SHUTTERSTOCK
Plivanje

Jedna od najzdravijih tjelesnih aktivnosti za cijelo tijelo

Idealan je sport za preoblikovanje tijela, ublažava probleme ukočenosti i bolove u leđima i vratu

Plivanje pridonosi vitalnosti i podiže energiju, terapeutski djeluje na kralježnicu, popravlja disanje, povećava plućni kapacitet, stabilizira krvni tlak, troši kalorije, izbacuje stres... Pritom radi cijelo tijelo, jačaju svi mišići. To je idealna aktivnost za preoblikovanje tijela i ublažavanje ukočenosti i bolova u vratu i leđima. I zato nije čudno što se smatra jednom od najzdravijih tjelesnih aktivnosti. Budući da su vodene aktivnosti zbog otpora vode intenzivnije od ostalih, veća je i potrošnja kalorija. Voda omogućuje i povećanje amplituda pokreta, čime se poboljšava fleksibilnost zglobova.

Ako želite unaprijediti svoju tehniku plivanja, poslušajte savjete stručnjaka:

Pravilno plivanje - po stilovima

KRAUL - Ovo je najbrža tehnika, a tijekom plivanja tijelo treba biti što više vodoravno. Ruke rade naizmjenično, s tim da se pod vodom rade zaveslaji savijenim rukama s visoko podignutim laktom kako bi što većom površinom gurale vodu. Taj zaveslaj treba biti što duži. Kada se prenose kroz zrak, ruke su opuštene i savijene tako da je lakat najviša točka, a prsti ruku su neznatno iznad površine vode. Udisaj može biti na svaki drugi zaveslaj (uvijek na istu stranu) ili na svaki treći zaveslaj (svaki put na drugu stranu), i to na kraju zaveslaja jedne ruke, kada se tijelo zarotira na bok. Ruka se stavlja u vodu savijena tako da stvara što manji otpor i nakon toga se pod vodom pruža ispred sebe. Noge rade naizmjenične udarce prema dolje savijene u koljenu i na kraju se opružaju. Važno je da su stopala pružena što više i malo zarotirana prema unutra. Kada završe udarac, ispružene se vraćaju prema gore.

image
SHUTTERSTOCK

LEĐNO - Izvodi se na leđima u vodoravnom položaju. Jako je važna rotacija tijela oko uzdužne osi koju prate naizmjenični zaveslaji ruku. Za to vrijeme glava bi trebala biti potpuno mirna. Ruka pod vodom izvodi zaveslaj savijena u laktu, a kroz zrak se prenosi ispružena. Noge izvode naizmjenične udarce prema gore, i to savijene u koljenu. Kada završi udarac, noga se opružena vraća prema dolje. Tijekom plivanja leđnom tehnikom koljena ne bi smjela izlaziti iz vode, a kukovi bi trebali biti što bliže površini. U leđnoj tehnici noge uvijek izvode šest udaraca tijekom zaveslaja desnom i lijevom rukom.

image
SHUTTERSTOCK

PRSNO - Ova je tehnika najsporija zbog velikog frontalnog otpora tijekom savijanja nogu i vraćanja ruku kroz vodu. Sastoji se od naizmjeničnog rada ruku i nogu prekinutih fazom klizanja, a dužina klizanja ovisi o brzini plivanja. Jedina je tehnika kod koje su stopala privučena potkoljenicama za vrijeme udarca, dok su kod ostalih tehnika plivanja stopala maksimalno opružena. Tijekom pripreme nogu za udarac tijelo se mora malo nagnuti, čime se povećava frontalni otpor. Noge se savijaju i stopala se otvaraju prema van. Nakon toga voda se nogama polukružno potiskuje prema natrag dok se noge ne sastave. Tijelo tada dolazi u vodoravni položaj s glavom u vodi i ispruženim rukama. U toj poziciji treba kratko klizati, a zatim izvesti zaveslaj rukama uz podizanje glave za udah koji se izvodi na svaki zaveslaj. Na kraju zaveslaja laktovi trebaju završiti pod prsima, a dlanovi pod licem. Nakon toga ruke se guraju prema naprijed uz minimalan otpor. U tom trenutku dolazi novi udarac nogama.

image
SHUTTERSTOCK

LEPTIR - Karakterizira ga valovito kretanje tijela. Ruke istovremeno izvode zaveslaje, a za jednog zaveslaja noge izvode dva udarca prema dolje. Ruke uranjaju u vodu ispred ramena i pod vodom istovremeno izvode zaveslaj u obliku slova "S". Prvi udarac nogama izvodi se tijekom stavljanja ruku u vodu, a drugi se izvodi na kraju zaveslaja. Kada ruke završe zaveslaj, dižu se iz vode i pružene prenose prema naprijed. Istovremeno glava izranja, slijedi udisaj te odmah potom glava zaranja čelom potisnutim prema dolje kako bi se održalo valovito gibanje. Noge izvode udarce prema dolje savijene u koljenu, s maksimalno opruženim stopalima. Kada završe udarac, ispružene se zajedno vraćaju prema gore.

Linker
24. travanj 2024 12:56