove kože, uključujući masnu i kožu sklonu aknama. Losioni često sadrže dodatne sastojke koji pomažu privući i zadržati vlagu u koži, ostavljajući je mekom i podatnom.

Koju njegu odabrati?

Glavna razlika između ulja za tijelo i losiona leži u njihovom sastavu i konzistenciji. Dok ulja za tijelo pružaju intenzivnu hidrataciju i njegu, losioni nude laganu hidrataciju s nemasnim završnim slojem.

- Osobe sa suhom ili osjetljivom kožom mogle bi imati više koristi od ulja za tijelo, dok bi one s normalnom do masnom kožom mogle preferirati losione zbog njihove laganije teksture - objašnjava dermatolog i kozmetolog dr. Kisalay Saurav.

Suha i zrela koža voli ulja, a losione podržavaju svi tipovi kože

Također, izbor između losiona i ulja ovisi o tipu kože i preferencijama. Za suhu ili zrelu kožu koja zahtijeva dubinsku hidrataciju, ulja za tijelo izvrsna su opcija. Prodiru duboko u kožu, donose joj potrebne hranjive tvari i čine je mekom i podatnom.

S druge strane, losioni su prikladni za svakodnevnu upotrebu na svim tipovima kože, hidratiziraju bez začepljenja pora ili ostavljanja masnog traga.

Mogu li se losion i ulja za tijelo koristiti istovremeno?

- I ulja i losioni za tijelo mogu se koristiti kao dio vaše dnevne rutine za njegu kože, odvojeno ili zajedno - objašnjava dermatolog Saurav i dodaje, ako koristite oba proizvoda istovremeno, prvo nanesite ulje za tijelo kako biste zadržali vlažnost, a zatim losion za zadržavanje hidratacije.

Isto tako, možete umiješati nekoliko kapi ulja za tijelo u svoj losion za dodatnu njegu i vlažnost.

Individualnost

- Učestalost korištenja ulja i losiona za tijelo ovisi o potrebama kože. Oni sa suhom ili dehidriranom kožom mogli bi imati koristi od svakodnevne upotrebe ulja za tijelo, osobito nakon kupanja ili tuširanja, za vraćanje vlage. Losioni za tijelo, s druge strane, mogu se nanositi po potrebi tijekom dana kako bi se održala vlažnost i koža ostala mekana i glatka - kaže dr. Saurav.

Kada ulje ili losion nisu poželjni?

Osobe s osjetljivom kožom ili specifičnim kožnim stanjima poput ekcema ili psorijaze trebaju biti oprezne pri korištenju ovih proizvoda jer neki sastojci mogu izazvati iritaciju ili pogoršati postojeće kožne probleme. Oni s kožom sklonom aknama također bi trebali biti oprezni s formulacijom. Najsigurnije su one bez ulja ili nekomedogene uz pomoć kojih će osobe sklone aknama izbjeći začepljenje pora i prištiće.

Linker
23. travanj 2024 02:52